Stari grad Jezerski – Bosanska Krupa

Stari grad Jezerski – Bosanska Krupa

Stari grad Jezerski u Bosanskoj Krupi datira još iz srednjeg vijeka. Nakon brojnih historijskih dešavanja, kada je grad bio srušen ali i obnovljen, konačno je napušten 1838. godine do kada se nalazio u sastavu Krupske kapetanije.

U sklopu grada pored porodičnih kuća nalazila se i džamija sagrađena davne 1576. godine. Ostaci cijelog kompleksa, još prije 17 godina, zahvaljujući ljudima čiji su preci živjeli u Starom gradu, proglašeni su nacionalnim spomenikom od strane državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

-Prostor Bosanske krajine bogat je ostacima starih gradova, koji svjedoče o burnoj historiji naroda koje je oduvijek živio na granici velikih carstava.

Jedan takav nalazi se u bosanskokrupskom naselju Jezerski. Kompleks, uistinu jedinstven, oivičen je zidinama, u čijem sastavu se nalaze ostaci srednjovjekovne tvrđave, džamije iz doba Osmanlija te porodične kuće nekadašnjih dizdara, odnosno čuvara tvrđave.

Njihovi potomci iz porodice Crnkića uz ostale mještane upravo su bili inicijatori da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, tokom 2003, godine proglasi ovaj prostor spomenikom države.

Više o ovom zanimljivom mjestu u videopriči rtvusk.

Previous AC Food oživio nekada popularnu čokoladicu: 'Kremipan' u novom i poboljšanom izdanju
Next Pitanje je vremena kada će velikosrpski nacionalizam početi da grize samog sebe

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Pored Ćire Banovići turističku ponudu obogaćuju turističkim vozićem

  JU Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići u cilju unaprjeđenja turističke ponude grada nabavila je turistički vozić panoramskog izgleda, kojim će se omogućiti obilazak kulturno- historijskih znamenitosti

NAŠI DANI

Državni parlamentarci traže da se Ustavni sud očituje o rijekama naše zemlje

Dvadeset i četiri zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijela su Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev radi rješavanja spora s entitetom Republika srpska. -Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine

BH RAZGLEDNICA

U JANJI NEZAVISNE BOSNE DAN!

-Juče i danas smo iz Tuzlanskog kantona poslali poruku kako se obilježava najvažniji državni praznik. U fokusu su ovaj put bili najmlađi, učenici naših škola. Institucionalno radimo na razvijanju svijesti