Stari most u Mostaru osvijetljen bojama zastave Novog Zelanda

Stari most u Mostaru osvijetljen bojama zastave Novog Zelanda

 

Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen u bojama zastave Novog Zelanda, čime je odana počast žrtvama terorističkog napada u novozelandskom gradu Christchurchu, te iz grada na Neretvi upućeni izrazi sućuti građanima Novog Zelanda. 

Centra za mir i multietničku suradnju koji je prvi utemeljio ideju da svjetlosnim efektima osvijetli Stari most dajući na pročelju boju zastave zemlje u kojoj se dogodila tragedija slikom UNESCO-ovog zaštićenog spomenika šalje jasnu poruku iz Mostara i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za Mir i multietničku suradnju Alija Behram ističe kako je teroristički napad u Novom Zelandu pogodio čitav svijet, pa tako i građane Mostara i Bosne i Hercegovine, te da je čin pokazivanja solidarnosti i osuda terorizma najmanje što svi mogu uraditi.

“Ova užasna situacija, teroristički akt koji se dogodio u Novom Zelandu svakako je bila situacija u kojoj Centar za mir trebao da javno istupi i pošalje poruku zalaganja za mir, za suživot. Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen u bojama zastave Novog Zelanda u znaku pijeteta s porodicama nedužnih žrtava i naravno u znaku javne osude terorizma kakav je među nezapamćenim situacijama u svijetu“, kazao je Behram za Anadolu Agency.

Podsjećamo, jučer je 49 osoba ubijeno u terorističkom napadu na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, više od 20 ih je ozlijeđeno. Mediji su danas prenijeli da je preminula još jedna osoba, muškarac koji je ranjen u pokušaju da savlada napadača.

Terorista iz Australije je prije napada u kolima slušao nacionalističku pjesmu koje slavi osuđenika za genocid Radovana Karadžića, dok su na oružju koje je koristio, između ostalih, bila ispisana i imena pojedinih srpskih povijesnih osoba.

 

(Agencije/MiruhBosne)

Previous U prvom mjesecu 2019. pozitivan prirodni priraštaj samo u Sarajevskom kantonu
Next SVJEDOCI POTVRĐUJU: Odbili špijunirati za SOA pa protjerani iz Hrvatske

You might also like

NAŠI DANI

Motoristi razvili “Cvijet Srebrenice“ u Sarajevu i uputili se za Potočare

Motoristi su se i ove godine, deveti put zaredom, okupili i krenuli na put od Bihaća do Memorijalnog centra Potočari kako bi odali počasti žrtvama genocida u Srebrenici. Nakon što

NAŠI DANI

Bosnalijek pored snabdijevanje medicinskih ustanova i građana, donira i lijekove

Bosanskohercegovački proizvođač lijekova Bosnalijek od početka pandemije COVID-19 poslovanje  je fokusirao na snabdijevanje medicinskih ustanova i građana Bosne i Hercegovine svojim proizvodima,a uspio je  osigurati značajne količine koje donira različitim

NAŠI DANI

Bajkoviti zalazak sunca u Gazi

Iskoristivši lijepo vrijeme u Pojasu Gaze, koja je pod izraelskom blokadom, Palestinci su zalazak sunca dočekali na obali. Uživajući u posljednjim zrakama sunca na obalama Mediterana, mladi Palestinci uspijevaju zaboraviti