Stari most u Mostaru osvijetljen bojama zastave Novog Zelanda

Stari most u Mostaru osvijetljen bojama zastave Novog Zelanda

 

Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen u bojama zastave Novog Zelanda, čime je odana počast žrtvama terorističkog napada u novozelandskom gradu Christchurchu, te iz grada na Neretvi upućeni izrazi sućuti građanima Novog Zelanda. 

Centra za mir i multietničku suradnju koji je prvi utemeljio ideju da svjetlosnim efektima osvijetli Stari most dajući na pročelju boju zastave zemlje u kojoj se dogodila tragedija slikom UNESCO-ovog zaštićenog spomenika šalje jasnu poruku iz Mostara i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za Mir i multietničku suradnju Alija Behram ističe kako je teroristički napad u Novom Zelandu pogodio čitav svijet, pa tako i građane Mostara i Bosne i Hercegovine, te da je čin pokazivanja solidarnosti i osuda terorizma najmanje što svi mogu uraditi.

“Ova užasna situacija, teroristički akt koji se dogodio u Novom Zelandu svakako je bila situacija u kojoj Centar za mir trebao da javno istupi i pošalje poruku zalaganja za mir, za suživot. Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen u bojama zastave Novog Zelanda u znaku pijeteta s porodicama nedužnih žrtava i naravno u znaku javne osude terorizma kakav je među nezapamćenim situacijama u svijetu“, kazao je Behram za Anadolu Agency.

Podsjećamo, jučer je 49 osoba ubijeno u terorističkom napadu na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, više od 20 ih je ozlijeđeno. Mediji su danas prenijeli da je preminula još jedna osoba, muškarac koji je ranjen u pokušaju da savlada napadača.

Terorista iz Australije je prije napada u kolima slušao nacionalističku pjesmu koje slavi osuđenika za genocid Radovana Karadžića, dok su na oružju koje je koristio, između ostalih, bila ispisana i imena pojedinih srpskih povijesnih osoba.

 

(Agencije/MiruhBosne)

Previous U prvom mjesecu 2019. pozitivan prirodni priraštaj samo u Sarajevskom kantonu
Next SVJEDOCI POTVRĐUJU: Odbili špijunirati za SOA pa protjerani iz Hrvatske

You might also like

NAŠI DANI

Vučić svijetli Dodiku, a zemlja mu u mraku: Neće biti blokada na Drini, kao što ih je bilo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se protivi bilo kakvim sankcijama protiv bilo koga u BH entitetu RS, te da će predložiti Vladi da izađe sa takvim stavom, poručujući

NAŠI DANI

U Bosnu i Hercegovinu stigle prve vakcine BioNTech/Pfizera

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su dopremljene vakcine BioNTech/Pfizera, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX, javlja AA. U spomenutom kontingentu nalazi se 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer. Ovo je prva

NAŠI DANI

Čović posjetio Yad Vashem i susreo se s Netanyahuom

“Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović posjetio je Yad Vashem, svjetski memorijalni centar Holokausta, tokom službene posjete Državi Izrael. Tokom posjete, dr. Čović je učestvovao