Štetić i Šegedin brane boje Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za OI

Štetić i Šegedin brane boje Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za OI

Seniorska taekwondo reprezentacija Bosne i Heregovine na olimpijskom kvalifikacionom turniru, koji će u aprilu ove godine biti održan u Milanu, nastupit će pojačana s novim članovima – Marijom Štetić i Dinkom Šegedinom koji su do sada branili boje reprezentacije Hrvatske.

Prelaskom ovih vrhunskih takmičara povećat će se šanse da Bosna i Hercegovina dobije nove olimpijce u Tokiju.

Dinko Šegedin član je TDK Fortezza sa Korčule. U karijeri je nastupao na svjetskim i evropskim takmičenjima, te ostvarivao odlične rezultate, među kojima su brojne medalje na G1 i G2 turnirima. Trenutno se nalazi u TOP 20 takmičara na svjetskoj rang listi što ga svrstava među nositelje i daje mu realne šanse za plasman na OI.

Marija Štetić članica je TKD Dubrava iz Zagreba. Na svjetskoj listi seniorki nalazi se na 15. mjestu, a među brojnim medaljama posebno se ističu bronze sa seniorskog prvenstva Evrope 2018. godine u Kazanu i Grand Prixa u Maroku 2017. godine, te plasman od 5. do 8. mjesta na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Koreji 2017. godine.  

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine danas je na pres-konferenciji u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine zvanično predstavio nove bosanskohercegovačke reprezentativce. 

Šegedin je naglasio da se taekwondoom bavi od 1997. godine. Nositelj je crnog pojasa treći dan. Kao član reprezentacije Hrvatske osvojio je šest medalja na  najvećim evropskim takmičenjima, dok je na SP 2014. godine osvojio deveto mjesto. 

“Za Bosnu i Hercegovinu nadam da ću ponoviti ovo što sam do sada postigao, a svakako je glavni cilj olimpijada. U narednom ciklusu imamo svjetska i evropska prvenstva, a u planu su i OI u Parizu 2024. Kroz sve najveće turnire susretao sam se s osvajačima olimpijskih medalja. Otvorila nam se vrhunska prilika, zahvaljujući savezima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te olimpijskim komitetima dvije države, koji su dali pristanak da nastupimo za Bosnu i Hercegovinu. Imamo još neke prepreke, moramo još dobiti licence, kompletirati  papire i idemo dalje. Natjecanja u ovoj kalendarskoj godini su već krenula”, kazao je Šegedin. 

Marija Štetić je izjavila da je kruna svakog sportaša nastup na olimpijskim igrama, najvećem natjecanju na kojem će pukašati da izbori medalju.

Predsjednik Taekwondo saveza BiH August Orlović i generalni sekretar Samir Šarić čestitali su vrhunskim sportistima ulazak u reprezentaciju naše zemlje. 

“Želimo da se kvalificiraju na olimpijadu i da Bosni i Hercegovini donesu dugo iščekivanu medalju. Očekivanja TSBiH su velika, menadžment usitinu nastoji da ostvari dobre rezultate za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je jedan od načina da u nedostaku kategorija, koje mi u Bosni i Hercegovini nemamo, dovedemo ove vrhunske takmičare do probamo ostvariti te rezultete. Nadam da će ova godina biti uspješna”, kazao je Orlović.             

Uz najveću nadu bosanskohercegovačkog taekwondoa Nedžada Husića, koji je do sada jedini bio kandidat za predstavljanje Bosne i Hercegovine u ovom sportu na Olimpijskim igrama, bosanskohercegovačka reprezentacija sada ima još veće šanse za plasman na najznačajnije takmičenje.

Pored kvalifikacija za OI, najbolje naše taekwondoiste u ovoj godini još očekuje Klupsko prvensto Evrope u Poreču i seniorsko prvenstvo Evrope u Zagrebu.

Previous Upoznajte naučnicu Adlu Kahrić koja brine o ajkulama i ražama
Next Rusija računa na HDZ u borbi protiv NATO puta BiH

You might also like

SPORT

ĐURIĆ: KADA SE IGRA ZA BOSNU I HERCEGOVINU, ONDA SE GINE

‘Bili smo borbeni, igrali žestoko na svaku loptu i ostavli srce na terenu za prvi kup za našu Bosnu.’ Milan Đurić, igrač italijanske Cesene, je u pravom trenutku pokazao svoje

SPORT

Sjajna igra kadeta Bosne i Hercegovine: Srbija zamrznuta na -20

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u 1. kolu Evropskog prvenstva koje se igra u litvanskom Kaunasu nadigrala je vršnjake iz Srbije (76:56). Naši mladi košarkaši, koji su na nedavno

SPORT

Najjači čovjek u BiH 9. maja u Novom Sadu brani boje naše zemlje

Najjači čovjek u Bosni i Hercegovini Adin Arnaut branit će boje naše zemlje na takmičenju najjačih ljudi svijeta, koje se u Novom Sadu održava 9. maja ove godine, piše bh.