Stoltenberg: Intenziviranjem pomoći Bosni i Hercegovini možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju

Stoltenberg: Intenziviranjem pomoći Bosni i Hercegovini možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju

Bosna i Hercegovina je cijenjeni partner NATO-a i snažno podržavamao vaš suverenitet i teritorijalni integritet i ostajemo posvećeni vašim euroatlantskim integracijama za dobrobit svih vaših naroda, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, javlja AA.

Nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem u sjedištu NATO-a, Stoltenberg je rekao da alijansa čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana.

“Naš politički dijalog i praktična saradnja su važnije nego ikad imajući u vidu brutalni rat protiv Ukrajine i maligni uticaj Rusije na regiju. NATO će učiniti još više da stoji uz naše partnere kako bismo produbili saradnju s BiH. To bi moglo uključiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta i jačanje naše saradnje u pogledu lakog i malog naoružavanja u borbi protiv terorizma, upravljanju kriznim situacijama i cyber sigurnosti”, naglasio je Stoltenberg.

Rekao je da “intenziviranjem političke i praktične pomoći NATO može pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventualnu buduću agresiju”.

Sagovornici su razgovarali o NATO ulozi u operaciji Althea u BiH, pri čemu je Stoltenberg rekao da alijansa nastavlja podržavati ovu važnu operaciju Evropske unije.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da su Oružane snage BiH jedna od najvažnijih multietničkih institucija u Bosni i Hercegovini i da su ključne za stabilnost BiH te da se moraju očuvati.

“Pozivam sve snage da zaustave retoriku podjele i poduzmu konkretne mjere na pomirenju”, istakao je Stoltenberg.

Dodao je da je NATO dugoročno opredjeljen da pruži podršku kako bismo osigurali mir i sigurnost u regionu,

“Zabrinuti smo i pažljivo pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Repubike Srpke i zato sada razmatramo kako možemo dodatno ojačati praktičnu podršku, uključujući izgradnju odbrambenih kapaciteta”, rekao je Stoltenberg i dodao:

“Želimo raditi na izgradnji kapaciteta prilagođenih za Bosnu i Hercegovinu. Cilj je da spriječimo novu nestabilnost, novi rat, zato smo tamo kako bismo očuvali mir i blisku saradnju s BiH.”

Stoltenberg se osvrnuo i na razgovor s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji se protivi članstvu Finske i Švedske u NATO-u.

Tom prilikom je izrazio uvjerenje da će saveznici “pronaći rješenje da Finska i Švedska postanu članice NATO-a”.

Džaferović: Uvjeren sam da će NATO štititi mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je danas da je potpuno uvjeren da će NATO savez koji je partner BiH, obzirom da je Bosna i Hercegovina u akcionom planu za članstvo, štititi mir i stabilnost u BiH.

On je nakon sastanka u srijedu u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u sjedištu NATO-a na konferenciji za novinare rekao da je današnji sastanak bio jako konstruktivan i na tragu onoga što želi i BiH i NATO savez.

“Bosna i Hercegovina je aspirantica za članstvo u NATO savezu. Mi smo se davno, 2005. godine opredijelili da je naš cilj članstvo u NATO savezu. Bosna i Hercegovina je 2009. godine podnijela zahtjev za akcioni plan za članstvo u NATO savezu i danas se nalazimo u tom statusu”, rekao je Džaferović.

Dodao je da postoje i problemi, političke snage koje osporavaju NATO put.

“Došao sam i ovdje u sjedište NATO saveza da kažem da su važne odluke institucija Bosne i Hercegovine, Zakon o odbrani i odluka Predsjedništva za akcioni plan za članstvo u NATO-u je nešto spram čega se svi mi trebamo odnositi”, rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je država u kojoj je NATO uradio mnoge važne stvari, zaustavio rat, uspostavio mir, predano sa bh. vlastima radio na implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“NATO savez je zapravo garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, mira i stabilnost u Bosni i Hercegovini”, rekao je Džaferović i dodao da je sasvim uvjeren da će NATO nastaviti to da radi.

Zahvalio se na prilagođenom paketu podrške državama aspiranticama za članstvo u NATO, posebno u svjetlu mogućeg prelijevanja krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

“U Bosni i Hercegovini, nažalost, postoji ruski uticaj i mi se spram toga moramo odnositi na adekvatan način. Postoje otvorene prijetnje BiH koje dolaze sa ruske strane, to radi ruski ambasador u Sarajevu, da će BiH iskusiti negativne posljedice ukoliko nastavi svojim NATO putem. Da, mi ćemo nastaviti svojim NATO putem i nećemo pitati nikoga koji će biti naš put. Mi smo svoje odluke donijeli i mi ćemo nastaviti da ih u Bosni i Hercegovini i izvršavamo”, naglasio je Džaferović.

Zamolio je Stoletnberga da na samitu u Madridu da snažnu podršku NATO putu Bosne i Hercegovine.

“Molim da se ojača NATO štab u Sarajevo, to jeko bitno i važno jer NATO štab je zajedno sa misijom Althea pravni sljednik misija NATO-a koje su postojale u BiH”, kazao je Džaferović, zamolivši i da se pruži puna podrška u Oružanim snagama BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara, Džaferović je rekao da je Izborni zakon BiH unutrašnje pitanje BiH o kojem će država odlučivati u skladu sa standardima koje je dao Evropski sud za ljudska prava i Evropska konvencija o ljudskim pravima.

“Za nas u Bosni i Hercegovini je neprihvatljivo da se uslovljava bilo čiji NATO put izmjenama izbornog zakona unutar BiH, a mi ćemo svoj posao uraditi onako kako je to naredio i naložio Evropski sud za ljuska prava”, rekao je Džaferović.

Komenatrišući izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, on je rekao da “Dodik i svi drugi treba da znaju da nema nikakvog, a pogotovo ne mirnog razlaza u BiH i da nema nikakvih dodatnih ni teritorijalnih ni etničkih podjela unutar BiH”.

Prema njegovim riječima postoji Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina reformi i najbolje je za sve da se striktno “pridržavamo svega onoga što imamo na snazi”.

“Nije moguće da bilo ko bilo kakvom unilateralnom akcijom promijeni ovo što danas imamo kao važeća rješenja, osim što može da ugrozi mir i stabilnost, a svi koji budu atakovali na BiH konačno treba da nauče nešto iz prošlosti i da znaju da mnogo snažniji i mnogo jači nisu uspjeli da razbiju BiH pa neće ni ovi danas koji atakuju”, rekao je Džaferović i dodao da će ako nastave ”završiti na Haškom tribunalu i smetljištu historije”.

Istakao je da je uvjeren da će sačuvati stabilnost i mir, da će institucije BiH biti deblokirane, da će biti poništene odluke donesene u entitetu RS i da će BiH uspješno nastaviti svoj evropski, NATO put i ukupan reformski put.

Programom posjete Džaferovića planirano je njegovo obraćanje na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje čine stalni predstavnici svih država članica NATO saveza.

Podsjećamo, generalni sekretar NATO-a u aprilu je kazao da će Sjevernoatlantski savez pomoći odbrambene kapacitete Bosne i Hercegovine u jeku krize izazvane ruskim napadom na Ukrajinu.

Izvor: Agencije

Previous Kozarac: Obilježena 30. godišnjica agresorskog napada
Next Edin Numankadić posjetio NUBBiH i darovao neka od svojih likovnih djela i publikacija

You might also like

NAŠI DANI

Bosanski novinar na novosadskoj adresi odbjeglog optuženika za ratne zločine D. Kornjače – ratnog gospodara Čajniča

Ekipa Istrage, O kanala i Oslobođenja u srijedu je u Novom Sadu pronašla odbjeglog ratnog zločinca Duška Kornjaču. Nakon što je shvatio zbog čega su došli, optuženik za zločine protiv

NAŠI DANI

Voz na liniji Sarajevo – Ploče ponovo saobraća od 1. jula

U Zagrebu je danas održan sastanak predsjednika uprave – generalnog direktora Željeznica FBiH Enisa Džafića i predsjednika uprave „HŽ putnički prevoz“ Željka Ukića na kojem je postignut sporazum o uvođenju

NAŠI DANI

Svjedok zločina nad Bošnjacima Han-Ploče kod Kiseljaka: Zločinci moraju biti kažnjeni radi budućnosti

Od 12. do 16. juna 1993. godine snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Kiseljaka su, u saradnji s Vojskom Republike srpske s Ilidže, počinile ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom u