Stotine propalestinskih aktivista blokirali su fabrike oružja na četiri lokacije širom V. Britanije u protestu ‘Stop naoružavanju Izraela’

Stotine propalestinskih aktivista blokirali su fabrike oružja na četiri lokacije širom V. Britanije u protestu ‘Stop naoružavanju Izraela’

V. Britanija – Stotine propalestinskih demonstranata danas su blokirali četiri fabrike oružja u posljednjim demonstracijama protiv izvoza oružja u Izrael, izvještava Mail Online

Grupa za kampanju Radnici za slobodnu Palestinu rekla je da je ciljala lokacije u Bournemouthu, Glasgowu , Brightonu  i Lancashireu, od kojih neke upravlja odbrambeni gigant BAE Systems. 

Brodogradilište kompanije u Glazgovu bilo je na meti ranih jutarnjih protesta, za koje je grupa rekla da pokazuju da eskalira svoje akcije nakon prethodnih blokada.

Demonstranti pozivaju BAE i druge kompanije da prekinu svoje veze s Izraelom i prestanu sa trgovinom oružja, odbrane i zaliha s njima.

Oni također pozivaju vladu Ujedinjenog Kraljevstva da podrži trajni prekid vatre u Gazi i pozivaju na prekid okupacije okupiranih palestinskih teritorija.

Najveći protest bio je u Eaton Mission Systems u Wimborneu kod Bournemoutha gdje je učestvovalo oko 600 ljudi.

Aktivisti su držali transparente na kojima je pisalo “UK stop naoružavati Izrael” i “Oružje napravljeno ovdje ubija u Gazi”.

Drugi su optuživali jevrejsku državu za ‘genocid’ i uzvikivali ‘sramota’ i ‘odaćemo počast svim ubijenim’. 

Aktivisti Radnika za slobodnu Palestinu blokirali su jutros fabriku u Wimborneu u Dorsetu

Jenny, glasnogovornica grupe Radnici za slobodnu Palestinu, koja nije navela svoje prezime, rekla je: ‘Borbeni avioni koje ove fabrike pomažu u proizvodnji koriste se za zatvaranje naroda Gaze u smrtnu zamku.

„Naređeno im je da se evakuišu kada nemaju kuda bezbjedno da odu, dok naša Vlada i dalje odbija da podrži prekid vatre.

‘Radnici širom Britanije dižu se za Palestinu, govoreći da nećemo dozvoliti da se oružje korišteno u genocidu isporučuje u naše ime i finansira iz naših poreza.

‘Naš pokret brzo raste i svakim danom dobiva sve više na zamahu.

‘Eskaliramo našu taktiku i današnje blokade dovode do neviđenog broja ljudi koji učestvuju u prekidu izraelske proizvodnje oružja u Britaniji, u dogovoru s radnicima koji ciljaju na izraelske dobavljače oružja širom Evrope.

‘Nećemo prestati zatvarati ove fabrike dok ne prestanu podržavati izraelsku ubilačku ratnu mašinu.’

Na jednom od ulaza u tvornicu Govan mogli su se vidjeti aktivisti koji drže transparent na kojem piše ‘Stop naoružavanju Izraela’, dok su na drugom demonstranti držali palestinske zastave.

Tvrde da BAE sistemi proizvodi komponente oružja koje se prodaje Izraelu, kao što su borbeni avion F35 i sistem mitraljeza Mk 38 Mod 2.

Skot, omladinski radnik od 26 godina, koji nije želio da kaže svoje prezime, rekao je: „Nismo ovdje da sramotimo ili krivimo radnike u BAE.

‘Uprava kompanije odlučuje šta će proizvoditi i kome prodati – njih smatramo odgovornim za dio lanca ubijanja.’

Jay, vizualni umjetnik od 24 godine, rekao je: ‘Došao sam ovdje danas da pokažem da je direktna akcija za sve i da zajedno možemo promijeniti način na koji se svijet okreće.’

Glasnogovornik BAE Systems-a rekao je: ‘Užasnuti smo situacijom u Izraelu i Gazi i razarajućim utjecajem koji ona ima na civile u regiji i nadamo se da se to može riješiti što je prije moguće.

‘Poštujemo svačije pravo na miran protest. 

‘Mi poslujemo prema najstrožim propisima i u potpunosti poštujemo sve primjenjive kontrole izvoza u sektoru odbrane, koje su predmet tekuće procjene.’

Slični protesti održani su u četvrtak u drugim evropskim zemljama, uključujući Francusku i Dansku.

Previous Izraelsko-palestinski rat: U ratu su riječi važne. Palestinski 'zatvorenici' su također taoci
Next Održan Dan nauke u Mostaru - predstavljen Pametni staklenik

You might also like

NAŠI DANI

‘Ispravno sam postupio’: Sarajlija koji je prefarbao Mladićevu ploču poslije noći u zatvoru

Sanel Mahmutović iz Vogošće, mjesta kod Sarajeva, smatra da je postupio ispravno kada je 17. novembra izlio bijelu boju na spomen-ploču s imenom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, postavljenu u

NAŠI DANI

Konaković bi BHRT i FTV pretvorio u svoj RTRs, a civilni sektor šuti jer su zajednički korisnici američke moći i novca!

Najavili su da će svanuti. A ono se smračilo do te mjere da se politika projekta Trojka s pravom može posmatrati kao lokomotiva kojoj su otkazale kočnice i nesumnjivo nas

NAŠI DANI

Ukop nekompletnih posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida: Do sada ukopano više od 400 maloljetnika

Na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas će biti ukopani nekompletni posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici. Nijedno