Student koji je prekinuo Kordićevo predavanje: Bila je to ljudska reakcija tipa “moramo nešto napraviti”

Student koji je prekinuo Kordićevo predavanje: Bila je to ljudska reakcija tipa “moramo nešto napraviti”

Radnička fronta osnovana je prije više od četiri godine, no od tada se u javnosti za nju čulo samo sporadično, i to uglavnom u kontekstu svađa i odlazaka nekih istaknutih članova. Da je u stranci ipak ostalo ponešto potencijala, ovih je dana pokazao zagrebački student iz Splita David Bilić (25), koji je gostovao u studiju Večernjeg lista, a pašnju medija na sebe skrenuo je u utorak, kada je s grupom istomišljenika prekinuo predavanje Darija Kordića što ga je za studente u domu Stjepan Radić organizovao studentski kapelan Damir Stojić. Sam Bilić ističe kako nije riječ o akciji Radničke fronte, no smatra da je upravo taj tip djelovanja nešto na čemu bi njegova stranka trebala graditi prepoznatljivost u javnosti.

– Moram biti pošten pa reći da smo u čitavoj akciji bili nas trojica iz RF-a i trojica koji nisu članovi stranke niti su stranački angažovani. Više je to bila ljudska reakcija tipa “moramo nešto napraviti” nego politička akcija – kazao je Bilić i objasnio da su akciju isplanirali dan ranije. Dio učesnika po domu je polijepio plakate i postavio transparent “Dario koljač” na jedan paviljon, a ostali su se, kaže, dvoumili hoće li upasti na predavanje ili neće.

– Kada smo se osvjedočili licemjerju Kordića, koji se postavio kao mučenik, kao uzor mladima i moralna vertikala, a istovremeno nije ni priznao odgovornost za zločine, a kamoli se pokajao, jednostavno nam je prekipjelo – prepričava Bilić koji je s drugim aktivistima upao na predavanje i razvio transparent “Dario Kordić – ratni zločinac”.

– Zastrašujuća scena bila je kad je dvadesetak poprilično krupnih ljudi krenulo prema nama. Potrgali su nam transparent, a bilo je i verbalne agresivnosti. Poručili su da će nas srediti. Potom je neko od organizatora ili starijih povikao da se smire pa nije došlo do sukoba. Zatim smo napustili dvoranu – prisjetio se Bilić na Večernji TV.

Previous Komšić uputio čestitku povodom obilježavanja 6. aprila - Dana grada Sarajeva i obilježavanja 74. godišnjice oslobođenja grada od fašističke okupacije
Next Samir Mišić branio je univerzalne ljudske vrijednosti (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Srbijanski policajac koji je razotkrio misiju u Srebrenici “nezakonito otpušten”

Sud u Srbiji je utvrdio da je policajac koji je za medije dao izjavu o prikrivenom i navodno nelegalnom raspoređivanju u Srebrenici 2015. godine, nezakonito otpušten iz službe, piše Detektor.

NAŠI DANI

Poruka iz glavnog grada – nećemo aparthejd, hoćemo suverenu Bosnu!

Završen je protest ispred zgrade OHR-a u Sarajevu koji je organizovan zbog nezadovoljstva izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja

NAŠI DANI

Okršaj američke i ruske politike preko ambasada u Sarajevu

Ruska ambasada u Bosni i Hercegovini na svom službenom Facebook profilu ustvrdila je da nikakve invazije na Ukrajinu nema i optužilo SAD da destabilizira Bosnu i Hercegovinu i priprema za nju scenarij nalik ukrajinskom