Studentica generacije na St. Francis koledžu: “Uzor mi je daidža Midhad Hujdur”

Studentica generacije na St. Francis koledžu: “Uzor mi je daidža Midhad Hujdur”

Nermina Markišić je prije zvaničnog okončanja studija uspjela potpisati svoj prvi profesionalni ugovor i danas radi na Wall Streetu.

Dijete je bošnjačkih izbjeglica, a kao najbolja studentica generacije na St. Francis koledžu u Brooklynu stekla je titulu diplomiranog politologa i pravnice.

Iako je rođena nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, ona naglašava kako su je priče o stradanju civila te pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom minulog rata, a samim tim i njenih roditelja te daidže Midhada Hujdura Hujke, dobitnika “Zlatnog ljiljana” i Ordena heroja oslobodilačkog rata, gurale naprijed i tjerale da uspije.

Ova američka Bošnjakinja, kako to za sebe voli reći, podvlači kako se jednog dana planira vratiti u Bosnu i Hercegovinu i da joj je to u konačnici jedan od najvećih životnih ciljeva.

Ima namjeru specijalizirati se u oblasti međunarodnog prava i pomoći Bosni i Hercegovini da brže i jače napreduje.

-Moji roditelji su me odgojili kao Bošnjakinju, a ne Amerikanku. Prva riječ koju sam progovorila bila je na bosanskom jeziku. Majka mi je stalno pričala o rahmetli Hujki, o tome kakav je čovjek bio, kako je uvijek bio ponosan i kako se hrabro borio za svoj Mostar.

On zaslužuje da ga ljudi pamte. Svojom kapom na dodjeli diploma sam simbolično željela odati počast tom čovjeku kada već nisam imala priliku da me izvede na pozornicu- kaže Nermina.

Izvor: Stav/Faktor

Previous BH Fanaticos i Savez: Maksimalna podrška Zmajevima u baražu
Next Bosanski fudbaler pobjegao iz Šangaja u Sarajevo: Vlada opći strah, Šangaj liči na pustinju

You might also like

NAŠI DANI

Predsjednik CG nakon hapšenje terorističke grupe iz Srbije: Da namjera nije spriječena bilo bi to najcrnje vrijeme za Crnu Goru u posljednjih 70 godina

Predsjednik države Filip Vujanović rekao je da je postojao veliki rizik ugrožavanja stabilnosti Crne Gore, te da je očigledno da je postojala želja da se Crna Gora, uz pomoć terorističke

NAŠI DANI

1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

  Nakon pada srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva u 15. vijeku, Bosna i Hercegovina prije 26 godina ponovo je stekla svoju samostalnost i međunarodno priznanje.  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, povodom

NAŠI DANI

Komandantica NATO Štaba u Sarajevu u posjeti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine

Komandantica NATO Štaba u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha sastala se danas sa generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmanom Mehmedagićem. Tokom svoje prve posjete Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH generalica