Studentica generacije na St. Francis koledžu: “Uzor mi je daidža Midhad Hujdur”

Studentica generacije na St. Francis koledžu: “Uzor mi je daidža Midhad Hujdur”

Nermina Markišić je prije zvaničnog okončanja studija uspjela potpisati svoj prvi profesionalni ugovor i danas radi na Wall Streetu.

Dijete je bošnjačkih izbjeglica, a kao najbolja studentica generacije na St. Francis koledžu u Brooklynu stekla je titulu diplomiranog politologa i pravnice.

Iako je rođena nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, ona naglašava kako su je priče o stradanju civila te pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom minulog rata, a samim tim i njenih roditelja te daidže Midhada Hujdura Hujke, dobitnika “Zlatnog ljiljana” i Ordena heroja oslobodilačkog rata, gurale naprijed i tjerale da uspije.

Ova američka Bošnjakinja, kako to za sebe voli reći, podvlači kako se jednog dana planira vratiti u Bosnu i Hercegovinu i da joj je to u konačnici jedan od najvećih životnih ciljeva.

Ima namjeru specijalizirati se u oblasti međunarodnog prava i pomoći Bosni i Hercegovini da brže i jače napreduje.

-Moji roditelji su me odgojili kao Bošnjakinju, a ne Amerikanku. Prva riječ koju sam progovorila bila je na bosanskom jeziku. Majka mi je stalno pričala o rahmetli Hujki, o tome kakav je čovjek bio, kako je uvijek bio ponosan i kako se hrabro borio za svoj Mostar.

On zaslužuje da ga ljudi pamte. Svojom kapom na dodjeli diploma sam simbolično željela odati počast tom čovjeku kada već nisam imala priliku da me izvede na pozornicu- kaže Nermina.

Izvor: Stav/Faktor

Previous BH Fanaticos i Savez: Maksimalna podrška Zmajevima u baražu
Next Bosanski fudbaler pobjegao iz Šangaja u Sarajevo: Vlada opći strah, Šangaj liči na pustinju

You might also like

NAŠI DANI

Zanimljivi podaci: Većina bosanskih građana ne podržava pridruživanje EU

U Bosni i Hercegovini 49 posto građana podržava pridruživanje Evropskoj uniji – pokazalo je istraživanje čiji su rezultati predstavljeni danas u Delegaciji EU u Sarajevu.

NAŠI DANI

Funkcioner Vučićeve stranke zaprijetio: Srbija će biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana

Vladimir Đukanović, funkcioner vladajuće stranke u Srbiji, očito po uzoru na Ruse, zaprijetio je susjedima te zemlje… On je na twitteru napisao: ‘Sve mi se čini da će Srbija biti

NAŠI DANI

Optužnica protiv dvojice državljana Srbije za ubistvo više od stotinu zarobljenih civila iz okoline Prijedora

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI U MJESTU MISKA GLAVA U OKOLINI PRIJEDORA Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:  1.         Bajić Daneta, rođenog 1936.