Studentica generacije na St. Francis koledžu: “Uzor mi je daidža Midhad Hujdur”

Studentica generacije na St. Francis koledžu: “Uzor mi je daidža Midhad Hujdur”

Nermina Markišić je prije zvaničnog okončanja studija uspjela potpisati svoj prvi profesionalni ugovor i danas radi na Wall Streetu.

Dijete je bošnjačkih izbjeglica, a kao najbolja studentica generacije na St. Francis koledžu u Brooklynu stekla je titulu diplomiranog politologa i pravnice.

Iako je rođena nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, ona naglašava kako su je priče o stradanju civila te pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom minulog rata, a samim tim i njenih roditelja te daidže Midhada Hujdura Hujke, dobitnika “Zlatnog ljiljana” i Ordena heroja oslobodilačkog rata, gurale naprijed i tjerale da uspije.

Ova američka Bošnjakinja, kako to za sebe voli reći, podvlači kako se jednog dana planira vratiti u Bosnu i Hercegovinu i da joj je to u konačnici jedan od najvećih životnih ciljeva.

Ima namjeru specijalizirati se u oblasti međunarodnog prava i pomoći Bosni i Hercegovini da brže i jače napreduje.

-Moji roditelji su me odgojili kao Bošnjakinju, a ne Amerikanku. Prva riječ koju sam progovorila bila je na bosanskom jeziku. Majka mi je stalno pričala o rahmetli Hujki, o tome kakav je čovjek bio, kako je uvijek bio ponosan i kako se hrabro borio za svoj Mostar.

On zaslužuje da ga ljudi pamte. Svojom kapom na dodjeli diploma sam simbolično željela odati počast tom čovjeku kada već nisam imala priliku da me izvede na pozornicu- kaže Nermina.

Izvor: Stav/Faktor

Previous BH Fanaticos i Savez: Maksimalna podrška Zmajevima u baražu
Next Bosanski fudbaler pobjegao iz Šangaja u Sarajevo: Vlada opći strah, Šangaj liči na pustinju

You might also like

NAŠI DANI

Bošković će nastaviti svoju politiku u Stocu, a to mu je omogućio CIK

Predstavnica Inicijative za Stolac Nermina Frenjo rekla je za Patriju kako ne očekuje da će načelnik Stoca Stjepan Bošković promijeniti svoju lošu lokalnu politiku, nakon što je u nedjelju po

NAŠI DANI

Izetbegović se sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove Karoline Edtstadler

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović se tokom Kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu sastao sa austrijskom ministricom za evropske poslove i Ustav Karoline Edtstadler. Na sastanku je razgovarano

NAŠI DANI

Bosanski i albanski jezik u osnovnim školama u Turskoj

Od naredne školske godine u osnovnim školama u Turskoj će se kao izborni strani jezici podučavati bosanski i albanski. Kao izborni jezici, bosanski i albanski će se od naredne godine