Sturgeon: Srebrenica je bila vrhunac genocidnog plana

Sturgeon: Srebrenica je bila vrhunac genocidnog plana

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon obratila se u četvrtak na Nacionalnoj ceremoniji obilježavanja “Dana sjećanja na Srebrenicu” u Velikoj Britaniji, te tom prilikom poručila da je Srebrenica bila konačna vrhunac genocidnog plana usmjerenog na bosanske muslimane, a među žrtvama ovog plana bilo je na desetine hiljada žena i djevojaka, prenosi AA.

Tokom ovogodišnje ceremonije sjećanja na 11. juli, Sturgeon je govorila je o patnjama žena i djevojaka tokom rata u Bosni i Hercegovini, a posebno jedne žene koja se borila za pravdu žrtava silovanja.

“Danas odajemo počast Bakiri Hasečić, žrtvi seksualnog nasilja počinjenog tokom bosanskog rata. Uprkos svemu što je prošla, prijetnjama smrću, Bakira je pomogla privođenju više od 80 ratnih zločinaca pravdi”, poručila je Sturgeon.

Dodala je da sve žrtve genocida u Srebrenici imaju imena, koja su upisana u Memorijalnom centru Potočari.

“Ispravno je da se prisjećamo ovih izgubljenih života na dan sjećanja na Srebrenicu. Pritom, nikada ne smijemo zaboraviti da je Srebrenica bila konačna kulminacija genocidnog plana usmjerenog na bosanske muslimane. Među žrtvama ovog plana bilo je 20.000 do 50.000 žena i djevojaka širom Bosne koje su bile izložene seksualnom nasilju”, poručila je Sturgeon, prenosi škotski “The National”.

Sturgeon je istakla da je Hasečić, koja je danas predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata”, “borila za pravdu ovih žena i vodila je kampanju kako bi osigurala da se čuju njihovi glasovi.”

“Bakirina snaga i hrabrost toliko su nadahnuće za sve nas i zato je potpuno u redu da joj odamo počast ovu večer i od srca joj zahvalimo na svemu što je učinila”, rekla je Sturgeon.

Organizacija “Remembering Srebrenica” organizovala je u četvrtak nacionalnu ceremoniju obilježavanja “Dana sjećanja na Srebrenicu” u Velikoj Britaniji, koja je ove godine u potpunosti bila emitovana putem interneta.

Nacionalnoj ceremoniji Ujedinjenog Kraljevstva prisustvovao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon, prvi ministar Walesa Mark Drakeford, politički lideri iz svih krajeva Ujedinjenog Kraljevstva, kao i preživjele žrtve genocida i etničkog čišćenja.

Previous Nijemcima se dopada bosanski namještaj: Organski krevet firme MALAK JANJ promovisan u brošuri 'imm cologne'
Next “Plava voda”: Dugotrajno snabdijevanje građana Zenice, Travnika, N. Travnika i Busovače pitkom vodom

You might also like

NAŠI DANI

ZDK: troje prvozaraženih pacijenata izliječeni te danas pušteni svojim kućama

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona potvrdio je da su troje prvozaraženih pacijenata izliječeni te danas pušteni svojim kućama – kazao je resorni ministar i predsjednik tog štaba Adnan Jupić,

NAŠI DANI

Ukinut policijski sat u Federaciji BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici donijela je odluku o potpunom ukidanju policijskog sata u ovom entitetu Bosne i Hercegovine, prenosi AA. Vlada Federacije BiH je, na današnjoj

NAŠI DANI

Puhalo o otvaranju Karadžićevog studentskog doma: Sramota me što sam Srbin!

Na Palama je danas otvoren Studentski dom koji nosi ime po ratnom zločincu haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, stvaraocu RS i prvom predsjedniku, a otvaranju je prisustvovao i Milorad Dodik, sadašnji predsjednik RS-a,