Sud BiH objavio presudu: Dragan Mektić i drugi oslobođeni odgovornosti

Sud BiH objavio presudu: Dragan Mektić i drugi oslobođeni odgovornosti

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je odgovornosti Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH koji je bio optužen za krivično djelo zloupotrba položaja i ovlasti.

Odgovornosti su oslobođeni i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija. Tužilaštvo BiH je teretilo Mektića i druge za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je Evropska unija (EU) finansirala sa 198.454 eura u periodu 2015–2017. godine.

Ova optužnica je podignuta u periodu dok je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH bila Gordana Tadić. Sud BiH je, prvobitno, zbog tehničkioh nedostataka nije potvrdio, ali je na kraju postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović dostavila izmijenjenu optužnicu koja je potvrđena.

Mektić je optužen da je nakon iskazanih potreba entitetskih civilnih zaštita pokrenuo javnu nabavku opreme za vatrogasce i zaključio ugovor sa dobavljačem iz Rijeke, firmom “Teh-Projekt inžinjering” u vrijednosti od 124.000 KM.

Kako se navodi u optužnici, firma “Teh-Projekt inžinjering” je 28. juna 2017. obavijestila da nije u mogućnosti izvršiti ugovorene obaveze, nakon čega je Mektić, iako je ugovor bio ništavan zbog nedostavljenih bankarskih garancija, zaključio aneks kojim je rok isporuke produžen, te se saglasio za izmjenu specifikacije za veličinu vatrogasnih rukavica.

Prema optužnici, Mektić je pogodovao dobavljaču, kojem je uplaćeno 124.940 KM – iznos protivpravne imovinske koristi koji je ostvarila firma.

No, od početka je bilo jasno da je u pitanuju montaža Tužilaštva BiH.

“Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH”, navedeno je u žurnom saopćenju za javnost koje je danas upućeno medijima nakon što je Tužilaštvo BiH dostavilo Sudu BiH optužnicu protiv Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplija.

No, da vidimo šta piše u optužnici Tužilaštva BiH, prema kojoj je Dragan Mektić optužen u četiri tačke.

Prvom tačkom optužnice Tužilaštvo BiH tereti Dragana Mektića da je “u svojstvu službenog i odgovornog lica kojem je povjereno rukovođenje Ministarstvom bezbjednosti Bosne i Hercegovine na osnovu člana 20. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenja, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, tako što je postupio protivno Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine”.

Međutim, u istoj optužnice se ne navodi da je Mektić pribavio ikakvu imovinsku korist, ali je navedeno da je Mektić prekršio Zakon o javnim nabavkama BiH jer je firmi Teh Projekt Inžinjering d.o.o. Rijeka produžio rok isporuke košulja, hlača, rukavica i metlica za gašenje požara. Tužilaštvo BiH smatra da je Mektić morao raskinuti ugovor onog trenutka kada je istekao rok isporuke, te da nije imao pravo da potpiše aneks kojim je omogućeno produžavanje roka isporuke navedene opreme. Vrijednost ugovora je bila 124 hiljade maraka i sva roba je, čak i prema optužnici Tužilaštva BiH – isporučena. Tužilaštvo, međutim, problematizira izmjenu konfekcijskih brojeva rukavica za vatrogasce.

“Ministar sigurnosti je uputio saglasnost dobavljaču Teh-projekt Inžinjering d.o.o.Rijeka u kom je navedeno da je Ministarstvo saglasno sa izmjenom u specifikaciji za veličinu rukavica i to: veličina 8-10 pari, veličina 9-68 pari, veličina 10-48 pari i veličina 11-54 para, na koji način je pogodovao dobavljaču Teh-Projekt Inžinjering d.o.o. Rijeka, jer je navedenom dobavljaču omogućio da izvrši isporuku po osnovu apsolutno ništavnog ugovora”, konstatovala je tužiteljica Mijović.

Tužilaštvo BiH smatra da je ugovor ništavan, jer firma nije u roku dostavila bankovnu garanciju za realizaciju ugovora, mada u spisima Ministarstva sigurnosti BiH bankovna garancija – postoji.

Zbog svega ovoga Sud BiH je oslobodio Mektića i druge, piše Istraga.

Previous Poljoprivrednici u Odžaku okrenuli vola i počastili građane
Next Premijer Novalić najavio veće penzije

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Održan skup podrške policiji KS. Uhapšen osumnjičeni za ubistva policajaca

  Bosanskohercegovačko kulturno udruženje “Val” nakon brutalnog ubistva dvojice policajca u sarajevskom naselju Alipašino Polje, večeras je na Trgu Djece Sarajeva organiziralo skup na kojem su građani Sarajeva dali podršku

NAŠI DANI

Sarajevo: Studenti od dekana traže sankcije za kolegice koje su veličale zločinca Mladića

“Negiranje genocida nije sloboda govora!”, “Negiranje i šutnja je odobravanje!”, “Zajedno stojimo, istinu o Srebrenici zaboraviti nećemo”, “Pokopali su znas u zemlju, ali nisu znali da smo sjeme”…. Studenti Fakulteta

NAŠI DANI

Otvoren historijski park “Bosanski stećak i zastava”

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Općina Novi Grad upriličila je svečanost na kojoj je otvoren park “Bosanski stećak i zastava”, koji se nalazi preko puta zgrade Općine. Park