Susret ministra odbrane Bosne i Hercegovine i ministrice vanjskih poslova Velike Britanije

Susret ministra odbrane Bosne i Hercegovine i ministrice vanjskih poslova Velike Britanije

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić ugostio je ministricu vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss 26. maja 2022. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Gostujuću delegaciju Velike Britanije činili su i sepecijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stuart Peach, amabasador UK-a u BiH NJ.E. Matthew Field, vojni ataše pukovnik Andrew Tait i ostali saradnici.

U delegaciji MO i OS BiH su pored ministra Podžića bili i zamjenik ministra za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenik ministra za upravljanje resursima Mirko Okolić, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, te ostali saradnici.

Ministar odbrane Sifet Podžić izrazio je duboku zahvalnost ministrici Truss za posjetu i nesebičnu podršku Vlade UK-a, kako odbrambenom resoru tako i državi BiH.

Također, Ministar je upoznao gostujuću delegaciju sa trenutnim stanjem u MO i OS BiH, problemima i izazovima uzrokovanim nedostatkom finansijskih sredstava i blokadom rada državnih institucija, te mogućim neželjenim posljedicama zbog rata u Ukrajini.

Ministrica vanjskih poslova Truss se zahvalila na srdačnom prijemu ističući sljedeće: ”Budućnost Bosne i Hercegovine leži u suverenosti i samoopredjeljenju, u jačanju partnerstva sa NATO-om i zemljema poput Ujedinjenog Kraljevstva”.

Ona je također naglasila predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te buduće planove za veći stepen ekonomske i sigurnosne saradnje, uprkos secesionističkim i ruskim pokušajima da izvrše uticaj i destabliziraju zemlje.

Ministrica je najavila investiciju u vrijednosti od 100 miliona dolara na Zapadni Balkan do 2025. godine putem Plana investicijskog partnerstva.

Po pitanju rata u Ukrajini ministrica Truss naglasila je da se nesmije popustiti pred ruskom agresijom, da se na nju mora odgovoriti snagom, te da je potrebno osigurati nastavak podrške Ukrajini putem vojne pomoći i ciljanih sankcija, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

Džaferović: Zahvalni smo Velikoj Britaniji na podršci

Posjeta britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss predstavlja vrlo jasan signal za sve u Bosni i Hercegovini i regionu, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u izjavi za Fenu.

– Velika Britanija je jedan od najvećih prijatelja i strateških saveznika Bosne i Hercegovine. Radi se o državi koja je bila svjedokom Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kao članica Vijeća za implementaciju mira je podržala brojne reforme u toku ovih 26-27 godina implementacije Dejtona. Od izuzetne važnosti je da imamo ovako snažnog ali i odlučnog prijatelja koji svima u Bosni i Hercegovini želi dobro, pa je zbog toga spreman snažno se suprotstaviti onima koji siju nered i potkopavaju mir – kazao je Džaferović.

Dodao je da je ministrica Trus poslala najsnažnije poruke podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, a naročito je važna podrška Oružanim snagama BiH, kao i najava povećanja britanskih investicija u oblasti energetike i infrastrukture, kako bi se suzbio maligni vanjski utjecaj.

– Velika Britanija je kredibilan i vrlo moćan partner u sektoru odbrane. Važno je za sigurnost Bosne i Hercegovine da naše Oružane snage imaju podršku naših prijatelja iz Velike Britanije. Ukrajinska kriza je pokazala da je Velika Britanija pouzdan saveznik. Od najviše važnosti su poruke da će Velika Britanija snažno podržavati NATO put Bosne i Hercegovine, kao i da će komunicirati važnost ovog pitanja i sa drugim saveznicima – kazao je Džaferović.

Dodao je da je na sastanku zahvalio ministrici Trus za podršku, kao i da je naročito istaknuo ulogu lorda Paddyja Ashdowna, koji je uradio neizmjerno mnogo za Bosnu i Hercegovinu.

– Bosna i Hercegovina ostaje predana saradnji s našim zapadnim partnerima, Evropskom unijom i NATO savezom. Uz Evropsku uniju, Velika Britanija ima izuzetnu stratešku ulogu u BiH i regiji. Što se tiče Milorada Dodika, i ova posjeta je pokazala koliko su izolirana njegova gledišta. To je pokazao današnji sastanak, jednako kao i poruke sa Vijeća sigurnosti i Sjevernoatlantskog vijeća. Nije jasno čemu se Dodik nada, ako hrli u sukob sa cijelom međunarodnom zajednicom i vodi cijeli entitet RS sa sobom tim putem – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Džaferović je dodao da je Dodikova namjera na ovakvim sastancima da stvara utisak lažne harmonije i iluzije stabilnosti, kako bi mogao nesmetano nastaviti da ruši Dejtonski mirovni sporazuma i Ustav.

– On pokušava uvjeriti zvaničnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovini da nemaju razloga za zabrinutost, čime nastoji demantovati međunarodnu javnost i stavove njihovih vlada. Ministrica Truss ipak nije ni naivna ni neinformisana, te dobro vidi o čemu se radi. Odlučne poruke koje je uputila predstavljaju pravo sredstvo za odvraćanje i doprinose miru – kazao je.

Ističe da popustljivost ohrabruje “siledžije poput Dodika”, dok ih rezolutan stav obeshrabruje.

– Ovo je potvrdio i sam Dodik, koji svaki put nakon što dobije odlučne poruke ublaži svoju poziciju, a svaki put kada osjeti slabost kod druge strane počinje da prijeti secesijom. Britanska diplomatija je velika diplomatija i ministrica Truss, kao i cjelokupna Vlada, dobro prepoznaju ovo i ispravno reaguju. Zato su jako važne sankcije koje je Velika Britanija uvela, kao i podrška Oružanim snagama BiH i NATO putu, jer to su mjere koje obeshrabruju sve one koji imaju opasne namjere i tjeraju ih da dobro razmisle o posljedicama – kazao je Džaferović.

Previous SDA politički odgovor Bošnjaka i svih bosanskih patriota na historijski pritisak
Next Američka ambasada HDZ poistovijetila s licemjerstvom

You might also like

NAŠI DANI

Erdogan u Sarajevu najavio putovanja samo s ličnim kartama između Bosne i Hercegovine i Turske

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan najavio je danas u Sarajevu da će u narednom periodu biti otvorena mogućnost putovanja samo s ličnim kartama između Bosne i Hercegovine i Turkiye,

NAŠI DANI

Irma Baralija: Kordić u Parizu umjesto za Mostar lobirao za HDZ-ov model Izbornog zakona

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, i jučer je, prilikom susreta s predsjednikom Francuske Emanuelom Macronom, ponovio jednu od velikih neistina koje se često čuju od čelnika HDZ-a. To je ona o

OTPOR BOSNE

Obilježena 30. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

 U sklopu obilježavanja 30. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas su brojne delegacije institucija svih nivoa vlasti, predstavnici boračkih organizacija i građani pohodili mezarje “Kovači” u