Susret Zvizdić- Davutoglu u Ankari: Trgovinsku saradnju Bosne i Hercegovine i Turske proširiti na sir i mlijeko

Susret Zvizdić- Davutoglu u Ankari: Trgovinsku saradnju Bosne i Hercegovine i Turske proširiti na sir i mlijeko

Trgovinski sporazum između BiH i Turske, kao i izvoz mesa bio je, između ostalog tema današnjeg razgovora

Trgovinski sporazum između Bosne i Hercegovine i Turske, kao i izvoz mesa kao jedan od bitnih elemenata tog sporazuma bio je, između ostalog tema današnjeg razgovora tokom susreta između predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i premijera Republike Turske Ahmeta Davutoglua u Ankari, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu važno da se trgovinska razmjena proširi na sir i mlijeko, kao i da se potvrdi kapacitet i kvalitet proizvoda iz Bosne i Hercegovine koji su već prisutni na tržištu Turske kao što su ulje i drugi proizvodi. On je predložio da kvote za izvoz mesa postanu dio trgovinskog sporazuma, te da postanu dio dugoročnog programa.

Turska: Davutoglu u Ankari uz najviše državne počasti primio Zvizdića

Davutoglu u Ankari uz najviše državne počasti primio Zvizdića

Premijer Davutoglu je čestitao Bosni i Hercegovini predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji. Rekao je da Turska posvećuje posebnu pažnju ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine i putu ka EU integracijama i da će i u narednom periodu nastaviti da pomaže bosanskohercegovačku ekonomiju kroz razvojne projekte koji se finansiraju posredstvom Turske agencije za međunarodni razvoj (TIKA) i putem koje je do sada realizovano oko 700 projekata u vrijednosti od oko 300 miliona dolara.

Ceremonijom svečanog dočeka ispred zgrade Vlade Republike Turske počeo je susret predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denisa Zvizdića sa premijerom Republike Turske Ahmetom Davutogluom. Održan je susret dvojice premijera, a potom i sastanak delegacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.

Ankara: Potpisan sporazum o saradnji u oblasti vojne obuke između Turske i BiH

Potpisan sporazum o saradnji u oblasti vojne obuke između Turske i Bosne i Hercegovine

Nakon susreta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića sa premijerom Republike Turske Ahmetom Davutogluom i susreta delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i ministar odbrane Republike Turske Ismat Yilmaz potpisali su Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji u vojnoj obuci.

Potom je uslijedilo obraćanje medijima predsjedavajućeg Zvizdića i premijera Davutoglua.

(mb)

Previous Eksploziv nađen kod Srbina u Prištini isti kao onaj korišten u Parizu i Briselu
Next Guardian: Vodič za deset najboljih destinacija u Sarajevu (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Na noge Čoviću: Trojka kreće u razgovore o formiranju vlasti s HDZ-om

Predstavnici Trojke najavili su razgovore za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH. U saopćenju Trojke navedeno je da će sutra u Mostaru početi

NAŠI DANI

U Varšavi i Londonu predstavljene turističke atrakcije naše zemlje

Ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Poljskoj učestvovala je na Međunarodnom sajmu turizma  u Varšavi koji je održan od 14. do 16. oktobra 2016 godine. Sajam pod nazivom “World Travel

NAŠI DANI

Novalić: Milioni ostali na računima, kako je nova vlast došla do minusa u EPBiH, zašto je sporna isplata penzija?

Fadil Novalić, bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je za Faktor kako nije istina da je prethodna Vlada Federacije BiH, na čijem je čelu bio, ostavila Javno preduzeće Elektroprivreda