Sutra Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč

Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč bit će obilježen u ponedjeljak, 8. juna 2015. godine, polaganjem cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Hair česmi u 17.30 sati, dok će se centralna manifestacija obilježavanja ovog značajnog datuma održati u 18 sati na platou brda Žuč, prenosi novinska agencija Patria.http://www.nap.ba/images/slike/zuc(1).jpg

Prije početka centralne manifestacije bit će položen kamen temeljac za izgradnju „Spomen-doma braniocima“, koji će u narednom periodu biti sagrađen na Žuči.

Zajednički će ga položiti načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, te predsjednik Komisije za boračka pitanja Općine Novi Grad Jasmin Smječanin i Hamza Zornić, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti Općine Novi Grad Sarajevo.

Na centralnoj manifestaciji na Žuči bit će uručena i „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“. Plaketa će biti dodijeljena Sadi Šatroviću, pripadniku Armije RBiH, dobitniku „Medalje za vojne zasluge“ i ratnog priznanja „Srebreni štit“.

Priznanje se dodjeljuje za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine u odbarmbeno-oslobodilačkom ratu 1992 – 1995. godine, kao i organizaciji života i rada građana u ratnim uvjetima. Planiran je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Općina Novi Grad Sarajevo za građane je obezbijedila prevoz. Autobusi sa platoa ispred Istiklal džamije na Otoci polaze u 16 sati. Za građane iz udaljenijih naselja autobus polazi u 16 sati iz Dobroševića sa zaustavljanjima na autobuskim stajalištima kod Doma kulture u Reljevu u 16.10 sati, zatima na stajalištu kod česme kod skretanja u Naselje heroja Sokolje u 16.30 sati, na stajalištu u Briješću u 16.40 sati, na stajalištu kod apoteke u Boljakovom Potoku u 16.45 sati i na stajalištu kod podvožnjaka na Alipašinom Mostu II u 16. 50 sati.

Povratak autobusa sa Žuči je u 19.30 sati, nakon završetka manifestacije obilježavanja Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo. Posljednji autobus kreće u 20 sati ispred restorana EKI u Buča Potoku.

Previous Nakon posjete Sarajevu: Papa se zahvalio na toploj dobrodošlici
Next U KINO SALI OPĆINE NOVI GRAD PREMIJERNO PRIKAZAN FILM "DOBRINJA, OPSADA U OPSADI"

You might also like

NAŠI DANI

Dodikov i Čovićev politički dogovor odrađuju četiri člana CIK-a: Mi vama Srebrenicu, vi nama Stolac!

Centralna izborna komisija BiH nije neutralna, tačnije četiri člana su direktno pod kontrolom i utjecajem lidera SNSD-a i HDZ BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića, piše novinska agencija Patria. Branko

NAŠI DANI

U Sarajevu izložba zastava i ratnih fotografija Prvog korpusa Armije RBiH (Foto)

Izložba zastava i ratnih fotografija Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine otvorena je danas u amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači u Sarajevu. Postavku je otvorio ministar za boračka pitanja Kantona

NAŠI DANI

Peach: Vlada UK-a neće dozvoliti urušavanje jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović razgovarali su 15. decembra 2021. godine sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stuartom