Sutra Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč

Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč bit će obilježen u ponedjeljak, 8. juna 2015. godine, polaganjem cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Hair česmi u 17.30 sati, dok će se centralna manifestacija obilježavanja ovog značajnog datuma održati u 18 sati na platou brda Žuč, prenosi novinska agencija Patria.http://www.nap.ba/images/slike/zuc(1).jpg

Prije početka centralne manifestacije bit će položen kamen temeljac za izgradnju „Spomen-doma braniocima“, koji će u narednom periodu biti sagrađen na Žuči.

Zajednički će ga položiti načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, te predsjednik Komisije za boračka pitanja Općine Novi Grad Jasmin Smječanin i Hamza Zornić, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti Općine Novi Grad Sarajevo.

Na centralnoj manifestaciji na Žuči bit će uručena i „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“. Plaketa će biti dodijeljena Sadi Šatroviću, pripadniku Armije RBiH, dobitniku „Medalje za vojne zasluge“ i ratnog priznanja „Srebreni štit“.

Priznanje se dodjeljuje za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine u odbarmbeno-oslobodilačkom ratu 1992 – 1995. godine, kao i organizaciji života i rada građana u ratnim uvjetima. Planiran je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Općina Novi Grad Sarajevo za građane je obezbijedila prevoz. Autobusi sa platoa ispred Istiklal džamije na Otoci polaze u 16 sati. Za građane iz udaljenijih naselja autobus polazi u 16 sati iz Dobroševića sa zaustavljanjima na autobuskim stajalištima kod Doma kulture u Reljevu u 16.10 sati, zatima na stajalištu kod česme kod skretanja u Naselje heroja Sokolje u 16.30 sati, na stajalištu u Briješću u 16.40 sati, na stajalištu kod apoteke u Boljakovom Potoku u 16.45 sati i na stajalištu kod podvožnjaka na Alipašinom Mostu II u 16. 50 sati.

Povratak autobusa sa Žuči je u 19.30 sati, nakon završetka manifestacije obilježavanja Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo. Posljednji autobus kreće u 20 sati ispred restorana EKI u Buča Potoku.

Previous Nakon posjete Sarajevu: Papa se zahvalio na toploj dobrodošlici
Next U KINO SALI OPĆINE NOVI GRAD PREMIJERNO PRIKAZAN FILM "DOBRINJA, OPSADA U OPSADI"

You might also like

NAŠI DANI

Iftar ispod Starog mosta okupio oko hiljadu mladih

  Tradicionalni Omladinski iftar na platou ispod Starog mosta u organizaciji Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ Mostar, Info-servisa za mlade, Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić“ u Mostaru i Kulturno-edukativnog centra Sehara

NAŠI DANI

Inzko za Bloomberg: Bošnjaci su strpljivi

  Govoreći za uticajni američki medij Bloomberg, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je rekao da ne vjeruje da će se entitet Republika Srpska otcijepiti, ali je upozorio

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Otvorena Spomen soba u Bratuncu

  Stravične fotografije koje prenose dio užasa iz koncentracionih logora i masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini iz proteklog rata izložene su i mogu se pogledati u Spomen sobi, koja je