Sutra potpisivanje Ugovora o izgradnji prve faze brze ceste Sarajevo – Goražde

Sutra potpisivanje Ugovora o izgradnji prve faze brze ceste Sarajevo – Goražde

 

U subotu, 22. septembra  2018. godine u 11:00 sati u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (Skupštinska sala 1.sprat, ul. 1. Slavne višegradske brigade 2a Goražde), bit će upriličeno potpisivanje Ugovora o izgradnji prve faze brze ceste Sarajevo – Goražde: probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen.

Ugovor će potpisati u ime JP Autoceste FBiH direktor Adnan Terzić te u ime izvođača radova direktor Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić.

Potpisivanju će prisustvovati ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer BPK Goražde Emir Oković i generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović.

Kompanija Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo odabrana je u otvorenom postupku kao izvođač radova na probijanju glavne i servisne cijevi i izradi primarne podgrade za potrebe izgradnje cestovnog tunela Hranjen, što je najznačajniji, ali i najzahtjevniji dio izgradnje.

Vrijednost radova je 81.899.883,00 KM sa uračunatim PDV-om, a sredstva u visini od 70 miliona KM su osigurana Odlukom Vlade Federacije BiH iz akumuliranih dobiti BH Telecoma te ostatak vlastita sredstava JP Autoceste FBiH.

Tunel Hranjen će biti dug 5,8 kilometara, a sastojat će se od dvije cijevi. Jedna će biti namijenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dvije saobraćajne trake, za svaki smjer po jedna. Druga cijev će biti servisna i koristit će se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu.

Rok za izgradnju je 36 mjeseci.

Izgradnja ovog tunela predstavlja historijski projekat za Goražde jer će se cestovna udaljenost ovog grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. S obzirom na kvalitet nove trase, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, umjesto dosadašnjih sat i po.

 

Previous Novi hoteli u Sarajevu zaposlit će stotine ljudi
Next Dokumentarni film "Simbol otpora" - 3. epizoda

You might also like

NAŠI DANI

Navijači mostarskog Veleža i sarajevskog Željezničara prikupili više hiljada igračaka za djecu Turske i Sirije

Navijači Fudbalskog kluba Velež prikupili su više hiljada igračaka za djecu Turkiye i Sirije, zemalja pogođenih razornim zemljotresima u prošlom mjesecu, koje su ubačene na travnjak stadiona “Rođeni“ tokom pauze

NAŠI DANI

Balje: Mi Bošnjaci da pravimo korake koji će nas spajati, jer su nas dosta drugi razdvajali

Premijer Kosova Ramush Haradinaj podržao je inicijativu bošnjačke koalicije „Vakat“ da se u Prištini otvori kancelarija za saradnju i vezu Kosova i Bosne i Hercegovine. Piše: Faruk Vele Koalicija ’Vakat’ je taj

NAŠI DANI

Kongres i zvanično potvrdio pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u

Kongres Sjedinjenih Američkih Država (SAD) potvrdio je izborne rezultate novembarskih izbora i tako je demokrat Joe Biden i formalno postao 46. predsjednik te zemlje Odlazeći potpredsjednik SAD-a Mike Pence saopćio