Sutra promocija kataloga posvećenog djelu slikara Ismeta Mujezinovića

Sutra promocija kataloga posvećenog djelu slikara Ismeta Mujezinovića

U prostoru Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine sutra će u 11 sati biti upriličena promocija kataloga  Restauracija i konzervacija umjetničkih djela grafičke zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH-ISMET MUJEZINOVIĆ.

Riječ je o izuzetno vrijednom izdavačkom poduhvatu koji svojim bogatstvom obuhvata plakate, kalendare, razglednice, grafičke mape, kataloge izložbi, fotografije poznatih ličnosti i sl. Na ovaj način prezentirana  je umjetnička slika svestranog velikana Ismeta Mujezinovića -urbani pejzaž bosanske mahale, sokak sa lokalnim arhitekturnim specifikumom 18. i 19. stoljeća. 

Zbog neprocjenjive osobnosti  samog umjetnika i iznimne važnosti njegovog djela kao i lošeg stanja u kojem se slika nalazila ,NUB BiH je inicirala potpuni konzervatorsko-restauratorski poduhvat.Tako u ovom katalogu, pored uvodnog teksta koji nam donosi detalje iz života i umjetničkog angažmana Ismeta Mujezinovića pod nazivom “Ismet Mujezinović: od jasnog crteža do poetskog realizma” mlade autorice Alme Mešić (magistrice historije umjetnosti i bibliotekarstva), moguće je  do u detalj pratiti restauraciju i konzervaciju slike  kroz tekst “Postupak restauracije i konzervacije restauratora kao primjera dobre prakse– slika Ismeta Mujezinovića” restauratora magistra Sanjina Lugića.

Pored ove Grafičke zbirke  NUB BiH posjeduje još građe koja govori o Mujezinoviću i ilustrirana je njegovim crtežma.Predstavljena je u dijelu kataloga pod nazivom ,,Bibliografija radova Ismeta Mujezinovića i o Ismetu Mujezinoviću ” koja na jednom mjestu nudi svim  zainteresiranim istraživačima naučnim radnicima te ljubiteljim lika i djela ovog slikara detaljan ispis građe.

Restaurator i profesor Sanjin Lugić je sa svojim dvadesetogodišnjim iskustvom primijenio sve etičke, dijagnostičke, konzervatorske i restauratorske standarde te uspješno spasio sliku od daljeg propadanja. Jedan ovako nevjerovatan primjerak kulturnohistorijskog naslijeđa nije imao dokumentaciju kojom bi se restaurator mogao voditi, pa je njegov posao bio dodatno otežan. Izradom ove publikacije pismeno je dokumentovan kompletan konzervatorsko-restauratorski proces uz fotodokumentaciju i samim tim postavljen novi kriterij čuvanja i vrednovanja umjetničkih djela u Bosni i Hercegovini.

Isamet Mujezinović je bio ne samo vrlo plodonosan umjetnik crteža i slikar već i prvi urednik “Fronte”, jedan od idejnih začetnika Škole za primijenjenu umjetnost u Sarajevu, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Udruženja likovnih umjetnika BiH,član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu ,Akademije nauka i umjetnosti BiH te prvi dobitnik nagrade AVNOJ-a za slikarstvo.

Promotori  kataloga koji je izdanje od izuzetnog značaja za bh.historiju umjetnosti su:

– prof. dr. Dubravka Pozderac-Lejlić, dekanesa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu,

– slikar Edin Numankadić, višestruko nagrađivani bh umjetnik,

– akademski slikar Džeko Hodžić

Moderator promocije je direktor NUB BiH dr. Ismet Ovčina.

Posjetiteljima promocije kataloga ,,Restauracija i konzervacija umjetničkih djela grafičke zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH-ISMET MUJEZINOVIĆ” biće predstavljena i restaurirana  slika Ismeta Mujezinovića te  izložba nekoliko slika i eksponata  Edina Numankadića i Džeke Hodžića,koju su umjetnici  poklonili NUBBiH obogaćujući fond Grafičke zbirke nastradale u proteklom ratu.

Previous 561. godina od pisanja vakufname Isa-bega Ishakovića – Dan kada je pravno verificirano utemeljenje Sarajeva kao gradskog naselja
Next Berlinski omaž Dževadu Karahasanu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Hobi ‘pretočen’ u umjetnost – Umjetničke slike od kamenčića Irfana Rustempašića

Irfan Rustempašić, profesor geografije, iz Sarajeva  svoj hobi je’ pretočio’ u umjetnost. On izrađuje slike na specifičan način koristeći kamenčiće kao bazu svojih umjetničkih djela, koja oslikavaju ljepote i znamenitosti

KULTURA I UMJETNOST

Film ‘Braća Musemić’ osvojio srca i Nagradu publike na Šestom AJB DOC Film Festivalu

Najbolji film po izboru publike na Šestom AJB DOC Film Festivalu je “Braća Musemić” autora Edina Isanovića i režisera Nihada Ušanovića. Posljednjeg dana Šestog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans

KULTURA I UMJETNOST

“Valter brani Sarajevo”: Muzej posvećen Šibinom kultnom filmu

  U Sarajevu će u subotu, 6. aprila, na Dan grada, za prve posjetioce svoja vrata otvoriti muzej “Valter brani Sarajevo”, prvi filmski muzej na Balkanu, koji nosi ime simbola