Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Današnjim defileom učenika četvrtih razreda, manifestacija “Dani Karađoz-begove medrese” ušla je u finiš. Maturanti Medrese defilirali su Mostarom od Lučkog mosta do Trga Musala, na oduševljenje sugrađana koji su ih pozdravili, javlja AA.

“Defile i sutrašnja akademija su kruna svega što smo ove godine uradili u sklopu ‘Dana Medrese’. Radosni smo što smo za razliku od prethodne dvije godine, ovog puta sve uspjeli uraditi u kapacitetu kao prije pandemije”, izjavio je direktor Karađoz-begove medrese Aid ef. Tulek.

Dan ranije Medresa je bila organizator programa sjećanja na Karađoz-bega, u džamiji koja nosi njegovo ime, a kompletna manifestacija će zavšiti sutrašnjom svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar. Riječ je inače o 377. generaciji maturanata ove škole.

BiH: Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Manifestacija je i ove godine trajala tri ipo mjeseca i činili su je brojni zanimljivi i dragocjeni sadržaji. Sve je započelo još 17. februara. Učenici su tom prilikom posjetili domove za djecu bez roditeljskog staranja, te Centar za stare osobe u Podveležju. Upriličeni su i izložba kaligrafskih, likovnih i modnih radova, te druženje sa muftijom Salemom ef. Dedovićem. Promovisane su knjige “Oluja i mir“ Hurije Proho i “Ramazanska putokazja“ Meadina Mrndžića, a obilježen je i Dan bh. džamija, hatma-dovom vakifima, uz tradicionalnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi i koncert duhovne muzike.

Karađoz-begova medresa prema zapisima Hivzije Hasandedića otvorena je prije 1570. godine i jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova u Mostaru. Bila je u to doba najuglednija među 11 medresa koliko je imao Mostar. Sagradio ju je Mehmed-beg, koji je imao nadimak Karađoz-beg. Svoj rad Medresa je bila obustavila 1918. godine, a obnovila 1995. po okončanju agresije na Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

Previous Hasib efendija i porodica: Šest porodičnih kabura za opomenu
Next Gradačac - bosanski ponos i grad u kojem je zadovoljstvo živjeti

You might also like

NAŠI DANI

Christina Doctare vraća Nobelovu nagradu za mir

Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka koja je bila i tokom rata u Bosni i Hercegovini, prisustvovala je večeras protestima u Stockholmu gdje je poručila da vraća Nobelovu nagradu za

NAŠI DANI

New York: Rijetka pojava zalaska sunca

Njujorčani su uživali u spektakularnim prizorima Manhattanhengea, rijetke pojave u kojoj sunce zalazi tačno u liniji sa glavnim ulicama Manhattana, javlja AA. Manhattanhenge se dešava četiri puta godišnje, ali svaki

NAŠI DANI

Slučaj Mašetović: Bosanski student bi naredne sedmice trebao biti pušten iz pritvora u Turskoj

  Began Muhić, konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu, optimista je u pogledu rješavanja sudbine uhapšenog bosanskohercegovačkog studenta Selmira Mašetovića. Konzul Muhić je u razgovoru za Radiosarajevo.ba  kazao je da je naredna sedmica