Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Današnjim defileom učenika četvrtih razreda, manifestacija “Dani Karađoz-begove medrese” ušla je u finiš. Maturanti Medrese defilirali su Mostarom od Lučkog mosta do Trga Musala, na oduševljenje sugrađana koji su ih pozdravili, javlja AA.

“Defile i sutrašnja akademija su kruna svega što smo ove godine uradili u sklopu ‘Dana Medrese’. Radosni smo što smo za razliku od prethodne dvije godine, ovog puta sve uspjeli uraditi u kapacitetu kao prije pandemije”, izjavio je direktor Karađoz-begove medrese Aid ef. Tulek.

Dan ranije Medresa je bila organizator programa sjećanja na Karađoz-bega, u džamiji koja nosi njegovo ime, a kompletna manifestacija će zavšiti sutrašnjom svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar. Riječ je inače o 377. generaciji maturanata ove škole.

BiH: Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Manifestacija je i ove godine trajala tri ipo mjeseca i činili su je brojni zanimljivi i dragocjeni sadržaji. Sve je započelo još 17. februara. Učenici su tom prilikom posjetili domove za djecu bez roditeljskog staranja, te Centar za stare osobe u Podveležju. Upriličeni su i izložba kaligrafskih, likovnih i modnih radova, te druženje sa muftijom Salemom ef. Dedovićem. Promovisane su knjige “Oluja i mir“ Hurije Proho i “Ramazanska putokazja“ Meadina Mrndžića, a obilježen je i Dan bh. džamija, hatma-dovom vakifima, uz tradicionalnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi i koncert duhovne muzike.

Karađoz-begova medresa prema zapisima Hivzije Hasandedića otvorena je prije 1570. godine i jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova u Mostaru. Bila je u to doba najuglednija među 11 medresa koliko je imao Mostar. Sagradio ju je Mehmed-beg, koji je imao nadimak Karađoz-beg. Svoj rad Medresa je bila obustavila 1918. godine, a obnovila 1995. po okončanju agresije na Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

Previous Hasib efendija i porodica: Šest porodičnih kabura za opomenu
Next Gradačac - bosanski ponos i grad u kojem je zadovoljstvo živjeti

You might also like

NAŠI DANI

BPS Sefer Halilović: Bosna i Hercegovina neće biti poligon Srbije za potkusirivanje Vučićevih problema

  Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koju je vješto sročio: „Šta mislite ne daj Bože da Srbija prizna Republiku Srpsku“  BPS ovim saopćenjem poručuje gospodinu Vučiću: -Gospodine Vučiću ne

NAŠI DANI

‘Odjavna špica i posljednji pozdrav jednoj raskalašenoj i nakaradno sklopljenoj vlasti’

PARADA JE BILA ODJAVNA ŠPICA KONAKOVIĆEVOJ “TROJCI” -Nezapamćene scene razvrata i vulgarnosti koje su uznemirile građane Sarajeva, odražavaju karakter događaja koji Edin Forto, premijer KS naziva “festivalom demokratije”. Odvratni performans

NAŠI DANI

SDA: Bahato bogati kladioničarski lobi ne smije biti iznad Parlamenta BiH i interesa građana

-Reakcija Asocijacije priređivača igara na sreću, na inicijativu SDA o uvođenju PDV-a kladionicama, direktna je potvrda da tzv.“kladioničarski lobi“ misli da može biti iznad države.  Pokušaj da se političkim strankama