Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Današnjim defileom učenika četvrtih razreda, manifestacija “Dani Karađoz-begove medrese” ušla je u finiš. Maturanti Medrese defilirali su Mostarom od Lučkog mosta do Trga Musala, na oduševljenje sugrađana koji su ih pozdravili, javlja AA.

“Defile i sutrašnja akademija su kruna svega što smo ove godine uradili u sklopu ‘Dana Medrese’. Radosni smo što smo za razliku od prethodne dvije godine, ovog puta sve uspjeli uraditi u kapacitetu kao prije pandemije”, izjavio je direktor Karađoz-begove medrese Aid ef. Tulek.

Dan ranije Medresa je bila organizator programa sjećanja na Karađoz-bega, u džamiji koja nosi njegovo ime, a kompletna manifestacija će zavšiti sutrašnjom svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar. Riječ je inače o 377. generaciji maturanata ove škole.

BiH: Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Manifestacija je i ove godine trajala tri ipo mjeseca i činili su je brojni zanimljivi i dragocjeni sadržaji. Sve je započelo još 17. februara. Učenici su tom prilikom posjetili domove za djecu bez roditeljskog staranja, te Centar za stare osobe u Podveležju. Upriličeni su i izložba kaligrafskih, likovnih i modnih radova, te druženje sa muftijom Salemom ef. Dedovićem. Promovisane su knjige “Oluja i mir“ Hurije Proho i “Ramazanska putokazja“ Meadina Mrndžića, a obilježen je i Dan bh. džamija, hatma-dovom vakifima, uz tradicionalnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi i koncert duhovne muzike.

Karađoz-begova medresa prema zapisima Hivzije Hasandedića otvorena je prije 1570. godine i jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova u Mostaru. Bila je u to doba najuglednija među 11 medresa koliko je imao Mostar. Sagradio ju je Mehmed-beg, koji je imao nadimak Karađoz-beg. Svoj rad Medresa je bila obustavila 1918. godine, a obnovila 1995. po okončanju agresije na Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

Previous Hasib efendija i porodica: Šest porodičnih kabura za opomenu
Next Gradačac - bosanski ponos i grad u kojem je zadovoljstvo živjeti

You might also like

NAŠI DANI

Posljednja dešavanja unose nervozu kočničarima napretka Bosne i Hercegovine

Iskrivljivanje i zloupotreba mojih izjava, s ciljem skretanja pažnje s važnih procesa koji se dešavaju i koji slijede, nikome neće donijeti ništa dobro na ovim prostorima, kazala je danas ministrica

NAŠI DANI

Bosanska ministrica razgovarala sa američkim predsjednikom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković zahvalila je, tokom kratkog susreta sa Josephom Bidenom, predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, na pomoći koju ova država

NAŠI DANI

Kasumović: Zenica je bila nukleus srednjovjekovne bosanske države

Povodom 20. marta – Dana Grada Zenice, Gradsko vijeće  održalo je svečanu sjednicu na kojoj su dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima, a bosanskohercegovački političar Bogić Bogićević proglašen je