Svečanim otvaranjem obnovljenog Partizanskog groblja u Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Svečanim otvaranjem obnovljenog Partizanskog groblja u Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

 

 Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope u Mostaru je svečano otvoreno obnovljeno Partizansko groblje, piše NAP.

Svečanom otvaranju ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine prisustvovali su premijer FBiH Fadil Novalić, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark i brojni drugi predstavnici vlasti u BiH.

Premijer Novalić je kazao kako je sramota da se jedan ovakav spomenik obnavlja tek dvadeset godina poslije rata.

– Nalazimo se na Partizanskom groblju – simbolu pobjede nad fašizmom. Taj dan nije slučajno odabran kao Dan Evrope koja je time poslala poruku svim budućim generacijama i narodima Evrope. Podsjetimo se da partizani nisu bili tek obični ljudi jer su bili na putu antifašizma koji je Evropa priznala kao službeni pravac. Žalosno je da smo 20 godina čekali na obnovu spomenika. U zadnji trenutak je obnovljen ovaj monumentalni spomenik. Pokazali smo nemaran odnos. Bilo je sve manje zajedničkih ciljeva, a sve više podjela.

Trećina stanovnika ovog grada je bila u borbi protiv fašizma i nadam se da će Mostarce ovaj spomenik podsjetiti na vremena jedinstva. Pokazali smo opredjeljenost da slavimo najslavnije trenutke naše historije. Nastavit ćemo obnavljati naše spomenike. Naša historija je puna svjetlih tačaka i daje nam povod da budemo ponosni na naše predake – kazao je Novalić u Mostaru.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upozorio je da su i danas u društvu prisutne ideologije za koje se može reći da su fašističke.

– Događaji iz nedavne prošlosti, ali i naša svakodnevnica, potvrđuju, nažalost, da elementi diskriminacije koja graniči sa obrisima fašizma postoje u bh. društvu, manje ili više prikriveni i zbog toga – i to želim posebno naglasiti, prihvatanje evropskih i civilizacijskih vrijednosti  i  jačanje ideje antifašizma mora biti imperativ svima nama.

Naša iskustva su teška i bolna, temeljimo ih nažalost na iskustvu iz neposredne prošlosti, jer ideologija za koju smo mislili da je 9. maja 1945. zauvijek slomljena, na ovim je prostorima ponovo oživjela početkom ’90-tih godina, što je rezultiralo nekim od najgorih zločina u historiji BiH i Evrope. I ako smo tada naivno vjerovali da je fašistička ideja kapitulirala 1945. godine i da se logori, masovni zločini i genocid više ne mogu ponoviti, danas znamo da fašizam ima hiljadu lica,da se historija ponavlja ako ne naučimo potrebne lekcije i da zbog toga antifašizam mora biti jedna od ključnih odrednica našeg djelovanja.

Borba protiv fašizma je borba protiv svih podjela, nacionalnih, vjerskih, ideoloških, koje su bosanskohercegovačkom društvu nametnute izvana, jer je stvarna bit Bosne satkana od jedinstva različitosti,  to je i borba protiv sve agresivnijih pokušaja historijskog revizionizma, ali i odnos prema našem antifašističkom naslijeđu, kao jednom od najvažnijih civilizacijskih tekovina.

Upravo iz tog razloga, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope obilježavamo na ovom mjestu, koje je spomenik antifašističke borbe i  predstavlja sjećanje  na sve poginule u Narodno-oslobodilačkom ratu – istakao je Denis Zvizdić.

Lars-Gunnar Wigemark je istakao da su vrijednosti antifašizma utkane u ovaj spomenik koji je projektovao slavni arhitekta Bogdan Bogdanović.

– Njegov kreator je rekao da je Partizansko groblje napravljeno po uzoru na sam Mostar kako bi nas podsjećalo na univerzalne vrijednosti. Bogdanović je kazao da svaki kamen priča priču mladih koji su dali svoje živote u najtežim vremenima za Evropu. Kada vidim ovaj spomenik ne mogu a da ne budem impresioniran simbolikom zajedničke vrijednosti za Mostar, BiH i cijelu Evropu. Nadam se da ću imati priliku vidjeti ga u njegovom punom sjaju – istakao je Wigemark.

Svečanom otvaranju Partizanskog spomen groblja prisustvovalo je više stotina građana Mostara, koji se nadaju kako Partizansko groblje više neće biti omiljeno mjesto okupljanja raznih vandala i neofašista koji su proteklih godina skrnavili spomenik crtajući po njemu ustaške simbole i kukaste krstove.

Previous Obnovljen trg kod zgrade Kantona Sarajevo: Njegov naziv podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa ARBiH
Next Kako je Mostar svjedočio fašizmu: Bijeli čaršafi 9. maja 1993.

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović u Briselu s Von der Leyen i Michelom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović, u okviru službene posjete institucijama Evropske unije (EU) u Briselu, sastao se s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom s kojim je razgovarao

NAŠI DANI

Iz Amerike za Bosnu stiže pola miliona doza Pfizer vakcina

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donira Bosni i Hercegovini 500.000 doza Pfizer vakcina Nakon današnjeg sastanka u VAmbasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini sa zvaničnicima Bijele kuće iz Washingtona,

NAŠI DANI

Travnička Mješovita srednja škola u novoj školskoj godini u novoj zgradi

Oko devet stotina učenika travničke Mješovite srednje škole, koja je nakon povrata zgrade Vrhbosanskoj nadbiskupiji podstanar, u novoj bi školskoj godini konačno moglo ući u svoju školu. Naime, radovi na