Svečano obilježen završetak obuke 19. klase kandidata za prijem u vojnu službu u OS BiH

Svečano obilježen završetak obuke 19. klase kandidata za prijem u vojnu službu u OS BiH

 

Na svečanoj ceremoniji, održanoj 29. decembra 2017. godine u Centru za osnovnu obuku u Pazariću, zakletvu je položilo i svoj prvi Ugovor o vojnoj službi potpisalo 145 kandidata koji su uspješno završili osnovnu vojničku obuku u Centru za osnovnu obuku.

Potpisivanje ugovora i polaganje zakletve novim vojnicima su čestitali i prisutnima se obratili zamjenik  načelnika Zajedničkog štaba za operacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Mirko Tepšić i komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić.

Generalmajor Mirko Tepšić je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje svečanosti završetka obuke, polaganja zakletve i prijema u profesionalnu vojnu službu 145 novih vojnika, odnosno 19. klase kandidata na obuci za vojnike. On je istakao da su ovim OS BiH dobile novu snagu, energiju i sposobnost za izvršavanje svojih zadataka.

General Tepšić je poručio vojnicima da pored toga što je vojnički posao častan on je i zahtjevan i težak, ali istovremeno pruža brojne šanse za lični i profesionalni razvoj. “Cilj je da postanete što bolji specijalisti za konkretnu vašu novu dužnost u vojsci, a naravno sve se ne može naučiti kroz obuku i puno toga će se naučiti kroz rad”, kazao je general Tepšić.

“Obzirom na vaše godine pred vama je važan period u vašim životima kako na profesionanom tako i ličnom planu. Ja vam najiskrenije želim puno sreće i uspjeha. Takođe se želim zahvaliti vašim porodicama na podršci i nadam se da će tako biti i u buduće. Kako ste vi ova generacija koju promovišemo baš uoči Nove godine evo koristim priliku da vama u stroju ali i svim prisutnima poželim sretnu i uspješnu novu 2018. godinu. U vremenu smo praznika pa i svima koji slave Božić, kako ovaj što je kalendarski prošao tako i nadolazeći, želim sretan i radostan Božić”, rekao je general Tepšić na kraju svoga obraćanja.

Komandant COO pukovnik Jasmin Ganić je u svom obraćanju novim vojnicima OS BiH istakao da je jedan od ciljeva njihove obuke bio transformacija civilnih osoba u tehnički i taktički osposobljene vojnike koji shvataju važnost timskog rada i koji su spremni preuzeti sve obaveze i dužnosti pripadnika OS BiH. Naglasio je da vojnički život zahtijeva velike napore i odricanja, ali da ne zaborave da je vojni poziv „jedan od najčasnijih zanimanja i predstavlja neprocjenjivo životno iskustvo.“

Pohvaljeni su i kandidati koji su postigli najbolje rezultate na obuci: Novalić Belmin, Dabić Stefan, Franjić Petar i Ristanović Cvijeta.

Na svečanosti su, između ostalih, bili prisutni i vojni povjerenik Boško Šiljegović, načelnik Štaba EUFOR-a brigadni general József Szpisják, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH brigadni general Marko Stojčić, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH brigadni general Mirsad Ahmić, predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i članovi porodica, rodbina i prijatelji mladih vojnika.

 

Previous Most na Skenderiji: Djelo slavnog arhitekte Ajfela?
Next Bosanska kompanija AS Holding na putu uspjeha: Imaju 4.500 zaposlenih i prihode veće od 300 miliona maraka

You might also like

NAŠI DANI

Šta slijedi ‘dan poslije’ referenduma o Danu RS: Suspenzija tužioca pa privođenje Dodika?

U danu poslije referenduma slijedi pokretanje postupka za suspenziju Gorana Salihovića, nakon čega će biti priveden predsjednik RS Postupak za suspenziju glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića biće pokrenut

OTPOR BOSNE

Sjećanje na pobjede bužimskih vitezova: Obilježena dvadeset i šesta godišnjica akcije “Munja 93.”

  Koordinacija boračkih udruženja općine Bužim i ove godine obilježava jednu od najvećih pobjeda koju su izveli pripadnici 105-505. bužimske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.  11. januara 1993. bužimski

NAŠI DANI

Više od 800 mladih ima priliku ući u redove Oružanih snaga BiH (VIDEO)

  Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je, kao i ranijih godina, konkurs za prijem mladih vojnika u Oružane snage, a ove godine priliku da posao dobije u ovoj službi