Svečano obilježena osamnaesta godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Svečano obilježena osamnaesta godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica OS BiH 30.11.2023. godine u kasarni “Rajlovac“ u Sarajevu obilježen je 1. decembar – Dan OS BiH, osamnaesta godišnjica od njenog formiranja.

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je ovom prilikom istakao važnost postojanja i značaj Oružanih snaga BiH kao temelja sigurnosti i stabilnosti države Bosne i Hercegovine, te da su Oružane snage BiH bez sumnje bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način. 

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je ovom prilikom svim pripadnicama i pripadnicima OS BiH čestitao  1. decembar – Dan OS BiH i 18. godišnjicu formiranja, te istakao: “Ovaj dan je prilika da se zahvalimo svakom pojedincu u OS BiH na hrabrosti, požrtvovanosti i odanosti, koja čini našu zemlju sigurnijom i jačom, kao i ulozi u očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini”. Također, general Mašović je izrazio zahvalnost na nesebičnoj podršci međunarodnim partnerima u nizu područja koja su od krucijalne važnosti za OS BiH, te naglasio da će OS BiH nastaviti izvršavati sve svoje zadatke koji pomažu da država Bosna i Hercegovina bude kredibilan partner na međunarodnom planu, kao i na planu jačanja regionalne saradnje.

 Pripadnici Oružanih snaga BiH izveli su tehničko-taktički događaj, odnosno prezentaciju strojevih radnji i postupaka počasne jedinice, demonstrirane su sposobnosti, kapaciteti i dio naoružanja koji je na upotrebi u Oružanim snagama BiH.

 Na kraju ceremonije izvršena je dodjela nagrada i ostalih stimulativnih mjera izabranim pripadnicima OS BiH za rad i postignute rezultate u protekloj godini iz nadležnosti MO i ZŠ OS BiH kao i dodjela priznanja za najuspješnije sportske ekipe i pojedince iz sastava komandi i jedinica OS BiH.

U Sarajevu upriličena svečana akademija povodom 18. godišnjice OS BiH

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu upriličena je svečana akademija u povodu 1. decembra, odnosno 18. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na kojoj je poručeno da će svake godine Oružane snage BiH još više jačati i napredovati, javlja Anadolu.

Domaćin akademije bio je ministar odbrane BiH Zukan Helez sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, uz prisustvo člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnika Senada Mašovića i zamjenika general-bojnika Gojka Kneževića i Ivice Jerkića.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni državni i međunarodni zvaničnici i članovi vojno-diplomatskog kora, predstavnici kulturnog, javnog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, te ostali najviši zvaničnici odbrambenih struktura Bosne i Hercegovine.

Ministar Helez je u obraćanju istakao da su Oružane snage BiH stub suvereniteta Bosne i Hercegovine, stub stabilnosti i sigurnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji.

“S ponosom mogu kazati da imamo jake Oružane snage, jače nego ikad do sada. Posebno ponosni možemo biti na pripadnike Oružanih snaga BiH koji su u ovoj godini postigli značajne rezultate u obuci i osposobljavanju te uspjeli održati, ali i podignuti zahtjevan nivo operativne sposobnosti. Uvjeren sam da smo na dobrom putu i da će svake naredne godine Oružane snage BiH još više jačati i napredovati,“ rekao je Helez.

Podsjetio je da je s novim sazivom Vijeća ministara BiH i njegovim dolaskom na čelo Ministarstva odbrane BiH povećan vojni budžet.

Svečanu akademiju, prigodnim muzičkim programom uveličao je Vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, uz učešće solista na timpanama Darija Kosa.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine su nizom aktivnosti proteklih dana obilježili 18. godišnjicu svog postojanja, a centralna svečanost održana je danas na vojnoj lokaciji “Rajlovac“ u Sarajevu, gdje je upriličeno svečano postrojavanje, organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na upotrebi u OS BiH te demonstrirani određeni elementi operativnih sposobnosti OS BiH.

Oružane snage Bosne i Hercegovine, tokom proteklih 18 godina, ostvarile su značajan napredak u modernizaciji i jačanju svojih kapaciteta, te se nastavljaju razvijati kako bi učinkovito odgovorile na izazove savremenog društva.

Previous U Sarajevu predstavljena knjiga "Kasim-ef. Dobrača: Sabrana djela": Pokazatelj razumijevanja islama u kontekstu vremena
Next Kako smo od struje za izvoz došli do ugroženosti?

You might also like

NAŠI DANI

Najava smjena Kurta i Hadžihafizbegovića uzburkala i kulturu i politiku

Burna je sedmica bila na kulturno-političkoj pozornici u Kantonu Sarajevo. Regionalni i svjetski produkcijski napredak SARTR-a i pozicija Kamernog teatra 55, kao jednog od najboljih na Balkanu, proslavljeni su negativnom

NAŠI DANI

Bećirović razgovarao sa Ramom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom o odnosima dvije zemlje, kao i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu.

NAŠI DANI

Novak Đoković ponovo u Visokom

Nakon septembra prošle godine Novak Đoković ponovo je u Visokom. Kao i u ranijim slučajevima Đoković se odmah zaputio u kompleks “Ravne” u društvu svog domaćina Semira Osmanagića. Đoković koji