Svečano su otvorene XXIV Zimske olimpijske igre „Peking 2022“

Svečano su otvorene XXIV Zimske olimpijske igre „Peking 2022“

Na spektakularnoj ceremoniji 04. februara 2022. godine u glavnom gradu Kine, paljenjem Olimpijskog plamena, svečano su otvorene XXIV Zimske olimpijske igre „Peking 2022“. 

Ceremonija otvaranja je otpočela odbrojavanjem od broja 24 koji predstavlja 24 solarna pojma, dok se dan otvaranja ZOI Peking 2022 podudara sa prvim pojmom, a to je proljeće. Stoga je i prvi performans predstavljao rađanje proljeća u vidu maslačka koji se njiše u ritmu vjetra. Prvi performans se završio vatrometom, koji je na nebu ispisao riječi SPRING – proljeće.

Druga tačka Ceremonije je otpočela sa valovima koji su se ubrzo kondenzirali u kristalnu kocku leda. Uz pomoć 24 laserske zrake ispisani su svi gradovi domaćini Zimskih Olimpijskih igara, a među njima i Sarajevo 1984! Po završetku druge tačke i nakon ispisivanja domaćina XXIV Zimskih olimpijskih igara Peking 2022, iz ledene kocke izronili su Olimpijski krugovi, kojima je domaćin iskazao poštovanje prema Olimpijskom duhu i svim gradovima domaćinima Zimskih olimpijskih igara.

Ovim je otpočeo svečani defile nacija učesnica ZOI Peking 2022, kojeg su otvorili predstavnici kolijevke Olimpijskih igara delegacija Grčke, nakon kojih je uslijedio defile preostalih 90 delegacija prema alfabetu zemlje domaćina. 

Bosna i Hercegovina je na Nacionalni stadion “Ptičije gnijezdo “ u Pekingu izašla kao 50. delegacija po redu. BH delegaciju od 6 sportista predvodili su nosioci zastave Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje) i Mirza Nikolajev (sankanje), a posljednja u nizu je izašla delegacija domaćina Igara – Olimpijski tim Kine.

Nakon svečanog defilea nacija učesnica Zimskih olimpijskih igara uslijedila je tačka „jedan svijet jedna porodica“ koja je prikazana kroz formiranje jedne velike pahulje koja u sebi nosi naziv/pahulje 91 delegacije sportista ili NOK-ova koji učestvuju u ovim Zimskim olimpijskim igrama.

Naposljetku uslijedilo je i tradicionalno paljenje Olimpijskog plamena, kojeg su za ove Zimske olimpijske igre upalili Jiawen Zhao (nordijska kombinacija) i Dinigeer Yilamujiang (skijaško trčanje).

Neka Igre otpočnu!!!

Sretno Mirza, sretno Elvedina, sretno Emire, sretno Sanja, sretno Strahinja, sretno Esma!!!!

Previous Iz Japana u Bosnu: Ljubav bez granica (Video)
Next Taksisti koji su prevozili ranjene nakon masakra na sarajevskoj pijaci Markale: Bilo je bitno što prije stići do bolnice

You might also like

SPORT

FIBA o bosanskim košarkašicama: Godina Zmajica

“Ako tražite kandidata za tim godine 2021, onda je Bosna i Hercegovina predvodnik, pogotovo u kategoriji ‘košarkaške bajke’ – počinje tekst o našim košarkašicama na stranici Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

SPORT

Bosanske odbojkašice: Pobijedilo naše zajedništvo i srce na terenu

Ženska odbojkaška reprezentacija naše zemlje je u finalu Final Foura u Mariboru savladala Austriju sa 3:2. Osim osvajanja Srebrene lige, ovim trijumfom naše djevojke su izborile plasman u Zlatnu ligu. 

SPORT

Almir Kapić svjetski prvak u brazilskoj džiju-džici!

  Almir Kapić, bosanski borac u dinamičnom borilačkom sportu brazilskoj džiju-džici, postao je prvak svijeta u kategoriji do 110 kg na prvenstvu održanom u Abu Dhabiju. Kapić trenira u Sarajevu, u