Svečano u Mostaru: Univerzitet “Džemal Bijedić” slavi 43 godine rada i postojanja

Svečano u Mostaru: Univerzitet “Džemal Bijedić” slavi 43 godine rada i postojanja

Univerzitet “Džemal Bijedić“ u Mostaru obilježava 43. godišnjicu postojanja i rada, javlja AA.

Program će obuhvatit kao i ranijih godina niz svečanosti, a prva u nizu bila je polaganje cvijeća pored biste Džemala Bijedića i prijem penzionisanih uposlenika. Uslijedit će prezentacije, izložbe, te svečana akademija i dodjela diploma studentima koji su u posljednjoj godini uspješno priveli kraju svoje studije. Rektor Elvir Zlomušica u današnjem obraćanju medijima podsjetio je da je “Džemal Bijedić” četvrti po redu univerzitet u bivšoj Jugoslaviji, što je tradicija čija se dužina cijeni u cijelom svijetu.

“Mi smo javna ustanova, akreditovana i reakreditovana što dovoljno govori o našem kvalitetu. Imamo aktivnu saradnju sa oko 35 univerziteta u Evropskoj uniji, na kojima naši studenti i nastavnici mogu provesti određeni period, koji je priznat u našem obrazovnom – edukacijskom sistemu. Važna je i saradnja sa oko 15 univerziteta iz Republike Turske u sklopu ERASMUS projekta. Smatram da su to značajni pokazatelji, koji nas postavljaju na bolje mjesto i na bolju poziciju od velikog broja visokoškolskih institucija u BiH”, rekao je Zlomušica.

Univerzitet “Džemal Bijedić” tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu protjeran je iz matičnih prostorija u kojim danas egzistira Sveučilište Mostar. Nova adresa je nekadašnja kasarna JNA u Sjevernom logoru, a preseljenje i poraće u Mostaru donijeli su i niz problema ovoj instituciji.

“Kada razgovarate sa rektorima univerziteta u Ljubljani, Zagrebu, Mariboru, Prištini ili Tirani – svi oni se fokusiraju na dva problema, to su autonomija i finansiranje. Od svih javnih univerziteta, danas imamo najmanje finansiranje od strane države i najmanje plate u odnosu na sve druge javne institucije, što je u ovom trenutku frustrirajući problem”, dodao je Zlomušica.

Kazao je i kako u budućim godinama rukovodstvo želi poboljšati edukacije i povećati transfere, odnosno na koncu i naučno-istraživački segment. Ove godine diplome će se uručiti za 650 studenata prvog i drugog ciklusa.

Previous Jasmina Džafić, najmlađa doktorica ekonomskih nauka u ZDK: "Uči, čitaj" investicija sa najboljim povratom
Next Pozitivne priče: Biznisi mladih u Jajcu, Tesliću i Novom Travniku

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski naučnik na čelu tima za istraživanje ajkula u okviru projekta Nacionalne Geografije

  Andrej A. Gajić iz Bosne i Hercegovine dobio je prestižnu poziciju unutar National Geographic Society odobrenu od strane Committee for Research Exploration i time postao jedna od malobrojnih osoba

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bišćanin Ragib Botonjić student generacije Medicinskog fakulteta u Zagrebu

  Na svečenoj ceremoniji povodom obilježavanja 101. godišnjice Medicinskog Sveučilišta u Zagrebu, Bišćanin Ragib Botonjić proglašen je najboljim studentom generacije. Ovu prestižnu nagradu uručio mu je dekan Medicinskog fakulteta prof.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Besplatno obrazovanje za Lanu Pudar na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru

U okviru obilježavanja 46. godišnjice Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka održan je Masterclass: Put do izvrsnosti na kojem su učestvovali prof. dr. Damir Đedović i