Svečanom akademijom ispraćena 472. generacija maturanata GHB medrese

Svečanom akademijom ispraćena 472. generacija maturanata GHB medrese

Svečanom akademijom u Begovoj džamiji ispraćena 472. generacija maturanata i 40. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese

U subotu, 14. maja 2022. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održana je Svečana akademija u povodu završetka školovanja 472. generacija maturanata i 40. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese.

Nakon dvogodišnje pauze, zbog pandemije virusa COVID-19, ponovo je Svečana akademija upriličena u prelijepom ambijentu Gazi Husrev-begove džamije u prisustvu velikog broja roditelja, rodbine i prijatelja ovogodišnjih maturanata i maturantica Gazi Husrev-begove medrese.

Ovogodišnja generacija brojila je ukupno 117 učenika i učenica, odnosno 49 maturanata i 68 maturantica koji su bili raspoređeni u jednom muškom, jednom mješovitom i dva ženska odjeljenja.

Svečanost je počela tradicionalnim defileom maturanata i maturantica u pratnji roditelja i rodbine, od zgrade ženskog odjeljenja Medrese u ulici Hamdije Kreševljakovića preko pješačkog prelaza na mostu Drvenija, a zatim ulicom Ferhadija do zgrade muškog odjeljenja u Đulaginom dvoru.

May be an image of 10 people, people standing, suit and outdoors

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese maturantima i maturanticama se obratio direktor dr. hfz. Mensur Malkić koji im je tom prilikom čestitao na uspješno završenom školovanju. Direktor Malkić se zahvalio i čestitao i razrednim strješinama, odgajatelju i odgajateljici na uspješno izvedenoj generaciji.

Svečanoj akademiji koja je počela u 11:00 sati u Gazi Husrev-begovoj džamiji među brojnim zvanicama i gostima, prisustvovao je izaslanik reisu-l-uleme prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Fonda “Bošnjaci” Šahin Kerla, direktor regionalne direkcije BH TELECOM d.d. Sarajevo gospodin Faruk Selmanović, direktori i izaslanici drugih medresa, čelnici Islamske zajednice; profesori i odgajatelji, te roditelji, rodbina i prijatelji maturanata.

Nakon uvodnog ašereta, koje je proučio maturant Muhamed Selimović, uslijedile su riječi dobrodošlice od učenika, a potom obraćanje direktora Gazi Husrev-begove medrese doc. dr. hfz. Mensur-ef. Malkića koji je, između ostalog, kazao: Nakon dvogodišnje spriječenosti da na ovako svečani način ispraćamo naše maturante i maturantice, Allah, dž.š., je odredio da vi, ovogodišnji maturanti i maturantice ipak imate svoju svečanu akademiju. Dragi maturanti i maturantice, mi, vaši profesori i profesorice, ponosni smo zbog vašeg uspjeha, a danas posebno mogu biti ponosni vaši roditelji, drage majke i očevi. Danas smo i sretni i sjetni. Sretni jer izvodimo još jednu uspješnu generaciju maturanata i maturantica, i vraćamo vas roditeljima kao izrasle, ozbiljne i obrazovane mladiće i djevojke, a sjetni jer se rastajemo s vama i vi sa nama. Na kraju svog obraćanja direktor Malkić je poručio maturantima da čuvaju svoj obraz i svoju čast, te da čuvaju čast i ugled Gazi Husrev-begove medrese i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

May be an image of 4 people, people standing and outdoors

Nakon obraćanja Direktora, uslijedila je prozivka maturanata i maturantica, te proglašenje učenika i učenice generacije, a ove godine su to: hfz. Mustafa Sinanović i Fatima Huseinspahić.

Fond Bošnjaci i BH Telecom d.d. Sarajevo već tradicionalno nagrađuju učenika i učenicu generacije. Gospodin Šahin Kerla, direktor Fonda Bošnjaci i gospodin Faruk Selmanović, direktor regionalne direkcije BH Telecom d.d. Sarajevo Mustafi i Fatimi su uručili prigodne poklone.

Svojim profesorima i roditeljima maturanti i maturantice su poručili: Danas, dok sjedimo ovdje pred vama kao maturanti i maturantice Gazi Husrev-begove medrese, emocije se miješaju i stapaju u jednu misao a to je da nam nije svejedno. Ne znamo kad, ali sigurno znamo da će jednog dana, izazvane sitnicama, mirisima i bojama, koje će podsjećati na dane bezbrižnosti, iz sehara sjećanja navirati uspomene koje su se sabirale i uspjele ukorijeniti u našim dušama i srcima. Probudit će se s ljubavlju izricane riječi naših profesora i profesorica kojima su nas nastojali pripremiti za iskušenja koja su nas čekala, riječi koje su postajale mapa puta ka budućim uspjesima. Znamo, već osjećamo, da će u tim trenucima oči poprimiti drugačiji sjaj, srce će zakucati brže, da li od tuge zato što je prošlo to vrijeme, ili radosti zato što smo uopće imali sreću da je bilo i da smo bili dijelom ovog nepresušnog izvora. Danas smo dužni iskazati i iskrenu zahvalnost ljudima koji su nam velikodušno pružali znanje ali i riječi podrške i razumijevanja. Hvala vam, cijenjeni profesori i profesorice, odgajatelji i odgajateljice. Hvala vam, učitelji naši, što ste nam pomogli da postanemo stamenite i formirane ličnosti spremne da preuzmu uloge što nam ih je Svevišnji namijenio. Neka obilate Božije milosti ne ostanu uskraćeni ni naši roditelji, jedini istinski i bezuvjetni oslonci i podrška u svim našim usponima i padovima. Zahvalni smo što niste dozvolili da naš pogled bude usmjeren igdje drugo do naprijed. Znajte da sad cijenimo odluke koje ste donosili umjesto nas jer uviđamo da vrijede. Hvala na svakom činu ljubavi i pažnje, svakom savjetu i blagom pogledu s kojim ste nas ispraćali kad smo se odvajali od vas. Vaša roditeljska ustrajnost, briga, strpljenje i blagoslov velikim su dijelom odrednice ovoga što danas jesmo. Trudit ćemo se da uspijemo jer to je najmanje što možemo.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme, prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta, prenio je selame reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i čestitao maturantima na postignutim uspjesima i završenom školovanju u Gazi Husrev-begovoj medresi.

May be an image of one or more people, people standing, headscarf and indoor

Program je završen ašeretom koje je proučila maturantica hfz. Fatima Skopljak i dovom koju je proučio hfz. Omer-ef. Zulić, razrednik IV-a odjeljenja.

Izvor: Gazi Husrev-begova medresa

Previous U Goraždu manifestacija “Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022”
Next Banjaluka: Merima je sinoć iz hladne rijeke spasila jedan mladi život

You might also like

NAŠI DANI

Promovirana knjiga o najmlađoj žrtvi s tuzlanske Kapije: 881 dan života Sandra Kalesića

Život dvoipogodišnjeg dječaka Sandra Kalesića, najmlađe žrtve masakra na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine, opisan je u knjizi koja nosi njegovo ime. Djelo, koje je napisao Nedžad Omazić, promovirano

NAŠI DANI

Ekipe Civilne zaštite općine Novi Grad Sarajevo od sinoć borave u Bihaću

-Ekipe Civilne zaštite općine Novi Grad od sinoć borave u Bihaću. U koordinaciji sa CZ grada Bihaća i na njihov zahtjev upućen je motorni čamac sa posadom kao i neophodna

NAŠI DANI

Britanski zastupnik smijenjen s pozicije zbog poziva na prekid vatre

Britanski član parlamenta smijenjen je sa pozicije parlamentarnog privatnog sekretara nakon što je pozvao na prekid vatre u Gazi. Paul Bristow, konzervativni zastupnik za Peterborough, rekao je da bi prekid