Svjetska nagrada za nastavnicu iz Bosne i Hercegovine

Svjetska nagrada za nastavnicu iz Bosne i Hercegovine

Medisa Rožnjaković Aljukić, profesorica engleskog jezika, osvojila je “Pearson English Global Teacher Award” za 2020. godinu. Za istu nagradu konkurisalo je više stotina aplikanata.

Ranije, 2017. godine Centar za obrazovne inicijative Step by Step proglasio je njenu pedagošku praksu „English Club Humci i digitalno učenje engleskog jezika“ najinovativnijom praksom u Bosni i Hercegovini u kategoriji nastavnika/ca u osnovnim školama. Upravo ta nagrada potakla je da aplicira za ovogodišnju „Pearson English Global Teacher Award“, odnosno svjetsku nagradu za nastavnike engleskog jezika.

Medisa je za Preporod.info kazala da joj je navedena nagrada dala podsticaj i potvrdu da svoj posao obavlja na dobar način.

– Ponosna sam, ne samo zbog sebe nego zbog mojih učenika, njihovih roditelja i svih posvećenih nastavnika Bosne i Hercegovine, koji neumorno rade uprkos svim otežavajućim okolnostima i nelogičnostima sa kojima se svakodnevno suočavamo-kaže Medisa.

Pearson Engliah Teacher Award je takmičenje koje slavi rad i trud nastavnika engleskog jezika iz cijelog svijeta, a cilj takmičenja je prepoznati nastavnike koji konstantno unaprijeđuju živote svojih učenika, ujedno demonstrirajući svoju strast za podučavanjem.

Pobjednici su birani sa pet različitih regiona/kontinenata, Afrika i Bliski istok, Južna Amerika, Sjever i Srednja Amerika, Evropa i Centralna Azija (pobjednica za to područje je Medisa Rožnjaković Aljukić), te Azija i Okeanija.

– Kriteriji su se sastojali od prijave, trominutnog videa u koje je trebalo da govorite o radnim iskustvima i način na koji svojim poučavanjem mijenjate život svojih učenika na engleskom jeziku. Po ulasku u uži krug, obavljate i live intervju sa jednim od članova žirija također na engleskom jeziku. Posebnost ovog takmičenja u odnosu na ostale jeste upravo taj „živi“ razgovor i predstavljanje gdje je žiri smišljeno želio osjetiti dali posjedujete pravu energiju, strast, inspiraciju i motiviranost koje vrsni nastavnik treba da posjeduje. Pobjednici odlaze na svjetsku konferenciju u Londonu koju organizira IATEFL (International Association of Teachers of English as a Foreign Language) gdje će predstavljati svoj rad i svoju zemlju-pojašnjava Medisa.

Za ovo takmičenje ona je predstavila English Club, praksu koju je uvela u svome radu kao dopunu redovnoj nastavi koja se sastoji se od više malih klubova (čitalački klub, klub ljubitelja knjige, klub kuhanja, klub za filmoljupce, te klub za roditelje).

– Ovom praksom nudim svakom učeniku da odabere mjesto i aktivnost u kojoj će učiti kroz zabavu i interesantne sadržaje a koji će ga motivirati da uči i usavršava engleski jezik u različitim svakodnevnim okolnostima. Moj cilj je ujedno bio da se i među djecom i roditeljima podigne svijest o važnosti učenja engleskog jezika te sam pozvala i roditelje na besplatan kurs engleskog jezika – ističe naša sagovornica, dodajući da je ova praksa prepoznata i u našoj zemlji.

– Predstavila sam je na Kantonalnom Aktivu profesora/nastavnika engleskog jezika Tuzlanskog kantona, te je uvedena kao redovna i obavezna vannastavna aktivnost u svim osnovnim i srednjim školama na Tuzlanskom kantonu od strane Pedagoškog zavoda Tulzanskog kantona – završava Medisa.

Medisa je zaposlena u osnovnoj školi „Kalesija“. Zvanje profesorice engleskog jezika i književnosti stekla je na Filozofskom fakultetu u Tuzli na Odsjeku za engleski jezik i književnost, a posao nastavnice engleskog jezika obavlja 13 godina. Medisa je dobitnica i priznanja „Super žena“ koju je dodijelio radio Kameleon i ženski.ba za doprinos u odgoju i obrazovanju i promovisanju dobre nastavničke prakse. Nerijetko se pojavljuje kao predavač na stručnim konferencijama. Tokom 2019. godine postala je certificirani trener za program obuke pod nazivom „Škola mišljenja“ od strane COI Step by Step, koja nudi različite strategije za podučavanja kritičkog mišljenja kod učenika, a namijenjen je edukatorima i edukatoricama na svim nivoima obrazovanja.

Previous Piletina 'Madi' i na tržištu Švedske
Next Nastavlja porodičnu tradiciju: Tino S. Sušić novi igrač FK Sarajevo

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski naučnici objavili istraživanje u najstarijem američkom naučnom časopisu

Naučnici društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Tuzli, Husnija Hasanbegović, redovni profesor, i Esad Mahmutović, docent, objavili su istraživanja u časopisu “The American Annals of the Deaf”, najstarijem i najčitanijem naučnom časopisu

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Džejna Suljević, pravnica sa prosjekom ocjena 10!

   Zeničanka Džejna Suljević rođena je 1991. godine u Sarajevu, nakon čega je djetinjstvo provela u Zenici, gdje završava osnovnu i srednju školu, a nakon toga 2010. godine upisuje Pravni

NAUKA I TEHNOLOGIJA

‘Tehnološka olimpijada’ i uspjeh naših studenata

Microsoft Corporacija je organizator tehnološkog takmičenja Imagine Cup, a koje je okuplja studente programere širom svijeta. Ove godine u finalu ‘tehnološke olimpijade’ nastupio je i tim studenata sa Fakulteta informacijskih