Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Svakog dana u svijetu umre više od 4.000 ljudi

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Svakog dana u svijetu umre više od 4.000 ljudi

U znak sjećanja na 24. mart 1882. godine, kada je dr. Robert Koch objavio otkriće bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnosticirati i liječenju ove bolesti, danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, prenosi Anadolu Agency.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze je prilika za podizanje javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu brigu i ekonomiju i o potrebi za pojačavanjem napora u smjeru okončanja globalne epidemije, ističu iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Od tuberkuloze svakog dana u svijetu umre više od 4.000 ljudi, a oboli skoro 30.000, što ovu bolest, koja je izlječiva i može se spriječiti prevencijom, označava jednom od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti globalno.

I ove godine, nastavljajući aktivnosti pod motom “Vrijeme je!“, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva zemlje članice i partnere na hitno djelovanje ka ispunjavanju obaveza definisanih u ciljevima održivog razvoja, SZO strategiji “Okončajmo TB“, deklaraciji iz Moskve o okončanju tuberkuloze i političkoj deklaraciji o tuberkulozi sa sastanka na visokom nivou Ujedinjenih nacija, dokumentima u kojima je iskazana snažna posvećenost konačnom iskorjenjivanju tuberkuloze, navode iz ministarstva.

S obzirom na to da je SZO 2020. godinu proglasio Međunarodnom godinom medicinskih sestara/tehničara i babica, tako će Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze u regiji Evropa biti obilježen s fokusom na ključnu ulogu medicinskih sestara/tehničara u iskorjenjivanju ove bolesti, od koje u ovoj regiji svake godine oboli oko 275.000 osoba. Medicinske sestre/tehničari se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv tuberkuloze, pomažući oboljelima da prođu izravno nadzirani tretman (Directly Observed Treatment, Short-course-DOTS), a također imaju i značajnu ulogu u komunikaciji i promociji zdravlja, pomažući borbi protiv stigmatizacije oboljelih i podizanju svijesti o prevenciji tuberkuloze.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima iz Globalnog izvještaja o tuberkulozi SZO-a za 2019. godinu, registrovano je 669 oboljelih od tuberkuloze, od toga 617 novih slučajeva. Od ukupnog broja oboljelih, 90 posto imalo je plućnu tuberkulozu. U navedenom razdoblju najviše oboljelih od tuberkuloze evidentirano je među osobama starijim od 65 godina.

Broj oboljelih od tuberkuloze u BiH se u kontinuitetu smanjuje, pored ostalog, zahvaljujući ranijoj značajnoj podršci Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije koja je doprinijela jačanju kapaciteta za implementaciju aktivnosti i mjera definisanih u programima kontrole tuberkuloze entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko distrikta BiH.

Preventivne aktivnosti, pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje mogu spriječiti dalje širenje tuberkuloze. Liječenje oboljelih od tuberkuloze je besplatno, zaključili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Previous Rade punim kapacitetom: Zahvaljujući rudarima proizvodnja el. energije nije dovedena u pitanje
Next Branioci Goražda najoštrije osudili potez gradonačelnika Ramovića

You might also like

ZDRAVLJE

Prva api-komora u sjeveroistočnoj Bosni (Video)

Mladi Tuzlak Eldar Selimović, iz želje da pomogne ljudima sa respiratornim problemima, otvorio je prvu api-komoru u sjeveroistočnoj Bosni. Videopriča FTV.

ZDRAVLJE

Ministrica Turković posjetila farmaceutsku kompaniju ZADA u Lukavcu

 Zamjenica presjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković posjetila je Farmaceutsku kompaniju ZADA Pharmaceuticals u Lukavcu. Cilj posjete je bio sagledati kako u novonastaloj situaciji s koronavirusom

ZDRAVLJE

Svakih deset sekundi u svijetu umre jedna osoba od alkohola

Čak i u malim količinama, alkohol ostavlja velike posljedice na tijelo i mozak Alkohol u organizmu se apsorbuje i onoga trenutka kada se domogne krvi biva transportovan do jetre. Dakle,