Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Svakog dana u svijetu umre više od 4.000 ljudi

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Svakog dana u svijetu umre više od 4.000 ljudi

U znak sjećanja na 24. mart 1882. godine, kada je dr. Robert Koch objavio otkriće bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnosticirati i liječenju ove bolesti, danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, prenosi Anadolu Agency.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze je prilika za podizanje javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu brigu i ekonomiju i o potrebi za pojačavanjem napora u smjeru okončanja globalne epidemije, ističu iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Od tuberkuloze svakog dana u svijetu umre više od 4.000 ljudi, a oboli skoro 30.000, što ovu bolest, koja je izlječiva i može se spriječiti prevencijom, označava jednom od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti globalno.

I ove godine, nastavljajući aktivnosti pod motom “Vrijeme je!“, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva zemlje članice i partnere na hitno djelovanje ka ispunjavanju obaveza definisanih u ciljevima održivog razvoja, SZO strategiji “Okončajmo TB“, deklaraciji iz Moskve o okončanju tuberkuloze i političkoj deklaraciji o tuberkulozi sa sastanka na visokom nivou Ujedinjenih nacija, dokumentima u kojima je iskazana snažna posvećenost konačnom iskorjenjivanju tuberkuloze, navode iz ministarstva.

S obzirom na to da je SZO 2020. godinu proglasio Međunarodnom godinom medicinskih sestara/tehničara i babica, tako će Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze u regiji Evropa biti obilježen s fokusom na ključnu ulogu medicinskih sestara/tehničara u iskorjenjivanju ove bolesti, od koje u ovoj regiji svake godine oboli oko 275.000 osoba. Medicinske sestre/tehničari se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv tuberkuloze, pomažući oboljelima da prođu izravno nadzirani tretman (Directly Observed Treatment, Short-course-DOTS), a također imaju i značajnu ulogu u komunikaciji i promociji zdravlja, pomažući borbi protiv stigmatizacije oboljelih i podizanju svijesti o prevenciji tuberkuloze.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima iz Globalnog izvještaja o tuberkulozi SZO-a za 2019. godinu, registrovano je 669 oboljelih od tuberkuloze, od toga 617 novih slučajeva. Od ukupnog broja oboljelih, 90 posto imalo je plućnu tuberkulozu. U navedenom razdoblju najviše oboljelih od tuberkuloze evidentirano je među osobama starijim od 65 godina.

Broj oboljelih od tuberkuloze u BiH se u kontinuitetu smanjuje, pored ostalog, zahvaljujući ranijoj značajnoj podršci Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije koja je doprinijela jačanju kapaciteta za implementaciju aktivnosti i mjera definisanih u programima kontrole tuberkuloze entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko distrikta BiH.

Preventivne aktivnosti, pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje mogu spriječiti dalje širenje tuberkuloze. Liječenje oboljelih od tuberkuloze je besplatno, zaključili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Previous Rade punim kapacitetom: Zahvaljujući rudarima proizvodnja el. energije nije dovedena u pitanje
Next Branioci Goražda najoštrije osudili potez gradonačelnika Ramovića

You might also like

NAŠI DANI

Nakon skoro tri mjeseca! U KS u 24 sata nije bilo smrtnih ishoda povezanih s koronavirusom

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata potvrđeno je sedam  slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavile su 22 osobe. Nije bilo smrtnih ishoda. Od pomenutog broja

ZDRAVLJE

Nova zdravstvena ustanova: ASA Bolnica privlači naše stručnjake iz svijeta – među njima je i dr. Adrović Yildiz, trenutno radno angažovana u Istanbulu

Šesti Kongres pedijatara u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim učešćem, na kojem su elaborirane brojne i aktuelne teme u ovoj zahtjevnoj grani medicine, nastavio je rad danas u Sarajevu. Jedna

ZDRAVLJE

I u vrijeme pandemije koronavirusa medicinske sestre su na prvoj liniji

U vrijeme pandemije koronavirusa medicinske sestre i tehničari su na prvoj liniji odbrane stanovništva, sebe i svojih porodica. To nije prvi put, oni su to dokazali i u ranijim složenim