Svjetski mediji: Korona ubila jednog od najvećih zločinaca u historiji Evrope

Svjetski mediji: Korona ubila jednog od najvećih zločinaca u historiji Evrope

Ugledni američki Newsweek je u utorak prenio vijest o smrti Momčila Krajišnika, naslovljen po izjavi koju je danas dao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić za medije – “Korona virus je ubio ‘jednog od najvećih zločinaca u historiji Evrope”.

Tekst autora Soo Kim citira saoopštenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike srpske o Krajišnikovoj smrti, te prenosi detalje koje je objavila agencija Associated Press sa komentarom Komšića koji je rekao da će Krajišnik “ostati zapamćen kao jedan od potpisnika jedne genocidne politike.”

Newsweek je podsjetio čitaoce na proces u Haagu u kojem je Krajišnik osuđen za zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini, te objavio i izjave člana Predsjedništva Milorada Dodika, koji je nazvao Krajišnika “velikim patriotom.”

List navodi da je Krajišnik primljen u bolnicu 29. augusta sa upalom pluća i da je bio priključen na respirator.

I drugi strani mediji kao što su ABC News i turski Daily Sabah su prenijeli članak agencije Associated Pressa of smrti Momčila Krajišnika, javlja N1.

Neke od reakcija iz naše zemlje…

-Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Ramiz Salkić povodom smrti osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika kazao je kako je ”otišao još jedan ratni zločinac, ali su ostale posljedice njegovog zločina

“O Momčilu Krajišniku treba znati nekoliko stvari. Prva stvar je da je Krajišnik osuđen pred Tribunalom u Hagu za zločine protiv čovječnosti ali isto tako da je Tribunal utvrdio da djela, za koja je on osuđen, sadrže čin genocida i da mu tobože nisu mogli dokazati samo namjeru da počini genocid”, podsjetio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica

Podsjetio je i na to da je “Momčilo Krajišnik čovjek koji je predsjedavao vrlo jedinstvenim forumom u historiji 20. vijeka, a to je Skupština bosanskih Srba”.

“Koja je u jednom vrlo demokratskom duhu, ovo govorim bez ikakve ironije, pod njegovim rukovodstvom donijela odluku da počini genocid. Momčilo Krajišnik je u svakom trenutku kontrolisao taj forum”, rekao je Suljagić.

Kako je kazao, “činjenica je da je Krajišnik bio čovjek koji je genocidnom duhu Radovana Karadžića dao strukturu, protokol, pečat…”.

Krajišnik je pravosnažnom presudom Haškog tribunala u martu 2009. proglašen odgovornim za deportacije, prisilna premještanja i zločine nad civilima Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini u periodu od aprila do decembra 1992. godine, u općinama Zvornik, Banjaluka, Prnjavor, Bijeljina, Bratunac, Bosanska Krupa, Sanski Most, Trnovo i Sokolac. Proglašen je krivim i jer je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj etničko čišćenje teritorija koje su tokom rata bile pod kontrolom bosanskih Srba.

Uhapšen je na Palama u aprilu 2000. godine i prebačen u pritvor Haškog tribunala.  Nakon odsluženih 13 godina zatvorske kazne zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti, Krajišnik se vratio kući, na Pale.

Fazila Efendić, predsjednica udruženja “Majke Srebrenice”, smatra da je ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je jutros preminuo od posljedica infekcije novim koronavirusom, iza sebe ostavio podmladak koji i dalje truje narod, javlja AA.

‘To što je umro, kao jedinka, nije ni radost ni žalost, a iza sebe je ostavio ono što nije dobro za ljudski rod – mržnju, netrpeljivost… Da to umre, pa da se radujemo.’ 

Previous Palestinci smatraju da su ih Arapi izdali (Video)
Next Novi dom za Nenada Lozančića, demobilisanog borca iz Tešnja

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica pobjedonosne bitke “Munja 93“

Danas je navršeno dvadeset i devet godina otkako se desila ratna operacija Munja ‘93, koju su izveli pripadnici 105. bužimske udarne brigade. Veliki broj posjetitelja i ove godine je došlo

NAŠI DANI

Sarajevo: 120 novozaraženih koronavirusom, broj se svaki dan smanjuje

U Kantonu Sarajevo registrirano je 120 novozaraženih koronavirusom od ukupno 671 testirane osobe u posljednja 24 sata, a uzorci su prikupljeni od 11. do 15. decembra. Kako je kazao član

NAŠI DANI

Trebevićka žičara mogla bi biti završena do 6. aprila 2017. godine

Izvedbeni projekat izgradnje Trebevićke žičare finaliziran je i bit će predat Općini Stari Grad koja će nakon toga izdati građevinsku dozvolu, piše bh. novinska agencija Patria. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić kazao je