Svjetski poznati sportista nadahnuće traži u srcu Bosne

Svjetski poznati sportista nadahnuće traži u srcu Bosne

U potrazi za nadahnućem…..

Prostor koji je dr. Semir Osmanagić nazvao Bosanskom dolinom piramida, nekada je bila dolina u koju se smjestilo sjedište Bosanske države.

Prvi spomeni imena ‘Bosna’ vežu se za visočki kraj. A ko zna, u daljoj prošlosti od one srednjovjekovne koju koliko-toliko poznajemo, moguće da je i prije starog grada Visoki (na Visočici – piramidi Sunca?), Podvisokog, to područje bilo središte o kojem se danas govori u kontekstu piramida. Ima nešto uzvišeno u priči o Visokom?

Ono što je evidento, godinama unazad turisti posjećuju taj lokalitet, a među njima i svjetski poznati sportista Novak Đoković.

Đoković je br. 1 na ATP listi već dugo (najviše u totalu), i uz Rogera Federera i Rafaela Nadala čini veliku trojku teniskog sporta. U ovoj godini osvojio je tri Grand Slam turnira i došao do 20 GS trofeja, baš kao i Federer i Nadal. Pokušao je Đoković i na Olimpijadi te US Openu doći do kraja, ali nije uspio u nakani.

Ovaj teniser iz Srbije bio je pod pritiskom rušenja rekorda u posljednje vrijeme. Očekivao je da pretekne glavne konkurente, a možda i više nego on sam, to je očekivala javnost u njegovoj zemlji. Nerijetko se sportski uspjesi Đokovića iskorištavaju od određenih politika, a čemu doprinose i pojedine osobe iz Novakovog okruženja. Ranijih godina svjedočili smo ‘zloupotrebama Đokovića’ i na bosanskoj teritoriji – Višegradu, Palama…

U svakom slučaju, Đoković je veliko ime u svijetu tenisa i sporta općenito, a u posljednje vrijeme sve češće ga viđamo u srcu Bosne. I večeras je doputovao u našu zemlju, u Visoko.. možemo reći, u potrazi za nadahnućem, novom energijom te potrebnim oporavkom nakon naporne sezone.

(MiruhBosne)

Previous U Goraždu premijerno prikazan film 'Zaim – čovjek sa osmijehom'
Next FK Željezničar proslavlja 100 godina kluba

You might also like

SPORT

Džumhur: Nevjerovatan završetak godine za mene

Damir Džumhur je nakon turnira u St. Petersburgu osvojio i ATP turnir u Moskvi, te je postao prvi teniser sa dvije ATP titule u ova dva ruska grada, prenose mediji.

SPORT

Godina bh. džudista, najboljih sportista 2017. godine u Bosni i Hercegovini (VIDEO)

  Godinu na izmaku na sportskom planu obilježili su veliki rezultati bosanskohercegovačkih džudista, koji su još jedanput pokazali svu veličinu ovog najtrofejnijeg sporta u Bosni i Hercegovini. Veliki broj bh.

SPORT

Predstavljena monografija ‘70 godina Univerzitetskog sportskog društva Bosna’ (VIDEO)

 Monografija “70 godina Univerzitetskog sportskog društva Bosna”, koja je iz štampe izašla u aprilu ove godine, a obuhvata sportske uspjehe ovog društva u periodu od 1947. do 2017. godine, predstavljena