Svjetski poznati sportista nadahnuće traži u srcu Bosne

Svjetski poznati sportista nadahnuće traži u srcu Bosne

U potrazi za nadahnućem…..

Prostor koji je dr. Semir Osmanagić nazvao Bosanskom dolinom piramida, nekada je bila dolina u koju se smjestilo sjedište Bosanske države.

Prvi spomeni imena ‘Bosna’ vežu se za visočki kraj. A ko zna, u daljoj prošlosti od one srednjovjekovne koju koliko-toliko poznajemo, moguće da je i prije starog grada Visoki (na Visočici – piramidi Sunca?), Podvisokog, to područje bilo središte o kojem se danas govori u kontekstu piramida. Ima nešto uzvišeno u priči o Visokom?

Ono što je evidento, godinama unazad turisti posjećuju taj lokalitet, a među njima i svjetski poznati sportista Novak Đoković.

Đoković je br. 1 na ATP listi već dugo (najviše u totalu), i uz Rogera Federera i Rafaela Nadala čini veliku trojku teniskog sporta. U ovoj godini osvojio je tri Grand Slam turnira i došao do 20 GS trofeja, baš kao i Federer i Nadal. Pokušao je Đoković i na Olimpijadi te US Openu doći do kraja, ali nije uspio u nakani.

Ovaj teniser iz Srbije bio je pod pritiskom rušenja rekorda u posljednje vrijeme. Očekivao je da pretekne glavne konkurente, a možda i više nego on sam, to je očekivala javnost u njegovoj zemlji. Nerijetko se sportski uspjesi Đokovića iskorištavaju od određenih politika, a čemu doprinose i pojedine osobe iz Novakovog okruženja. Ranijih godina svjedočili smo ‘zloupotrebama Đokovića’ i na bosanskoj teritoriji – Višegradu, Palama…

U svakom slučaju, Đoković je veliko ime u svijetu tenisa i sporta općenito, a u posljednje vrijeme sve češće ga viđamo u srcu Bosne. I večeras je doputovao u našu zemlju, u Visoko.. možemo reći, u potrazi za nadahnućem, novom energijom te potrebnim oporavkom nakon naporne sezone.

(MiruhBosne)

Previous U Goraždu premijerno prikazan film 'Zaim – čovjek sa osmijehom'
Next FK Željezničar proslavlja 100 godina kluba

You might also like

SPORT

Rutinska pobjeda Bosne i Hercegovine nad Gibraltarom za drugo mjesto u grupi

Fudbalska selekcija Bosne i Hercegovine pobijedila je Gibraltar u gostima sa visokih 4:0 u okviru kvalifikacija za Mundijal u Rusiji naredne godine. Džeko (35′, 85′), Kodro (65′) i Lulić (83′)

SPORT

Svjetlana Kitić, najbolja rukometašica u historiji, u rodnoj Tuzli brine o roditeljima

Najbolja svjetska rukometašica svih vremena, Svetlana Ceca Kitić, već dva mjeseca boravi u Tuzli. Došla je u posjetu roditeljima, Ivki i Dušku, ovdje je zatekla pandemija koronavirusa, i prije nego

SPORT

Sinanović: Ne želim bilo kakvu medalju, želim postati prvak svijeta

Bosanskohercegovački kickboxer Edin Sinanović pobijedio je Poljaka Lukasza Kaczmarczyka, u svom drugom meču na 22. svjetskom prvenstvu u kickboxingu, koje se održava u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu.