Tahirović: Ministre Vulin, Bratunac je u Bosni i Hercegovini a ne u Srbiji

Tahirović: Ministre Vulin, Bratunac je u Bosni i Hercegovini a ne u Srbiji

Na Odluku Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, a koja je donesena na zahtjev majki Srebrenice, da pored ostalog, Vlada Republike Srbije i oni koji negiraju genocid nisu dobrodošli na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, reagirali su mnogi.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović je za Fenu kazao da su na tu odluku reagirali mnogi, a posebno ministar u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin koji je svojim saopćenjem na neki način prekršio rezolucije, zakone u BiH i međunarodno pravo govoreći da će on, kao ministar ‘garantovati sigurnost svim Bošnjacima koji dođu na obilježavanje u Bratunac’.

– Želimo upoznati ministra Vulina s detaljima. Bratunac je u BiH a ne u Srbiji. Nema potrebe da on daje bilo kome garancije. Ako već želi, onda može dati garanciju za logore Šljivovice i Mitrovo Polje gdje su stradali Bošnjaci, a ti logori se nalaze na teritoriji Republike Srbije – naglasio je Tahirović.

Neka tu pruži zaštitu, dodao je Tahirović, i neka pozove Bošnjake “da zajedno pognu glavu i odaju počast svojim voljenim koji su ubijeni i za kojim još uvijek tragaju, za razliku od njegove reakcije na odluku porodica žrtava. Ovakav poziv bi pokazao da Vulin zaista razumije patnju”.

Također i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa smatra da u potrebi za mirom, Srbija treba da prihvati činjenice dokazane pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, zatim i činjenice dokazane pred Međunarodnim sudom pravde.

Vulin je spomenuo, dodaje se u saopćenju, da Ujedinjene nacije nisu priznale genocid u Srebrenici što se odnosi na rezoluciju 2015. godine koja nije usvojena nakon uspješnog lobiranja Srbije i zanemario je činjenicu da je Međunarodni sud osnovan od Ujedinjenih nacija i da je do sada dokazao da visoki položaj nekog pojedinca ne može biti zaštita od krivičnog gonjenja te da je negiranje počinjenih zločina negiranje utvrđenih činjenica.

– Vulin vješto izokreće činjenice na koje ga želimo podsjetiti, bilo koja rezolucija i njeno usvajanje stvar je političke odluke i volje, a ne pravno obavezujući dokument kao što su oni pristekli od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i međunarodnog suda pravde – stoji u saopćenju.

Previous Obilježavanje 23. godišnjice deblokade Mostara, oslobađanja Bijelog polja i pogibije narodnog heroja Mithada Hujdura Hujke
Next MALI VELIKI ČOVJEK

You might also like

NAŠI DANI

Goražde: Obilježena godišnjica ubistva 40 civila u naselju Podlozje

  Već dvije decenije za ovaj zločin niko nije odgovarao… U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na civilne žrtve agresije, logoraše i žene u oslobodilačkom ratu danas je u naselju Podlozje

NAŠI DANI

Kadeti iz Bosne i Hercegovine potpisali ugovor za školovanje u Turskoj

Kadeti iz Bosne i Hercegovine potpisali su u Ministarstvu odbrane BiH 20. septembra 2022. godine ugovor za školovanje u Republici Turskoj. Nakon okončane procedure javnog konkursa i izbora kandidata za

NAŠI DANI

Brčko: SDA dobila najviše glasova, očekuju da će izabrati gradonačelnika i Vladu Distrikta

Prema prvim nepotpunim rezultatima na lokalnim izborima u Brčko Distriktu najviše glasova je dobila Stranka demokratske akcije (SDA). Više o njihovim očekivanjima govorio je za BHRT predsjednik SDA Brčko Distrikta