Tanović: Cijela Bosna i Hercegovina je turistički biser

Tanović: Cijela Bosna i Hercegovina je turistički biser

Adis Tanović (36) jedan je od najvećih promotora turističkih potencijala Bosne i Hercegovine. Sa osam knjiga, koje govore o prirodnim i kulturološkim ljepotama naše zemlje, do sada je privukao na hiljade turista u Sarajevo, Mostar, Jajce, Konjic, Trebinje…

No, ni nakon toga Tanović ne staje. Njegov novi turistički vodič kroz Bosnu i Hercegovinu bit će promovisan 8. januara u Yunus Emre centru u Sarajevu, a nakon toga užurbano nastavlja raditi i na novim projektima. Opet onim koji promovišu turističke potencijale BiH.

– Bosna i Hercegovina svake godine pravi iskorak kada je u pitanju turizam. Neki gradovi naše zemlje već sada su na evropskom nivou. Naravno, postoje i oni dijelovi Bosne i Hercegovine u koje trebaju dodatna ulaganja, u neka manja a u neka velika ulaganja – govori Tanović.

Kada govori o ulaganjima u turizam, onda, kaže, prije svega misli na to da Bosna i Hercegovina ne bi smjela sebi dozvoliti da do neke značajne turističke destinacije vodi makadam.

Zemlji je potreban i veći broj hotela, organizovaniji gradski prijevoz, školovani turistički vodiči.

Prema svim statističkim pokazateljima Bosna i Hercegovina će i narednih godina biti sve traženija turistička destinacija, pa bi, smatra Tanović, to valjalo iskoristiti. Turizam zemlji može donijeti ogromnu finansijsku korist, otvoriti nova radna mjesta, utjecati na povećanje BDP-a.

– Susjedne zemlje rade na projektima kulturnih ruta, gdje se uvezuje kulturno naslijeđe u jednu tematsku cjelinu i time doprinose održivom razvoju. Nažalost, to kod nas još uvijek niko ne radi – upozorava Tanović. On smatra da je snažna marketinška promocija Bosne i Hercegovine sada potrebna više nego ikada želimo li više zarađivati od turizma.

– Mnogi ljudi na zapadu misle da u Bosni i Hercegovini još traje rat. Boje se doći u našu zemlju – kaže Tanović, dodajući da treba raditi da se to promijeni.

Za Tanovića je cijela Bosna i Hercegovina turistički biser. Najsvjetliji među draguljima za sada su Jajce, Travnik, Stari grad Sarajevo. Tu su, kaže, svakako i Blagaj na Buni, vodopad u Jajcu, Stocu, Kravicama, rijeke Una i Neretva, kao i deseci drugih lokacija širom zemlje.

Ovaj mladi promotor Bosne i Hercegovine zaključuje da bi naša dijaspora mogla odigrati ključnu ulogu u razvoju turizma u BiH. Otvaranjem agencija u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i drugim zemljama širom Evrope i svijeta, koje bi koordinirale sa turističkim agencijama u BiH, mogli bi napraviti veliki iskorak u dovođenju turista u zemlju, smatra Tanović, piše Patria.

Previous KALETEX iz Kalesije: Rade uniforme za njemačku i slovenačku policiju, vojsku Kosova...
Next Mushafi – Vrijedni rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke

You might also like

TURIZAM

Kuwait Airways namjerava uspostaviti liniju ka Sarajevu

Kuwait Airways, jedan od najvećih avio-prevoznika iz arapskog svijeta, razmatra uvođenje novih linija od kojih je jedna ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine, rekao je direktor kompanije Sami Al-Rushaid, piše

TURIZAM

Iz Pariza u Visoko na volonterski rad: Mladi Cristobal Pecquiur oduševljen Bosnom

Brojni učesnici ovogodišnjeg projekta Fondacije „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ odlučili su svoje godišnje odmore, umjesto na nekim turističkim ljetnim destinacijama, provesti radno u Bosni i Hercegovini i Visokom.

TURIZAM

Promocijom u zemljama Zaljeva Bosna ponovo privlači turiste s ovih značajnih tržišta

USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Privredna komora Federacije BiH, u saradnji s Flydubaijem i Flynasom, te u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo (Visit