Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smije biti doveden u pitanje

Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smije biti doveden u pitanje

Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Koffod kazao je danas da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smije biti ugrožen i svi oni koji prijete tome suočit će se s ozbiljnim sankcijama, dodajući da u Evropi nema mjesta onima koji prijete miru i stabilnosti.

Kao jedan od govornika na konferenciji nazvanoj “Bosna i Hercegovina – 30 godina moderne nezavisnosti – izazovi i perspektive na putu u članstvo u Evropskoj uniji” održanoj u online formatu u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu i u saradnji s danskim Helsinškim komitetom za ljudska prava, ponovio je da je 30 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine i više od 25 godina od kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum kojim je završen strašan rat.

– Ipak ove dvije godišnjice nisu razlog za slavlje jer je situacija u Bosni i Hercegovini veoma ozbiljna, kakva nije bila već godinama. Čujemo priče o odcjepljenju i raspadu države. Mi u Evropi uzimali smo mir u posljednjih četvrt stoljeća zdravo za gotovo, ali građani Bosne i Hercegovine znaju da on može biti krhak – dodao je.

Podvukao je da je današnja situacija uzrokovana odlukama političkog vodstva bh. entiteta rs, te ukoliko nastave ovim putem suočit će se s ozbiljnim sankcijama.

– Ukoliko žele promijeniti trenutno ustavno uređenje države to moraju učiniti u skladu s Ustavom i u saglasnosti s drugim političkim liderima u zemlji. Ustav Bosne i Hercegovine treba biti unaprijeđen, on je uspostavio komplicirano uređenje. On je možda bio potreban kompromis u trenutku ratnih dejstava, ali danas predstavlja veliko opterećenje za zemlju – smatra Koffod.

Samo na taj način Bosna i Hercegovina može krenuti putem od Dejtona do Brisela zbog čega je šef diplomatije Danske pozvao sve političke lidere da se upuste u promjene Ustava na osnovu već datih brojnih preporuka.

– Lideri imaju obavezu prema građanima BiH i obavezu gledati izvan svojih ličnih privilegija i raditi na boljoj budućnosti. Vrijeme je da se radi na potrebnim reformama – zaključio je Koffod.

Predsjednik danskog Helsinškog odbora za ljudska prava Karsten Fledelius i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserkobili su govornici na konferenciji nazvanoj “Bosna i Hercegovina – 30 godina moderne nezavisnosti – izazovi i perspektive na putu u članstvo u Evropskoj uniji”.

Oni su upozorili na trenutno zabrinjavajuću situaciju u Bosni i Hercegovini, a Fledelius je podsjetio na duge prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Danske, ali i podvukao da ovakve krize pokazuju da je mir na zapadnom Balkanu vrlo krhak zbog čega je od izuzetne važnosti čuvati ga.

Upozorio je i na dezinformacije u javnom prostoru na koje se uvijek mora paziti, a međunarodna zajednica treba voditi računa da se mir i stabilnost očuvaju te nedvosmisleno podržavati Ured visoko predstavnika međunarodne zajednice.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kazala je da je sadašnja situacija uzrokovana, između ostaloga, i odnosima koje Srbija ima s bh. entitetom rs, ali i činjenica da se rijetko reagira na dokumente koje Srbija usvaja, a koji potkopavaju Bosnu i Hercegovinu.

– Eskalacija nacionalizma u Srbiji i rs povećavaju nesigurnost u budućnost te ukazuju na rastuću islamofobiju. Ne smije se zaboraviti da je zapadni Balkan dio Evrope te mir i sigurnost te regije mora biti u fokusu Evropske unije i NATO-a – naglasila je Biserko.

Učesnicima se obratio i sudac Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović koji je kazao da su u ovom sudu svjesni svih nedemokratskih postupaka u BiH, a podsjetio je i na nekoliko odluka tog suda koje su utvrdile ustavnu diskriminaciju.

– Bosanci u Bosni i Hercegovini su manjina. Zamislite da su Danci manjina u Danskoj kako je to slučaj u BiH. Važno je prekinuti diskriminaciju koja je godinama prisutna – kazao je Vehabović.

Današnja konferencija ima za cilj da članovima danskog Parlamenta, širokom političkom i naučnom auditoriju u Danskoj, Bosni i Hercegovini i šire, u okolnostima globalnih evropskih i svjetskih političkih previranja, približi trenutne političke odnose u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu.

Organizatori kažu da je u pitanju veoma važna konferencija, posebno u trenutku kada Bosna i Hercegovina prolazi kroz jednu od najvećih političkih izazova u njenoj novijoj historiji, dok ujedno obilježava i 30 godina moderne nezavisnosti.

Previous Srbijanci u Australiji: Vrijeđaju nas, govore da samo hoćemo da ratujemo
Next Komšić ide u Vatikan na sastanak sa Papom

You might also like

NAŠI DANI

Za zločine u Doboju optužen i Borislav Paravac

Paravac je bio član Predsjedništva BiH od 2003. do 2006. godine, a osim njega optužene su još tri osobe. Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao

NAŠI DANI

Najbolji bosanski atletičar: Amel Tuka posjetio Hadžiće

Najbolji atletičar Balkana i bronzani sa ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Pekingu Amel Tuka boravio je danas u Hadžićima gdje se susreo sa prijateljima iz Atletskog kluba Sarajevo – sekcija Hadžići.

OTPOR BOSNE

Bihać – Obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Adila Bešića

„Nije puno pričao, bio je jako samozatajan ali vrlo efikasan kada je trebalo djelovati. Ovim riječima Nihad opisuje svog brata rahmetli Adila, koji je kao oficir JNA početkom 90-ih godina