Tešanjska priča: Kad je u pitanju država – nema dvoumljenja

Tešanjska priča: Kad je u pitanju država – nema dvoumljenja

Tešanjska priča, dokumentarni film, utorak u 20:10 – najavljuje FTV.

Nakon dvadeset i sedam godina distance vrijeme je da se ispriča šta i ko stoji iza opsade koja je po definiciji, jednostavno rečeno, držanje određene teritorije u obruču od strane naoružane vojne sile. Zašto je tešanjski prsten ostao nesalomljiv saznajemo od najeminentnijih ljudi čije su odluke bile stubovi temelja današnje slobode. Uz proslavljene vojne umove tešanjska priča će nam se otvoriti i kroz sjećanja policajaca, vojnika, heroja u bijelom, novinara, inžinjera iz namjenske industrije, civilnog stanovništva i mnogih drugih. 

Pričamo priču koja se začela još u maju 1990. godine kada je zbog navodnog obolijevanja šume na dominantnim kotama oko općine Tešanj, sječom drveća stvoren brisani prostor kao preduslov za buduću okupaciju od strane agresora. Saznajemo šta su tešanjski heroji radili da bi zajedno sa više hiljda izbjeglica iz Doboja i Teslića pružili otpor agresoru. Želeći da se ne zaboravi ali i ne ponovi historija, podsjećaju nas na to šta je tačno značilo čuvati liniju odbrane dugu preko 110 kilometara u vrijeme kada su saobraćajnice bile blokirane, telefonske veze prekinute, iscrpljene zalihe hrane pod nebom crnim od detonacija neprijateljskih projektila. 

Tešanjska priča sa razlogom povlači paralelu između naše nedavne historije i 1697. godine kada je nakon trodnevnog napada na tešanjsku tvrđavu Eugen Savojski svoju poraženu austrijsku vojsku odveo u pravcu Slavonije, iako je prije toga u potpunosti zapalio Sarajevo. „Tešanjska priča niti je počela 1992. godine niti je završila 1995.“ Ona je vječna kao i Tešanj. 

Previous Razvoj turizma u Blagaju
Next Širenje proizvodnje: Nakon Travnika, njemački investitor ove godine otvara fabriku u Prozor-Rami

You might also like

OTPOR BOSNE

U Visokom obilježena godišnjica Trećeg korpusa Armije RBiH

U Visokom je danas svečano obilježena 29.godišnjica 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Obilježavanje je počelo na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Visokog, a nastavljeno defileom gradskim ulicama, te

OTPOR BOSNE

Sarajevo: Počelo obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Nizom prigodnih manifestacija u Sarajevu se obilježava 31. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani nezavisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine,

OTPOR BOSNE

/Video/ Zarobljeni vojnik o besmislu borbe u kojoj se našao

Mladi vojnik, koji je bio pripadnik pobunjeničkih snaga u ratu protiv Bosne otvoreno priča o životu prije rata i tokom istog. Spominje ranjavanje, kasnije za genocid osuđenog gen. Ratka Mladića.