Tetka Zilha – jedna dobra duša, žena koja je bila široke ruke i velikog srca, žena koja je bila džomet

Tetka Zilha – jedna dobra duša, žena koja je bila široke ruke i velikog srca, žena koja je bila džomet

Jutros je preselila Tetka Zilha, velika humanitarka i žena koja je bila podrška i pomoć svim nemoćnim, gladnim i bolesnim stanovnicima ovog grada i zasigurno jedan od simbola Starog Grada. Kao dugogodišnja upraviteljica Narodne kuhinja nahranila je brojna gladna usta, a svakoga je na vratima dočekala raširenih ruku i nikad nikom nije uskratila pomoć. Narodnom kuhinjom Stari Grad upravljala je od 1992. godine pomažući građanima i u najtežim trenucima opsade Sarajeva, ali i u vrijeme pandemije koronavirusa.

Uvijek je isticala kao pozitivan primjer dugogodišnju saradnja sa Općinom Stari Grad i općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem koji je povodom tragične vijesti izjavio:

“Poznavali smo se dugi niz godina, i prije nego što sam postao načelnik Općine Stari Grad. Trebaće puno vremena da se nadomjesti praznina koju je ona ostavila, teško će se naći neko da je zamijeni. To je bila jedna dobra duša, žena koja je bila široke ruke i velikog srca, žena koja je bila džomet i jednostavno koja nije dijelila ljude ni po nacionalnosti ni imovinskom stanju. Imala je takav odnos sa ljudima da su je svi voljeli. Građani iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz međunarodne zajednice i Evrope lično su dolazili i donosili donacije Tetki Zilhi jer su imali ogromno povjerenje u nju. Da joj dragi Allah podari lijepi džennet jer ona je to zaslužila,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Tetka Zilha bila je čest gost u Općini Stari Grad, a posljednji put u martu ove godine kada je potpisan ugovor o izdvajanju sredstava za podršku radu Narodne kuhinje. Tom prilikom izjavila je: “Bez Općine Stari Grad, vjerujete, da ne bismo mogli. Omogućili su nam da nam nikad ništa ne nedostaje. Ako je bilo šta trebalo uvijek su bili tu. Pogotovo u posljednjih 12 godina, kako je načelnik Hadžibajrić na čelu Općine. Prije načelnika Hadžibajrića nismo imali redovni godišnji ugovor, ali već godinama iza nas stoji ovaj čovjek pored mene, ali ne samo kao načelnik općine već kao čovjek”, kazala je tada Tetka Zilha.

Dobitnica je brojnih nagrada za humanost i požrtvovanost, a 2019. godine Općinsko vijeće Stari Grad dodijelilo joj je priznanje “Zlatni sebilj” za doprinos u razvoju i afirmaciji Općine, razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

Dobitnica je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

U Narodnoj kuhinji jutros tišina. Uposlenici koji su radili sa Tetkom Zilhom su u nevjerici nakon vijesti o njenoj smrti.

Tugom obavijena Narodna kuhinja Stari Grad: Korisnici i uposlenici pamtit će Tetku Zilhu samo po dobrom

Zilha je bila najdraža “tetka” velikom broju građana. Oni koji su je poznavali, kažu da je hranila čitavu čaršiju i da je njenom smrću puno izgubila BiH, posebno Sarajevo.

Nasir Jabučar, predsjednik Upravnog odbora Narodne kuhinje Stari Grad, rekao je da je Tetka Zilha bila hospitalizirana prije par dana.

“To je institucija od žene, div, ali Božije davanje. Svi smo prolazni na ovom svijetu, pa dokle je suđeno svakome. Ali, nastavit ćemo da radimo ono što je ona radila, vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti. Ja sam jedan od osnivača ove kuhinje i cijelo vrijeme smo bili tu zajedno”, ispričao je Jabučar.

– Poseban pristup –

Raditi na mjestu kakvo je narodna kuhinja nije nimalo jednostavno, a Tetka Zilha je imala posebna pristup, otvoren za sve korisnike, ali i zaposlenike.

“Nije to samo nahraniti ljude, nego je tu bitan i pristup, nikoga ne vratiti. U Sarajevu smo prošli najteže vrijeme, ali nikad niko nije ostao gladan, niko nije vraćen. Za njen trud smo svi znali, ne samo ovdje u Sarajevu, u Kantonu i državi nego i šire. Bila je humana osoba i veliki radnik. Odgojila je ljude koji će to naslijediti”, istakao je Jabučar.

Izrazio je nadu da će Narodna kuhinja i dalje raditi onako kako je i Tetka Zilha radila.

Ispred Narodne kuhinje ekipa Anadolu Agecy zatekla je Fahrudina Hičkića, koji je došao po pomoć za poznanike.

“Nisam korisnik kuhinje. Trudila se koliko je mogla da pomogne ljudima, čak i više. Valja ovo održavat’. Nikoga nije odbila za pomoć, za hranu”, ispričao je Hičkić.

Emrah Abazi je pet godina korisnik Narodne kuhinje. Za Tetku Zilhu ima samo riječi hvale.

– Hranila čitavu čaršiju –

“Poznavao sam Tetku. Bila je dobra osoba, svima je pomagala koliko je mogla. Žao mi je što je preselila. Ali, svi smo na tom putu i svi ćemo otići”, izjavio je Abazi.

Ratni vojni invalid Adi Ajanović, korisnik kuhinje, kroz suze je pokušavao reći nekoliko lijepih riječi o Tetki Zilhi.

“Kako ćemo sada dalje? Meni je invalidnina 100 maraka. Kao da mi je familija umrla”, rekao je Ajanović.

Vidno je potresena i Zijada Garbo, koja radi u jednoj od radnji u blizini Narodne kuhinje.

“Zajedno smo provele mnogo godina. Bila je divna žena. Pomogla je puno ljudi, hranila je čitavu čaršiju, ko god je došao, nikoga nije vratila. Puno je izgubila Bosna i Hercegovina, posebno Sarajevo”, ispričala je Garbo.

Previous Priča o povratku u Jusiće koji se desio prije 25 godina
Next KFC otvara restoran u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

I Vlada USK se “prebacila” na Mtel

Burne su reakcije javnosti bile nakon jučerašnje vijesti da će Vlada Kantona Sarajevo koristiti usluge kompanije Mtel umjesto BH Telecoma. Mtelove usluge, kako je potvrđeno Faktoru, koristi i Vlada Unsko-sanskog

NAŠI DANI

Jedan od najvećih infrastrukturnih (i političkih) projekata kod susjeda: Pelješki most na čekanju

  Firma Lipov Gaj iz Zagreba, registrovana za Savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, podnijela je žalbu na dokumentaciju za nadzor nad izgradnjom mosta Kopno – Pelješac s

NAŠI DANI

In memoriam: Elvedin Begić

Nekadašnji predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Elvedin Dino Begić preminuo je jučer u 64. godini života. Begić je rođen 24. 10. 1960. u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu za