Thaci: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

Thaci: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

 

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da se Srbija i Kosovo nalaze u kritičnom periodu dijaloga, ali da misli da su on i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić voljni da ne dozvole da prošlost blokira budućnost ili da ugrozi mir u regiji u narednih pet ili 50 godina.

“Moj cilj nije neka etnička podjela, niti stvaranje druge Republike Srpske na našoj teritoriji, bože sačuvaj, moj cilj jeste uspostavljanje 400 kilometara duge granice, a taj proces zahtijeva kreativna rješenja koja će osigurati mir sada i u budućnosti”, rekao je Thaci za list Danas od srijede.

Poručio je da će finalni sporazum Kosova i Srbiji biti “evropski sporazum”, koji će prihvatiti Brisel i Washington, prenosi Beta.

“I bit će finaliziran novom rezolucijom Ujedinjenih naroda u Vijeću sigurnosti, što će otvoriti EU perspektivu i za Kosovo i za Srbiju. Ili će biti pronađeno jedno evropsko rešenje, uz podršku EU-a i SAD-a, ili neće biti nikakvog dogovora”, kazao je Thaci.

Upitan da li sa Vučićem razgovara nad mapama, sa koordinatama sela i granica, kao što je bio slučaj u Daytonu, Thaci je kazao da je posljednja stvar koju ima na umu Dayton i da je proglasio nezavisnost Kosova kao suverene, sekularne i građanske republike.

“Građanska će i ostati. Mape neće definirati sudbinu ljudi. Ja razmišljam samo o evropskim mapama”, rekao je Thaci.

‘Moralni pobjednik’

Navodeći da je Kosovo već “moralni i politički pobjednik”, jer su tamošnji ljudi slobodni i žive u slobodnoj državi koju su priznale brojne članice UN-a, Thaci je kazao da se mora brzo kretati u pravcu dobijanja članstva u EU, NATO-u i UN-u.

“Dijalog sa Srbijom, regionalna saradnja i pomirenje su ključni uvjet za postizanje takvog cilja… Ja pričam sa Vučićem, voljan sam da pronađemo rješenje jer želim da vidim Kosovo u NATO-u i EU što je prije moguće”, kazao je Thaci.

On je izrazio zabrinutost zbog “propagande u Beogradu da kosovska policija ili vojska pripremaju nekakav plan da uđu u rat ili da ‘zauzmu sjever'”, navodeći da je to “glupo i opasno”.

“Postoji orkestrirana propaganda. Niko se neće usuditi da takne Srbe na jugu, sjeveru, zapadu ili istoku Kosova. Također je postojala propaganda kada smo proglasili nezavisnost 2008. da će Srbi napuštati Kosovo na svojim traktorima, ali oni to nisu učinili. Ostali su na Kosovu i čak učestovali u stvaranju kosovskih institucija, policije, parlamenta, Ustavnog suda”, kazao je Thaci i dodao da su Srbi integrirani i da ne vidi nikakav razlog da strahuju za svoju budućnost.

Upitan da li će Srpskoj pravoslavnoj crkvi biti date bilo kakve garancije na Kosovu, Thaci je kazao da je SPC ustavna kategorija na Kosovu i da je zaštićena Ustavom.

“Nažalost, nekada se politiziraju organizirane vjerske zajednice na Kosovu, budući da pojedini episkopi, naročito oni ekstremni izvan Kosova šalju vrlo nesretne poruke”, kazao je Thaci.

Previous Livno dobiva Tehnološki park, otvaraju se nova radna mjesta za mlade
Next Kvalifikacije za EP: Odbojkašice Bosne i Hercegovine nakon preokreta savladale Rumuniju

You might also like

NAŠI DANI

Najgluplje nacije! Hrvatska prva, Srbija peta prema anketi na portalu The Top Tens

  Hrvatska je nagluplja zemlja na svijetu, zaključeno je glasanjem na sajtu The Top Tens, prenosi Radio Sarajevo. Nemojte se mnogo smijati, Hrvatska nije jedina država regiona koja se našla na ovoj listi. Srbija je

NAŠI DANI

Kina vrši polutajnu isporuku projektila Srbiji

Ruski saveznik Srbija primio je isporuku sofisticiranog kineskog protivvazdušnog sistema u prikrivenoj operaciji ovog vikenda, usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje naoružanja na Balkanu u vrijeme rata u Ukrajini moglo

NAŠI DANI

Srbijanski režiser Srđan Dragojević: Vučić je bio inspirator genocida u Srebrenici

Poznati srbijanski filmski režiser Srđan Dragojević objavio je na svom Twitter profilu niz postova u kojima se oštro obračunao sa javnošću svoje zemlje, piše AJB.  Dragojević je u postu objavljenom