TK: Premijer Halilagić prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice oslobađanja Vijenca

TK: Premijer Halilagić prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice oslobađanja Vijenca

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je položio cvijeće i odao počast povodom obilježavanja 30. godišnjice oslobađanja Vijenca i mjesta Jaruške kod Lukavca.

Sa ovih lokaliteta je tokom obrambeno – oslobodilačkog rata godinama ugrožavano civilno stanovništvo Tuzle, Lukavca, Banovića i Zavidovića. Inače, vojna operacija oslobađanja objekta Vijenac odvijala se u dvije faze. Prva sredinom mjeseca aprila, a druga sredinom maja 1994. godine, čime su stvoreni preduslovi da se u narednom periodu oslobodi šire područje Vozuće, kao i privremeno okupirana područja općina Banovići, Lukavac i Gračanica, što se i dogodilo u toku 1995.godine.

O strateškom značaju ove tačke govori i podatak da je ona bila opskrbljena sa dvadesetak artiljerijskih oružja različitih kalibara, te da je na ovoj koti zarobljeno naoružanje i municija u tadašnjoj vrijednosti od oko 10 miliona DM.

Cvijeće je danas položeno na spomen obilježju „7 zlatnih ljiljana“ i Centralnom spomen obilježju, a osim održanog historijskog časa, na kojem su se prisutnima obratili učesnici ovih oslobodilačkih akcija i dobitnici najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, upriličen je i malonogometni turnir.

„Pažnja koju svi Lukavčani pridaju oslobađanju Vijenca pokazatelj je koliko je Gradu i građanima Lukavca značio taj događaj. Oslobađanje Vijenca bilo je prekretnica i na određeni način odredilo je i događaje koji su uslijedili. Zarobljena materijalno tehnička sredstva, ali i činjenica da je osvojen „bastion srpstva“, kako je ovu kotu jednom prilikom nazvao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, neminovno su doprinijeli uspjesima Armije Republike Bosne i Hercegovine u narednom periodu“, kazao je tokom današnjeg obilježavanja premijer Halilagić, te se učenjem fatihe prisjetio svih onih koji su u ovoj akciji, ali i uopšte braneći Bosnu i Hercegovinu položili svoje živote. 

Previous Ovo je naša država i ko će ako ne mi boriti se da onda bude bolja i prosperitetnija za sve nas koji živimo ovdje
Next Svečano ispraćena 474. generacija maturanata i 42. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese

You might also like

ŽIVOT

Ljubomir Kočić, gazda s Manjače: Neću da živim u bespuću i mraku, selim se u FBiH

Neću da mi djeca žive u bespuću, mraku i bez vode, kaže vlasnik najvećeg gazdinstva na Manjači. Dok mnogi građani RS u potrazi za boljim životom nastoje da se domognu

NAŠI DANI

Djeca žrtava genocida na Maršu mira: “Oca nisam upoznao, to činim kroz priče njegovih saboraca”

Iz Nezuka je jutros krenuo Marš mira, a u koloni su Damir Cvrk i Alen Suljić. Njih dvojica putem dužim od 100 kilometara idu ka Potočarima, mjestu gdje su se

NAŠI DANI

Strani analitičari: Bosna se snalazi bolje od Francuske; Evropa je veća nego samo njen zapadni dio

Izjava predsjednika Francuske Emmanuela Macrona kojom je Bosnu i Hercegovinu nazvao “tempiranom bombom” izazvala je reakcije stranih analitičara. “Macronovo viđenje Bosne i Hercegovine me podsjeća na Trumpove izjave o Ukrajini.