Tokić: Pokrenut ćemo inicijativu o promjeni atributa ‘srpski’ za RS

Tokić: Pokrenut ćemo inicijativu o promjeni atributa ‘srpski’ za RS

 

Nosilac liste Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine Sejfudin Tokić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da će u okviru njihove buduće aktivnosti u parlamentu BiH biti pokrenuta inicijativa o promjeni atributa “srpski” za manji bh. entitet.

Podsjetio je na odluku Ustavnog suda, donesenu 2004. godine nakon što je on podnio inicijativu, da se atributi za 13 općina i gradova ukinu.

Prema njegovim riječima, ta odluka je donesena na bazi Evropske konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, s obavezom da se ni na jednom mjestu koje pripada državi Bosni i Hercegovini ne može nijedan građanin osjećati diskriminiranim.

– Uvjeren sam da ćemo tu odluku u jednoj pravnoj, političkoj borbi uspjeti osigurati i osloboditi državu BiH tog rogobatnog, nepripadajućeg, diskriminirajućeg naziva, u skladu sa međunarodnim konvencijama i obavezama – kazao je Tokić.

Nosilac liste za Parlament Federacije BiH Namir Zuka, penzionisani brigadir OSBiH, kazao je da dolazi iz časne službe, gdje je proveo 30 godina, te da njegovo daljnje opredjeljenje da se nastavi baviti ovom državom jeste da političkim djelovanjem da svoj doprinos na način kakav je davao prije 25 godina kao najmlađi komandant Armije RBiH.

– Moja odanost prema državi je i dalje jača nego bilo kakav drugi angažman koji bi u ovom momentu mogao da radim – kazao je Zuka.

Nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo Samir Petrović, dobitnik priznanja “Zlatni ljiljan”, poručio je da će vratiti dostojanstvo svim braniocima BiH i grada Sarajeva i osigurati sigurnu egzistenciju za njih i njihove porodice, ili mogućnost da sopstvenim radom to sami sebi osiguraju.

Previous Iduće godine direktna avio linija iz Sarajeva za Bali
Next Svjetsko prvenstvo u džudu: Larisa Cerić osvojila bronzanu medalju

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica Turković se sastala s njemačkim ministrom Michaelom Rothom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 1. decembra 2021. godine u Sarajevu s njemačkim državnim ministrom za evropske poslove Michaelom

NAŠI DANI

26 godina od zločina u Sušici: Objekat logora pretvoriti u spomen-sobu

  Memorijalnim maršem dugim 28 kilometara, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća danas je obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u logoru Sušica u Vlasenici, javlja Anadolu Agency (AA). Kroz ovaj logor

NAŠI DANI

Rumunija blokirala rusku vojnu isporuku Srbiji

Rumunija je danas saopštila da je blokirala rusku vojnu isporuku Srbiji zbog međunarodnih sankcija uvedenih Moskvi zbog njenih poteza u Ukrajini. Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije navelo je da nije moglo