Toronto: Irfan Mirza održao čas bosanskohercegovačke historije

Toronto: Irfan Mirza održao čas bosanskohercegovačke historije

 

Oktobar: U prepunoj sali BIZ “Gazi Husrev Beg” Toronto održano je veče historije Bosne i Hercegovine. Glavni gost je bio Irfan Mirza, intelektualac, prijatelj Bosne i Hercegovine i naučni saradnik Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

Razgovaralo se o njegovom velikom naučno istraživačkom radu koji je objavljen u vidu knjige za sada samo na engleskom jeziku “Historija Bosne i Hercegovine”. Za ovo značajno naučno istraživačko djelo Mirzi je trebalo četiri godine i više od 300 najeminentnijih istraživačkih izvora u svijetu.

Bosnom i Hercegovinom nije bilo onako kako nam se godinama prikazuje u kvazi udžbenicima i knjigama historije. Našu historiju pisali su drugi da bi nama komandovali. Ali sada mi imamo Irfana, imamo njegovu “Historiju Bosne i Hercegovine” koja svojom porukom i poukom daje putokaz saznavanja bosanskohercegovačke prošlosti u ime bolje sadašnjosti i još bolje budućnsti. A ta bolja budućnost nemože biti bez historijske nauke. Irfanov genije kazuje o pitanjima porijekla bosanskohercegovačkog čovjeka, pa samim tim o historiji jedne od najstarijih društvenih i državnih zajednica u Evropi, Bosna i Hercegovina.

Historijska dimenzija briljantnog Irfanovog uma svjedoči o novim, do sada nepoznatim u historijskoj nauci, detaljima o genetskom porijeklu ljudi u Bosni i Hercegovini. Zato je knjiga pozitivan primjer individualnog nadrastanja nad mnogim zagubljenostima i zabludama u historiji Bosne i Hercegovine. Ova knjiga ostaje kao dosad najvrednije naučno istraživačko svjedočanstvo o historiji jednog od najstarijeg naroda u Evropi, Bošnjaka. U Irfanovom historijskom pisanju posvjedočuje se bosanskohercegovačka historijska istina iz najdublje snage akademskog uma. To je um čovjeka koji istražuje historijske oblike u svim vremenima Bosne i Hercegovine, a koji je preko ove knjige obznanjen iznova.

Irfanova knjiga i čitav njegov život su tragovi jednog briljantnog akademskog uma koji ne iščezava. Ova knjiga je akademski dokumentovana historija Bosne i Hercegovine, trajno akademsko svjedočenje zasnovano na potpunoj Irfanovoj naučno istraživačkoj samostalnosti od bilo kakve političke ideje i opcije. Irfan tako ostaje slobodni, akademski istraživač koji svijetu hoće pokazati i dokazati historijsku istinu o Bosni i Hercegovini i njenoj neuništivosti. Časni Irfanov akademski poziv za historijsku istinu u realnosti opšteg akademskog bosanskohercegovačkog potonuća koje je permanentna opasnost za tragove ljudske tolerancije mora okupiti, prije svega mladu akademsku elitu na akciju, na bitku za spas historijske istine o Bosni i Hercegovini. Zbog tog Irfanovog veličanstvenog akademskog poziva dugujemo mu zahvalnost. Irfanova historijska nada i poziv za akciju za realizaciju te nade ostaju inspiracija svim istraživačima bosanskohercegovačke historije. Čitajući Irfanovu knjigu bliže smo saznanju o bosanskohercegovačkoj historiji.

Poslije odličnog Irfanovog izlaganja koga su prisutni popratili u tišini uslijedio je dugi razgovor sa Irafnom ne samo o historiji Bosne i Hercegovine, već i o mnogim drugim pitanjima bitisanja bosanskohercegovačke države, njenih naroda i građana.

Kao i uvijek BIZ “Gazi Husrev Beg” Toronto je bila odličan domaćin. Za ovu priliku velika sala zajednice je bila pretovrena u komad Bosne i Hercegovine. Sve je mirisalo i podsjećalo na Bosnu i Hercegovinu. Kao i uvijek zasluga za divnu bosanskohercegovačku kreaciju i koreografiju pripada bosanskohercegovačkim patriotima Ismeti i Mirsadu Smajić.

U sklopu projekta “October – Islamic Heritage Month in Ontario”, a u organizaciji Islamskog Instituta iz Toronto sljedeći dan je upriličen program “Muslims in Bosnia”, u kojem su učestvovali eminentni predavači Irfan Mirza i Amir Pašić.

Irfan Mirza je kroz prizmu historije govorio o bosanskim narodima kao najranijim starosjediocima Evrope, i njihovom putu od Monoteizma, preko Hrišćanstva do Islama. Dr.Pašić je govorio o kulturnom naslijeđu, kulturno-historijskim spomenicima Bosne i Hercegovone, njihovom uništavanju tokom rata 1992-95. i njihovoj obnovi, kao i o ulozi i značaju Aga Khan fondacije i Turske u toj obnovi. Uz to se ukratko osvrnuo i na kaligrafiju kao poseban elemenat vjersko-kulturnog naslijeđu. U programu su također uzeli učešće i članovi omladinskog hora BIZ Gazi Husrev-Beg sa kratkim prigodnim programom. Ova manifestacija, kao i mnoge druge u Torontu su podsječale na bosanskohercegovačku kulturu, historiju i tradiciju zahvaljujući Ismeti i Mirsadu Smajiću.

 

(Bošnjaci.Net/MiruhBosne)
Previous Procvat maslinarstva u Hercegovini: Uzgoj maslina trend i posao od kojeg se može živjeti
Next Galerija u Počitelju koja ostavlja bez daha (Video)

You might also like

HISTORIJA

Alija Izetbegović rođen na današnji dan prije 93 godine

  Na današnji dan prije 93 godine rođen je Alija Izetbegović prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Izetbegović

HISTORIJA

BRAK U SREDNJOVJEKOVNOJ BOSNI

Bosansko srednjovjekovno društvo odlikuje se brojnim specifičnostima po kojima se razlikuje od susjednih društava, a jedna od njih je poseban odnos prema braku. Veliki utjecaj na društvene odnose u srednjovjekovnoj

HISTORIJA

ZABILJEŠKE O BOSNI AHMEDA DŽEVDET-PAŠE

Autor teksta: Dr. Ramiza Smajić, Institut za historiju u Sarajevu; Bilješke Ahmeda Dževdet-paše prevela je s osmansko-turskog Kerima Filan i izašla je pod naslovom „Bosna i Hercegovina u spisima Ahmeda