Tramvajsku prugu Ilidža – Hrasnica gradiće turske firme

Tramvajsku prugu Ilidža – Hrasnica gradiće turske firme

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je danas sastanak sa izabranim izvođačem radova na  projektu izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica.

Izabrani izvođač je konzorcij dvije firme Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.S, jedne od najvećih kompanija u željezničkoj infrastrukturi u svijetu. 

Neki od realizovanih projekata su izgradnja metroa u Istanbulu, Izmiru, Dubaiju, Dohi i mnogi drugi.

“Ponosan sam što priča o pruzi do Hrasnice prestaje biti legenda. Završene su sve tenderske procedure i izabran je izvođač radova na ovom velikom projektu za svakog stanovnika našeg kantona”, istakao je nakon sastanka ministar Šteta.

Na sastanku je razgovarano o svim aktivnostima i planovima za naredni period.  

Tramvajska pruga do Hrasnica podrazumijevat će izgradnju 12,96 kilometara nove pruge, izgradnju 20 novih stajališta, kao i dvije okretnice, na Ilidži i u Hrasnici.

Javni poziv za izvođača radova obavljen je prema pravilima i procedurama EBRD-a, saopćili su iz Vlade.

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca obavljena je testa vožnja na rekonstruisanom dijelu pruge u glavnom gradu – dionici Ilidža – Čengić Vila.  Rok za izgradnju sarajevske pruge je ljeto 2023. godine, a taj posao povjeren je Kinezima.

Previous Na Manjači počela vježba “Kombinovani napor 22“
Next Programi širom Tuzlanskog kantona: Bosanski saz u fokusu Dana evropskog naslijeđa

You might also like

NAŠI DANI

Bio jednom jedan grad, priča o životu ugašenom turističkim stiskom

–Ovo je priča o središtu grada kojeg više nema, jer u njemu nema građana. Odselili su se, prodali nekretnine, prostor prepustili turistima, počinje priča Hrt-a o Splitu. Domaći svijet u

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Džaferović u Kalinoviku i Nevesinju s porodicama ubijenih Bošnjaka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravio je danas u Kalinoviku, gdje sa preživjelim i porodicama žrtava učestvovao u obilježavanju 29. godišnjice zločina nad bošnjačkim stanovništvom te općine. Na

NAŠI DANI

PSBiH: Delegati iz RS-a glasali protiv hitnog postupka za donošenje zakona o ukidanju akciza

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je danas zahtjev Predstavničkog doma PSBiH da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo,