Tramvajsku prugu Ilidža – Hrasnica gradiće turske firme

Tramvajsku prugu Ilidža – Hrasnica gradiće turske firme

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je danas sastanak sa izabranim izvođačem radova na  projektu izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica.

Izabrani izvođač je konzorcij dvije firme Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.S, jedne od najvećih kompanija u željezničkoj infrastrukturi u svijetu. 

Neki od realizovanih projekata su izgradnja metroa u Istanbulu, Izmiru, Dubaiju, Dohi i mnogi drugi.

“Ponosan sam što priča o pruzi do Hrasnice prestaje biti legenda. Završene su sve tenderske procedure i izabran je izvođač radova na ovom velikom projektu za svakog stanovnika našeg kantona”, istakao je nakon sastanka ministar Šteta.

Na sastanku je razgovarano o svim aktivnostima i planovima za naredni period.  

Tramvajska pruga do Hrasnica podrazumijevat će izgradnju 12,96 kilometara nove pruge, izgradnju 20 novih stajališta, kao i dvije okretnice, na Ilidži i u Hrasnici.

Javni poziv za izvođača radova obavljen je prema pravilima i procedurama EBRD-a, saopćili su iz Vlade.

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca obavljena je testa vožnja na rekonstruisanom dijelu pruge u glavnom gradu – dionici Ilidža – Čengić Vila.  Rok za izgradnju sarajevske pruge je ljeto 2023. godine, a taj posao povjeren je Kinezima.

Previous Na Manjači počela vježba “Kombinovani napor 22“
Next Programi širom Tuzlanskog kantona: Bosanski saz u fokusu Dana evropskog naslijeđa

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

24 GODINE OD POGIBIJE SLAVNOG OLOVSKOG KOMANDANTA SENAHIDA BOLIĆA BOLE

  Na današnji dan prije 24 godine, poginuo je Senahid Bolić Bolo, legendarni komandant Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade, dobitnik „Zlatnog ljiljana“ i nosioc „Ordena za vojne zasluge

NAŠI DANI

Konaković u Budimpešti – susret s velikim prijateljem Dodika i Čovića

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković boravi u zvaničnoj posjeti Mađarskoj – saopćava MVP Bosne i Hercegovine. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi danas, 14. jula  2023.

NAŠI DANI

Lazović: Primitivni Plenković razotkrio laž o ‘nosiocima evropskih vrijednosti’

Premijer Hrvatske danas je nedolaskom na sastanak u Predsjedništvo BIH izrazio duboko nepoštivanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama. Hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanak nije došao, iako