Travnik obilježava 25. godišnjicu formiranja Armije RBiH i 23. godišnjicu 7. korpusa

Travnik obilježava 25. godišnjicu formiranja Armije RBiH i 23. godišnjicu 7. korpusa

Na području srednje Bosne i Bosanske Krajine nizom aktivnosti  obilježava se 25 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 23 godine od formiranja 7. Korpusa ARBiH.

Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, te polaganjem cvijeća i vijenaca na centralnom šehidskom mezarju, u Travniku je počela centralna manifestacija obilježavanja 25. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 23. godišnjica 7. korpusa Armije RBiH.

Kako je rečeno ovom prilikom, poginuli pripadnici Armije RBiH su “svojom krvlju zalili klicu slobode, a njihovi grobovi svjedoče odlučnosti da se brani i odbrani sloboda i dostojanstvo Bosne i Hercegovine”.

Uz porodice poginulih, cvijeće na spomenik šehidima i poginulim borcima položile su delegacije vlasti, Oružanih snaga (OS) BiH, boračkih udruženja, a među prisutnima je bila i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

U Travniku je upriličena i svečana akademija, istoj je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Nekadašnji zamjenik komandanta 7. Korpusa Armije RBiH, penzionisani general Fikret Ćuskić, kazao je da je ovaj korpus, iako najmlađi po datumu formiranja, dao obol borbi za nezavisnost Bosne i Hercegovine, naglasivši da je sa operacijama, poput onih na Kupresu i Vlašiću, ušao u povijest ratovanja.

– Neprijatelji Bosne i Hercegovine nisu ostvarili ciljeve i nisu uništili našu državu – istaknuo je Ćuskić, dodajući da je i danas potrebno zadržati jedinstvo i optimizam, te upozorivši da su mnogi od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu izloženi progonu.

Govoreći o značaju 7. Korpusa Armije RBiH tokom ratnih 90-ih, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović istaknula je da će taj korpus ostati upamćen po tome što je sačuvao najveći dio Bosne i Hercegovine, te je podsjetila na bitke za Kupres, Vlašić, Donji Vakuf, Sanski Most i Ključ.

– Naša borba je bila dostojanstvena i pravična i ne smijemo dozovoliti da budemo narod koji ne cijeni svoju poršlost – kazala je Mahmutbegović.

 

Izvor: Agencije

Previous Godišnjica potpisivanja „Bilinopoljske izjave"
Next U Travniku obilježene godišnjice formiranja Armije RBiH i 7. korpusa: Krajišnici branili srednju Bosnu, srednja Bosna je oslobađala Krajinu

You might also like

NAŠI DANI

U Stocu pretučeno četvero povratničke djece

 -Noćas je Stocu pretučeno četvero povratničke djece, četiri zlatna momka. Mučki su im zasjedu na povratku sa utakmice u maniru najokorjelijih razbojnika napravili nepoznati počinitelji sa više automobila na ulazu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Trnovu odata počast brutalno ubijenim Srebreničanima: Postaviti spomen-obilježje i bar malo ublažiti neopisivu bol

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas na stratištu Godinjske Bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srbijanske jedinice “Škorpioni”, prije 27 godina, pucnjima u leđa ubili

NAŠI DANI

Američka vojska na graničnom prelazu Bosanska Gradiška

Prvi konvoj američkih vozila za vježbu sa Oružanim snagama BiH ušao u Bosnu i Hercegovinu Konvoj vojnih vozila iz sastava 21. komande za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao