Trebinje sa ‘Hercegovačkom kućom’ najbolja svjetska priča o održivom turizmu

Trebinje sa ‘Hercegovačkom kućom’ najbolja svjetska priča o održivom turizmu

Grad Trebinje sa pričom “Hercegovačka kuća” osvojio je prvo mjesto na međunarodnom takmičenju “Green destinations 100 – najboljih priča o održivosti u kategoriji lokalni lanci snabdijevanja.

U najužoj konkurenciji za ovo priznanje pored Trebinja bili su Alberta southwest crown of the continent (Kanada) i Parque nacional Tingo Maria (Peru).

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković rekao je Feni da je to priznanje izuzetno važna stvar za Trebinje, za daljnji razvoj turizma, kao i lokalnih poljoprivrednih proizvođača u tom gradu.

– To je još jedna potvrda, možda najznačajnija da je projekt Hercegovačke kuće apsolutno opravdan i što je najvažnije pokazali smo na svjetskom nivou da je to apsolutno održiv projekt – istakao je Bošković.

Posebno je to, kako je dodao, značajno za poljoprivredne proizvođače kojima je kroz projekt Hercegovačke kuće ponuđen siguran plasman.

– Njihovi proizvodi su dosta vidljiviji na tržištu, uradili smo dosta u vezi brendiranja tih proizvoda, potrebnih analiza o njihovoj ispravnosti i rezultat svega toga je da u ovom momentu više od 130 malih proizvođača plasira svoje proizvode putem Hercegovačke kuće – naglasio je Bošković.

Ujedno, prema njegovim riječima, to je dobra poruka i za mlade ljude da se itekako isplati baviti poljoprivredom uz jedan moderniji pristup, bolje kanale prodaje i ostale programe podrške koje Grad Trebinje pruža poljoprivrednim proizvođačima. Bošković je dodao da je primjer Hercegovačke kuće primjenjen i u nekim drugim lokalnim zajednicama.

Tim projekta USAID Turizam pružio je ključnu podršku Gradu Trebinju tokom čitavog procesa apliciranja za „100 najboljih priča o održivosti destinacija“, uključujući prvobitno poticanje na prijavu za ovo takmičenje, pojašnjavanje samog procesa prijave i savjetovanje pri pripremi potrebne dokumentacije.

Trebinje, odnosno priča o Hercegovačkoj kući, prošle godine je uvrštena u „100 najboljih priča o održivim destinacijama“, a nakon toga je januaru uvrštena u uži izbor od šest priča. Grad Trebinje je po prvi put učestvovao u tom prestižnom takmičenju, te je našao svoje mjesto među brojnim svjetskim destinacijama.

Trebinje i Hercegovačka kuća predstavljaju primjer uključivanja lokalne zajednice i saradnje s čitavim nizom partnera. Hercegovačka kuća je veoma uspješno brendiran butik domaćih hercegovačkih proizvoda u kojem lokalni proizvođači turistima mogu prodavati svoje tradicionalne proizvode i na taj način popraviti svoju vidljivost i doprinijeti ekonomskom razvoju grada.

Svake godine takmičenje „100 najboljih priča o održivosti“ prikuplja priče o održivom turizmu i dobrim i uspješnim praksama destinacija širom svijeta koje su prepoznate kao inspirativni primjeri drugima, od turističkih djelatnika do putnika. Pričajući o svojim iskustvima, organizacije za upravljanje destinacijom mogu biti prepoznate za rješenja koja su implementirale kao odgovor na izazove i probleme s kojima su se suočile. S obzirom na to da se turistički sektor posljednjih godina suočava s vrlo izazovnim vremenima, otpornost i rad ovih destinacija da postanu odgovornije trebaju biti prepoznati.

Prijave su ocijenili članova tima „Sustainable Top 100“ i lokalni partneri uz korrdinaciju fondacije „Green Destinations“. Komisija naglašava da odabir destinacije u najboljih 100 ne znači da je destinacija održiva, već da je destinacija najprije odabrana na osnovu minimalnog nivoa usklađenosti s ključnim kriterijima standarda fondacije „Green Destinations“ i potom uvrštena na listu na osnovu ocjene priče o dobroj praksi.

Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom partnerstva Top 100, uz poseban doprinos organizacija: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First and GLP Films.

Previous Petev objavio spisak za utakmice sa Gruzijom i Luksemburgom
Next Kreće zamjena dotrajalih drvenih mostova na Vrelu Bosne

You might also like

TURIZAM

‘Ne želim nikome više da punim džepove.. imamo toliko lijepih destinacija u Bosni i Hercegovini’

Vrijeme je godišnjih odmora. Da hrvatsko primorje građanima Bosne i Hercegovine više nije izbor broj jedan, potvrdili su za TVSA i u jednoj turističkoj agenciji. Preferiraju Tursku i tzv. egzotične

BH RAZGLEDNICA

Besplatan prijevoz na olimpijske planine

SARAJEVO – U četvrtak, 08.02.2024. godine Centrotrans poklanja besplatan prijevoz do Bjelašnice, Igmana i Jahorine. Povodom obilježavanja 40 godina od Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, ponosni na činjenicu da

TURIZAM

Južni dio naše zemlje među odabranim destinacijama Evrope

Popularni turistički portal Lonely Planet izdvojio je 10 destinacija u Evropi za tekuću godinu. Među preporučenim mjestima nalazi se i južni dio naše zemlje – Hercegovina.   Pored poznatog Starog