Trnovo: Izgrađen most na rijeci Bijeloj; U toku izgradnja “Kuće spasa“ na Bjelašnici

Trnovo: Izgrađen most na rijeci Bijeloj; U toku izgradnja “Kuće spasa“ na Bjelašnici

U Mjesnoj zajednici Dejčići, na rijeci Bijeloj završena je gradnja mosta.

Vrijednost ugovora je 71.453,25 KM, investitor je Općina Trnovo, radove je izveo Centar Han d.o.o, a nadzor Arting BH.

Novi most odlikuje betonski luk sa ugrađenim bijelim špricanim kamenom u cementnom malteru i kamen sedre za unutrašnju oblogu luka. Ugrađena je granitna kaldrma i urađena pješačka ograda.


Pored svoje funkcionalne uloge, most se ovakvim idejnim rješenjem uklopio u ambijent koji ga okružuje.

Iz ove općine Sarajevskog kantona stiže još jedna vijest o gradnji na olimpijskoj Bjelašnici.

U toku izgradnja “Kuće spasa“ na Bjelašnici

Na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice, na Štinom dolu nalazi se “Kuća spasa“, objekat koji ima svoju historiju.

Sam naziv govori o tome kako je zaista bila spas za mnoge prolaznike i planinare u vrijeme mećava i jakih udara vjetra, a najviše je koristila mještanima koji su se tu sklanjali od nevremena na putovanju do svojih sela, kao i čobanima koji su čuvali stada na tim područjima.

Nakon rata objekat je bio u ruševnom stanju, te je Općina Trnovo pokrenula projekat obnove. Nakon urađene projektne dokumentacije i potpisivanja ugovora počela je izgradnja sasvim novog objekta.
Vrijednost ugovora je 638.745,69 KM, a investitor radova je Općina Trnovo, a sa 65.000,00 KM učestvuje Vlada Federacije BiH, te sa 140.000,00 Turistička zajednica KS. Izvođać radova je Neimari d.o.o., a nadzor vrši Arting BH.

Objekat će zadržati svoju prvu namjenu, a planirani su i dodatni sadržaji. Ukupna brutto površina objekta je 559,36 m2, a objekat se sastoji od podruma, prizemlja i dva potkrovlja. Između ostalog objekat će imati: sobu spasa, recepciju i suvenirnicu, kupatila, sobe za spavanje, kuhinju, dnevni boravak, separe, toalete, salu za satanke i terasu.
U toku su radovi na krovnoj konstrukciji, nakon čega slijedi postavljanje vanjske stolarije i radovi unutar objekta, te unutrašnje opremanje, kao i radovi na fasadi objekta.
Ovo je jedan od projekata koji za cilj imaju podizanje kvalitete turističke ponude i promocije turizma na području Općine Trnovo.

Previous Princ od Monaka potvrdio dolazak u Sarajevo na otvorenje Olimpijskog muzeja
Next Marković: Siguran sam da nas ima dovoljno koji volimo Bosnu i koji ćemo sve učiniti da spasimo svoj klub

You might also like

TURIZAM

U toku glasanje za najpoželjnije evropske destinacije, u konkurenciji i Bosna i Hercegovina

“Wanderlust”, jedan od najznačajnijih turističkih časopisa u Velikoj Britaniji, u saradnji s World Travel Market London, najvećim svjetskim sajmom turizma, 8. novembra 21. put dodjeliće godišnje nagrade za turizam. Nagrade

TURIZAM

Cazin dobija svoje prvo skijalište

Dana 15.07.2019. godine potpisan je Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje objekata za rekreaciju, sport, turizam i ugostiteljstvo na šumskom zemljištu –  koje se nalazi na području grada Cazina.

BH RAZGLEDNICA

Živopisni kameni grad Počitelj

Muzej na otvorenom Izgrađen na padinama brda koje se uzdiže iznad moćne rijeke Neretve, nekih 30 km južno od Mostara, leži srednjovjekovni grad Počitelj. Ovaj pitoreskni gradić velikog strateškog i