Trnovo: Izgrađen most na rijeci Bijeloj; U toku izgradnja “Kuće spasa“ na Bjelašnici

Trnovo: Izgrađen most na rijeci Bijeloj; U toku izgradnja “Kuće spasa“ na Bjelašnici

U Mjesnoj zajednici Dejčići, na rijeci Bijeloj završena je gradnja mosta.

Vrijednost ugovora je 71.453,25 KM, investitor je Općina Trnovo, radove je izveo Centar Han d.o.o, a nadzor Arting BH.

Novi most odlikuje betonski luk sa ugrađenim bijelim špricanim kamenom u cementnom malteru i kamen sedre za unutrašnju oblogu luka. Ugrađena je granitna kaldrma i urađena pješačka ograda.


Pored svoje funkcionalne uloge, most se ovakvim idejnim rješenjem uklopio u ambijent koji ga okružuje.

Iz ove općine Sarajevskog kantona stiže još jedna vijest o gradnji na olimpijskoj Bjelašnici.

U toku izgradnja “Kuće spasa“ na Bjelašnici

Na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice, na Štinom dolu nalazi se “Kuća spasa“, objekat koji ima svoju historiju.

Sam naziv govori o tome kako je zaista bila spas za mnoge prolaznike i planinare u vrijeme mećava i jakih udara vjetra, a najviše je koristila mještanima koji su se tu sklanjali od nevremena na putovanju do svojih sela, kao i čobanima koji su čuvali stada na tim područjima.

Nakon rata objekat je bio u ruševnom stanju, te je Općina Trnovo pokrenula projekat obnove. Nakon urađene projektne dokumentacije i potpisivanja ugovora počela je izgradnja sasvim novog objekta.
Vrijednost ugovora je 638.745,69 KM, a investitor radova je Općina Trnovo, a sa 65.000,00 KM učestvuje Vlada Federacije BiH, te sa 140.000,00 Turistička zajednica KS. Izvođać radova je Neimari d.o.o., a nadzor vrši Arting BH.

Objekat će zadržati svoju prvu namjenu, a planirani su i dodatni sadržaji. Ukupna brutto površina objekta je 559,36 m2, a objekat se sastoji od podruma, prizemlja i dva potkrovlja. Između ostalog objekat će imati: sobu spasa, recepciju i suvenirnicu, kupatila, sobe za spavanje, kuhinju, dnevni boravak, separe, toalete, salu za satanke i terasu.
U toku su radovi na krovnoj konstrukciji, nakon čega slijedi postavljanje vanjske stolarije i radovi unutar objekta, te unutrašnje opremanje, kao i radovi na fasadi objekta.
Ovo je jedan od projekata koji za cilj imaju podizanje kvalitete turističke ponude i promocije turizma na području Općine Trnovo.

Previous Princ od Monaka potvrdio dolazak u Sarajevo na otvorenje Olimpijskog muzeja
Next Marković: Siguran sam da nas ima dovoljno koji volimo Bosnu i koji ćemo sve učiniti da spasimo svoj klub

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Medvjed i berači borovnica na Zelengori ‘postigli kompromis’ (FOTO)

Ovih dana, kao i cijelog ljeta, medvjed  i stanovnici sela na području Zelengore imaju “bliske susrete”, ali niko nikome ne smeta. Uz ovu opasku, dodajući kako “svako radi svoj posao”

BH RAZGLEDNICA

Henkel, Bingo i ronioci Bosne završili čišćenje i poribljavanje bosanskih rijeka i jezera

Čišćenjem korita i obale rijeke Željeznice pored Sarajeva, uz prisustvo medija i partnera projekta, 11. juna završena je još jedna sezona Henkelovog projekta Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine.  Tom prilikom

HISTORIJA

Dvije okupacije, dvije odbrane: Sarajevo je opstalo!

  Glavni grad Bosne i Hercegovine je prije 73 godine, 6. aprila 1945. godine oslobođen od nacističke okupacije, a na isti dan prije 26 godina napadnut je od strane agresorskih snaga koje su