Turisti iz regiona “okupirali“ glavni grad Bosne i Hercegovine pred doček Nove godine

Turisti iz regiona “okupirali“ glavni grad Bosne i Hercegovine pred doček Nove godine

Veliki broj turista, među kojima najviše onih iz regiona, odlučilo je novu 2020. godinu dočekati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja AA.

Mnogi turisti sunčano, ali prohladno prijepodne, uoči “najluđe noći“, iskoristili su da prošetaju centralnim ulicama i znamenitom Baščaršijom.

Robert Sajko iz Slovenske Bistrice u Sloveniji nije prvi put u Sarajevu i sa zadovoljstvom dolazi. Veli da nije samo on imao prelijepa iskustva u glavnom bosanskohercegovačkom gradu, nego i mnogi njegovi prijatelji, pa se tako odlučio i 2020. godinu dočekati u Sarajevu. Još iz vremena bivše Jugoslavije su, kažu, Slovenci uvijek voljeli dolaziti, pa je tako i u sadašnje vrijeme.

“Bili smo prije dvije godine i opet smo došli zbog dobrog raspoloženja i svega što se događa u Sarajevu“, ističe Sajko i dodaje da su, između ostalog, došli i zbog večerašnjeg koncerta Željka Joksimovića:

“Zato smo tu došli, prije dvije godine je bio Zdravko Čolić. I zbog njega smo došli. Bili smo u Mostaru, a sada smo došli i danas ćemo biti ovdje i sutra, a onda se vraćamo u Sloveniju.“

U Sarajevo je tokom novogodišnjih praznika došlo zaista mnogo turista, što se lako može primijetiti na glavnim gradskim ulicama, ali ono što je zanimljivo je da su se u Bosni i Hercegovini odlučili doći i mladi i stari. Dakle, u Sarajevo se ne dolazi samo zbog dobrog provoda u novogodišnjoj noći, nego i zbog njegovih znamenitosti, ali i duše koju ima. Grupa turista iz Slovenije tako je u utorak ujutru uživala u šetnji i obilasku sarajevskih znamenitosti.

“Dolazim već drugi put u Sarajevo. Ovdje mi se prvi put jako svidjelo, pa sam poželjela ponovo da dođem sa suprugom. Ima tu neki osjećaj od prije, nešto mi se tu sviđalo. Ja sam u stvari rodom iz jednog zdraviliškog kraja, gdje su dolazili razni gosti i meni je Balkan dosta blizak i zbog toga. Tako sam poželjela opet u Sarajevo, jer smo se dobro proveli kada smo prvi put bili. Sada smo malo stariji, pa je to drugačije“, kaže Ivana iz Ljubljanje.

Dodaje da joj se u Sarajevu mnogo toga sviđa i da rado dolazi u ovaj grad, jer u njemu doživi neki poseban osjećaj.

“Sam kraj, ljudi, neki poseban osjećaj doživiš u tom kraju. Barem meni, ne znam kako je kod drugih“, pojasnila je Ivana.

Novu 2020. godinu će dočekati sa prijateljima i poznanicima iz turističke grupe u hotelu, gdje će, uz bogatu večeru, imati prigodan zabavni program.

Iako se na ulicama u užem centru grada može primijetiti da je najviše turista iz Hrvatske, nisu bili pretjerano raspoloženi za razgovor ispred kamera. Ipak, Ivan Jovičić iz Zagreba je odlučio da prenese svoje dojmove o boravku u Sarajevu.

“Željni smo malo dobre zabave, a već nam je dosta u našem gradu. Tako da došli smo malo ovdje zabaviti se, vidjeti neke kulturološke razlike i tako“, priča Jovičić i dodaje da će sa prijateljima ostati ukupno četiri dana i večeras posjetiti koncert Joksimovića:

“Otići ćemo ga vidjeti, ja bi ga osobo volio vidjeti live. Da čujem kako taj čovjek zvuči, je li to stvarno kao snimkama, ili nije. Onda poslije toga ne znam, gdje nas Miljacka odnese. Tu sam inače drugi put, bio sam već u Sarajevu. Nemam riječi. Meni je grad, kao grad fantastičan, ali ako bih nešto morao izdvojiti onda je to vaša hrana.“

Osim uz koncert Željka Joksimovića koji će se večeras održati ispred SCC centra, mnogi turisti će imati priliku da Novu godinu dočekaju u uvijek dobroj atmosferi sarajevskih kafića, restorana i hotela. Za one, koji Novu godinu vole slaviti duže od jednog dana za 1. januar je osiguran još jedan koncert, a riječ je o nastupu legendarnog benda “Zabranjeno pušenje“ ispred Vječne vatre u samom centru grada.

Previous Ministar Bukvarević posjetio majku heroja Safeta Zajke
Next Donacija Grada Sarajeva za obnovu kuhinje Zavoda Pazarić (VIDEO)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Kupreška kosidba upisana na UNESCO listu kulturne baštine

Takmičenje u kosidbi trave na Kupresu upisano je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na 15. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine. “Na adresu Ministarstva civilnih poslova

BH RAZGLEDNICA

Ljepote Bosne iz zraka – Ilidža (VIDEO)

4K Welcome to Ilidza – Official Promo Video. Snimci Helifilm.

TURIZAM

Preporuka američkog časopisa: NP Sutjeska među 25 najboljih mjesta za posjetiti u 2017.

Američki časopis “Gear patrol” svrstao je Nacionalni park “Sutjeska”, kao najatraktivniji dio trase “Via Dinarica”, među 25 najboljih svjetskih destinacija koje treba posjetiti u 2017. godini. Najstariji nacionalni park u