Turković – Marsudi: Finalizirati sporazume između Bosne i Hercegovine i Indonezije

Turković – Marsudi: Finalizirati sporazume između Bosne i Hercegovine i Indonezije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Džakarti sa ministricom vanjskih poslova Republike Indonezije Retno Marsudi.

Na početku razgovora, Turković je podsjetila da se prošlog mjeseca navršilo 30 godina od priznanja nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine od Indonezije, te zahvalila za kontinuiranu pomoć i podršku u posljednje tri decenije.

Posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje, a Turković je predstavila potencijale i prednosti bh. tržišta, dodajući da Bosna i Hercegovina više od 70 posto svojih proizvoda izvozi u EU, što predstavlja veliku šansu za investitore.

Napomenula je da Bosna i Hercegovina, iako mala zemlja, ima kvalitetnu metalsku, drvnu, prehrambenu, namjensku i hemijsku industriju u kojima se može ostvariti veća buduća saradnja. Razgovarano je i o mogućnostima izvoza proizvoda sa halal certifikatom iz BiH, unaprjeđenju avio saobraćaja, energetskom sektoru, te povezivanju privrednika i privrednih komora dvije zemlje.

Sagovornice su ocijenile da je važno finalizirati sporazume između dvije zemlje, koje su u različitim procedurama, koji će dodatno doprinijeti jačanju naših odnosa. Također, razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima.

Marsudi je kazala da Indonezija i Bosna i Hercegovina imaju duboke i jake veze, te da je opredijeljena za rast saradnje, a u fokusu će biti ekonomija, obrazovanje, kultura i druge oblasti.  Istakla je i važnost povezivanja investitora, biznis sektora, ali i privrednih komora.

Tokom sastanka su razmijenjena mišljenja i o ratu u Ukrajini, te ekonomskim i sigurnosnim posljedicama koje se osjete u cijelom svijetu.

Marsudi je informirala Turković o indonežanskom predsjedavanju grupom G-20, koju čini 20 najrazvijenijih zemalja u svijetu te izazovima sa kojima se ta zemlja suočava.

Razgovarano je i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predstojećim izborima.

Turković je zahvalila Republici Indoneziji za podršku tokom usvajanja Rezolucije o BiH na zasjedanju OIC-a, u martu ove godine.

U okviru posjete toj prijateljskoj zemlji, Turković i delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sastat će se i sa drugim visokim zvaničnicima Indonezije, s kojima će razgovarati o unaprjeđenju i jačanju saradnje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

(Agencije)

Previous Bosanska biciklistkinja prva na svjetskoj rang listi!
Next Predsjedavajući Džaferović na Samitu SEECP u Solunu

You might also like

NAŠI DANI

Kenan Dautović (SDA) dobio najviše glasova za načelnika Travnika

Danas, 11.04.2021. godine su održani prijevremeni izbori za za načelnika Općine Travnik i načelnika Općine Foča (FBiH). Prema npotrvrđenim informacijama, u Travniku je pobijedio kandidat SDA, Kenan Dautović. Njemu je

NAŠI DANI

Stockholm: Akademici i novinari traže oduzimanje Nobela za književnost; najavljen veliki protest

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u švedskom Stockholmu zatražili su da se austrijskom autoru Peteru Handkeu oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog negiranja genocida, počinjenog u julu 1995.

NAŠI DANI

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva uručene nagrade i priznanja

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajava danas su uručene nagrade i priznanja Grada Sarajevo u 2020 godini. Proglašeni su dobitnici koji su se ove godine svrstali u jubilarni 75.