Turska: Medalje za spasioce za istaknutu žrtvu i zalaganje u pomoći nakon zemljotresa

Turska: Medalje za spasioce za istaknutu žrtvu i zalaganje u pomoći nakon zemljotresa

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan na svečanoj ceremoniji u Ankari uručio je zahvalnicu spasiocima Federalne uprave civilne zaštite koji su učestvovali u pružanju pomoći stanovništvu Republike Turske koje je početkom februara ove godine zadesio razorni zemljotres.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uručio je u utorak medalje domaćim i stranim spasilačkim timovima koji su doprinijeli naporima potrage i spašavanja nakon snažnog zemljotresa 6. februara koji je pogodio južnu Turkiye, pri čemu je poginulo više od 50.000 ljudi, javlja Anadolija.

“Danas ćemo uručiti medalje domaćim i stranim timovima za traganje i spašavanje koji su se žrtvovali nakon zemljotresa 6. februara”, rekao je Erdogan na ceremoniji dodjele predsjedničke medalje i ordena za istaknuti humanitarni rad.

On je rekao da će 55.000 ljudi, koji su postali “simbol borbe” nakon zemljotresa, biti nagrađeni medaljama i ordenom.

Navodeći da su zemljotresi bili jedna od najrazornijih prirodnih katastrofa ne samo u Turskoj, već i u historiji čovječanstva, Erdogan je rekao:

“Molimo se da se ni naša zemlja ni bilo koja druga zemlja na svijetu ne suoči s katastrofama poput ove koja se dogodila 6. februara. Ne želimo da iko prolazi kroz ono što smo mi doživjeli”.

Erdogan je rekao da je 11.320 ljudi iz 90 zemalja došlo u Tursku nakon zemljotresa, a 60 zemalja i međunarodnih organizacija poslalo je oko 250.000 šatora u područje, navodeći: “Poznajemo sve naše prave prijatelje”.

“Nastavićemo sa našim naporima dok rane potpuno ne zacijele i tragovi zemljotresa potpuno ne izbrišu”, naglasio je predsjednik Turske.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Održani protesti ispred OHR-a u Sarajevu: Stop, embargu na demokratiju
Next Tuzla - podsjećanje na značaj zračnog mosta za enklave u istočnoj i zapadnoj Bosni

You might also like

NAŠI DANI

Volonteri pomažu starijima, kupuju namirnice i lijekove, plaćaju račune…

U vrijeme kada nadležni pozivaju na maksimalno odgovorno ponašanje i socijalnu distancu kako bi se od korona virusa zaštitili svi, a najviše oni najosjetljiviji, postavlja se pitanje mogu li stare

NAŠI DANI

Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića, ispred rektorata Univerziteta “Džemal Bijedić”, u Mostaru je počeo višednevni program obilježavanja 45 godina rada i postojanja ove ustanove, javlja AA. Rektor Elvir Zlomušica

NAŠI DANI

Armina Šehomerovića dovode u vezu sa napadom na Vučića: Život mi je ugrožen, tražit ću zaštitu!

Muškarac iz Srebrenice, kojeg su mediji doveli u vezu sa napadom na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića 11. jula 2015. godine tokom komemoracije u Srebrenici negirao je bilo kakvu povezanost sa