Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog vjerskih obilježja na policijskim vozilima Despot u RS-u

Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog vjerskih obilježja na policijskim vozilima Despot u RS-u

Po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović dao je iskaz u prostorijama SIPA-e kao prijavitelj krivičnog djela iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH zbog vjerskih obilježja na policijskim vozilima Despot u RS-u, saopćio je BOSS.

– Ajanović je 13. marta 2022. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv članova Vlade RS-a i odgovornih osoba u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ) zbog postavljanja vjerskih obilježja na specijalno policijsko vozilo Despot, čime je izvršeno krivično djelo iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH. Zakonom je propisano – ko javno izaziva ili raspiruje vjersku razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u BiH – kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine, a s obzirom na to da su prijavljeni i shodno članu 250. – Organizovani kriminal, minimalna kazna zatvora je tri godine – saopćio je BOSS.

Navedenim radnjama MUP-a RS-a i postavljanjem pravoslavnih vjerskih obilježja na policijsko vozilo, dodaju iz BOSS-a, prekršene su i odredbe Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, sa namjerom raspirivanja vjerskog razdora i zastrašivanja ne samo muslimana, katolika, jevreja i ostalih već i Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih koji nisu vjerski opredijeljeni.

– U iskazu predstavnicima SIPA-e istaknuto je da je na YouTube kanalu BOSS-a i Facebook profilima BOSS-a i Mirnesa Ajanovića prezentirana video izjava zbog postavljanja vjerskih obilježja na policijsko vozilo koje treba garantovati svima sigurnost, te da su brojni komentari građana ukazali na izrazito uznemirenje javnosti i da je došlo do ugrožavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Suživot, toleranciju, mir, kao i sprječavanje raspirivanja vjerskih razdora i netrpeljivosti nije moguće ostvariti kroz postavljanje vjerskih simbola na policijskim vozilima – jer policija mora štititi sve građane a nikako zastrašivati bilo koga, još jednom je upozorio predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović – saopćio je BOSS, prenose mediji.

Previous U Sarajevu obilježena godišnjica masakra nad građanima koji su čekali u redu za hljeb
Next Bez dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu

You might also like

NAŠI DANI

Naučnici: Izgleda da je omikron manje ozbiljna varijanta koronavirusa

Vodeći imunolog u Velikoj Bitaniji John Bell u utorak je izjavio da omikron varijanta koronavirusa nije ista kao ona kojoj je svijet svjedočio prošle godine i da se nova varijanta

NAŠI DANI

Rast prometa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu za skoro 24%!

Naša zemlja bilježi konstantan rast u oblasti turizma, a podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju i logično povećanje prometa u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva u većem entitetu Bosne i Hercegovine.

OTPOR BOSNE

Tri decenije od osnivanja “Crnih labudova” i godišnjice pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda

‘Jedinica “Crni labudovi” bila je jedan od najčvršćih oslonaca u borbi za nezavisnost, suverenitet i slobodu‘, istakao je Bakir Izetbegović se na Svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice od osnivanja “Crnih