Tuzla: Počela dvodnevna naučna manifestacija “Historijski pogledi”

Tuzla: Počela dvodnevna naučna manifestacija “Historijski pogledi”

 

Posmatrajući sa historijskog aspekta, 2018. godina je značajna po obilježavanju nekoliko važnih godišnjica vezanih za događaje iz historije Bosne i Hercegovine. To je razlog zašto su baš ovu godinu odabrali univerzitetski profesori sa odsjeka za Historiju Filozofskog fakulteta iz Tuzle da na Manifestaciji nazvanoj ”Historijski pogledi” promoviraju prvi broj istoimenog časopisa čiji je izdavač Centar za istraživanje moderne i savremene historije. Promociju prati i dvodnevna naučna konferencija, s međunarodnim učešćem, koja je počela danas u Tuzli.

(novinar Azra Mešić, rtvtk)

Prošlost i sadašnjost su historijski povezane i za neke događaje za koje se smatralo da su završeni, poslije određenog vremena utvrđujemo da ponovo dolaze na red dnevnih aktuelnosti, smatraju historičari.

– Kada su se prije par godina prvi put pojavile arapske izbjeglice, mi smo se pitali otkud i kako. Malo se ko od nas zapitao da smo nekada živjeli u zajedničkoj državi. Pitanje je šta doista znamo o toj državi, kaže dr. sc. Safet Bandžović, naučni savjetnik u Instituitu za historiju UNSA.

Na prostoru nekadašnjeg Osmanskog carstva sad postoji 40 država, a mi o njihovoj pojedinačnoj prošlosti i međusobnim odnosima znamo vrlo malo, kažu organizatori manifestacije na niovu Univerziteta u Tuzli i u tuzlanskom Centru za istraživanje moderne i savremene historije. Konferenciju su organizirali simbolično ove godine kada se obilježava nekoliko značajnih godišnjica: 140 godina od Berlinskog kongresa i dolaska Austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini, nakon uprave Osmanlijskog cartsva, zatim  110 godina od Austrougarske aneksije, kada je Bosna uključena u političko i privredno područje Austrougarske monarhije, te 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata i nastanka Države i Kraljevine SHS.

– Naravno tu treba promatrati i niz drugih motiva koji su uticali da dođe do održavanja jedne ovakve konferencije. 75 je godina od Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a. Te odluke su značajne, jer se i danas te odluke obilježavaju kao Dan državnosti BiH. Tu je i 1948. godina koja je također ostavila velike posljedice SFRJ, odnosno BiH, sukob Staljin – Tito, pojašnjava prof. dr. Sead Selimović, šef odsjeka za Historiju Filozofskog fakulteta UNTZ.

O ovim i drugim historijskim temama gledajući na njih sa distance iz 21. stoljeća, pisali su autori u prvom broju časopisa Historijski pogledi koji je promoviran prvog dana dvodnevne naučne konferencije u Tuzli.

– To je ciljano urađeno da se mogu istraživati teme iz svih ovih oblasti da se pobudi želja za istraživanjem kod naših mladih istraživača, da kroz Časopis promovišemo znanje putem istraživanja i damo prostor educiranju mladih historičara, kaže prof. dr. Izet Šabotić, profesor Filozofskog fakulteta UNTZ, u ovom slučaju urednik Časopisa.

Ovaj događaj u Tuzli, aktuelizirao je i teme poput nacionalnog priznanja Muslimana iz 1968. godine, velike studentske proteste u Evropi iz tog doba koji su se reflektorali i na tadašnju Jugoslaviju, ali i događaje iz nedavne prošlosti Bosne i Hercegovine, kao što je popis stanovništva od kojeg je već prošlo pet godina. Među učesnicima ove dvodnevne Konferencije su ugledni profesori iz naše zemlje, Srbije, Hrvatske i Makedonije, zaposlenici arhiva i instituta, te studenti.

Previous Novi život u Ketenovićima kod Knežine: Rođeno prvo povratničko dijete u sokolačkoj regiji
Next Četvrt stoljeća od rušenja Starog mosta u Mostaru

You might also like

NAŠI DANI

U Sarajevu održan defile u čast početka EYOF-a

  Početka Evropskog olimpijskog festivala mladih – EYOF 2019 sve je bliže. Sarajevo i Istočno Sarajevo bit će domaćini za više od 1.500 sportista, trenera, 150 novinarskih ekipa, turista koji će

NAŠI DANI

Evropski parlament traži sankcije za Dodika i proziva Šmita zbog nametnutih odluka

Evropski parlament večeras je završio debatu o rezoluciji o primjeni zajedničke vanjske i sigurnosne politike, koja bi trebalo da bude usvojena u srijedu, a od zemlja Zapadnog Balkana tom rezolucijom

NAŠI DANI

Ko je Rashida Tlaib, zašto je palestinsko-američka zastupnica cenzurisana?

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je izglasao osudu svog jedinog palestinsko-američkog poslanika, Rashide Tlaib, zbog njenih komentara o ratu između Izraela i Hamasa. U rezoluciji, koju su podržala oko