Tvrdi Teočak na padinama planine Majevice –  iz njega se vide Drina i Sava, Bijeljina i Brčko 

Tvrdi Teočak na padinama planine Majevice –  iz njega se vide Drina i Sava, Bijeljina i Brčko 

Teočak je smješten na sjeveroistočnim padinama planine Majevice, na nadmorskoj visini od 300 do 600 metara. Teočak je u dalekoj prošlosti imao veoma važnu ulogu zbog svoje tvrđave i strateškog položaja.

Teočak ima takav položaj da se iz njega vide Drina i Sava, Bijeljina i Brčko i mnoga naselja Semberije. U Starom Teočaku su ostaci tvrđave, a uz nju i naselja. Čini ga više naselja: Tursunovo Brdo, Stari Teočak, Bilalići, Uzunovići, Jasenje, Ogorelica, Jasikovac, Husejnovići, Centar i Sniježnica.

Povodom dana Općine, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem boravila je 5.5. u Teočaku.

Ovom prilikom delegacije Vlade i Općine obišle su investiciono – sanacione radove na području općine, a u čijem finansiranju ili sufinansiranju učestvuje i Kantonalna vlada. To se prije svega odnosi na sanaciju šteta na infrastrukturi koja je nastala kao posljedica prošlogodišnjih poplava koje su pogodile Teočak.

Premijer Halilagić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da radovi teku predviđenom dinamikom, te je istaknuo da su ovi radovi i projekti pokazatelj partnerskog odnosa Vlade TK i Općine Teočak. „Također ovo je i pokazatelj pravog prijateljstva koje ne ostaje samo na deklarativnim izjavama“, kazao je premijer Halilagić.

Načelnik Općine Tajib Muminović se, u svom obraćanju, zahvalio delegaciji Vlade i premijeru Halilagiću na dosadašnjem odnosu prema Teočaku, na razumijevanju njegovih potreba, ali i promptnom reagovanju u situaciji kada su Teočak pogodile prošlogodišnje poplave.

„Nakon što smo posjetili radilišta, drago nam je vidjeti rezultate našeg zajedničkog rada i  što smo „saučesnici“ u razvoju ove lokalne zajednice. Činjenica je da su investicijski projekti u Teočaku intenzivirani u protekle dvije godine i vidljiv je napredak u ljepoti i ugodnosti života u Teočaku“, rekao je premijer Halilagić te, kao projekte za budućnost najavio sanaciju tvrđave u Teočaku i izgradnju obdaništa.

„Tvrđava u Teočaku je mjesto naše historije, podsjetnik na srednjevijekovnu Bosnu, a kao takav taj objekat ima svoj i turistički potencijal i nema razloga da se tom projektu ozbiljnije ne posvetimo. Također, našim planskim dokumentima smo previdjeli da u svim lokalnim zajednicama otvorimo obdaništa, tako da mi je drago čuti da su započete aktivnosti na izradi projektno-planske dokumentacije i Vlada Tuzlanskog kantona će i tom projektu dati svoju podršku“, najavio je premijer Halilagić.

Kada se spomene Teočak, uz to ime idu pridjevi herojstva, junaštva, borbe, patriotizma i to se ne smije zaboraviti. Zahvaljujući tome mi danas imamo institucije države Bosne i Hercegovine i njenu obnovljenu državnost. Zbog toga je posebno neophodno gajiti kulturu sjećanja i uvijek na umu imati da je Teočak, uz brojne šehide i heroje, dao i jednog od heroja obrambeno – oslobodilačkog rata, našeg Kapetana Hajru. Imajući to na umu, delegacije Vlade i Općine su posjetile šehidska mezarja i spomen obilježja, te polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i na druge načine odali počast poginulim braniteljima. 

-U nastavku možete pogledati promotivni film povodom Dana Općine Teočak 2024.

YT: Rtv Glas Drine
Previous Bećirović u Berlinu, razgovarao s njemačkim predsjednikom
Next Najstarija Bošnjakinja? Nana Ajka proslavila svoj 110. rođendan

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanski brdski konj zaslužuje puno više nego smo mu do sada davali: Ideja za osnivanje Oaze BBK na obali Jablaničkog jezera

    Bosanski brdski konj, bosanski poni, domaći konj… neodvojivi je pratilac bosanskog čovjeka kroz cijelu historiju bh. naroda. Opjevan u pjesmama, opisan u pričama, svjedok i pratilac kroz najsretnije

DUHOVNOST

Vruće travničke pitice spajaju ljude

Somuni, lepine, pitice – naziv se razlikuje od mjesta do mjesta. Neizostavan su dio svakog iftara. Dugi redovi ispred jedne od travničkih pekara sa stogodišnjom tradicijom koja se prenosi s

BAŠTINA

Foča: Džamija Aladža spremna za otvorenje (VIDEO)

Posljednji radovi na Aladža (Hasan Nazirova) džamiji prije njenog svečanog otvaranja koje je zakazano za sutra (04.05.). Džamija prvobitno izgrađena sredinom 16. vijeka, do temelja je srušena početkom agresije na