U Austriji danas stupio na snagu zakon o obaveznoj vakcinaciji

U Austriji danas stupio na snagu zakon o obaveznoj vakcinaciji

Austrijski zakon po kojem se odrasli moraju vakcinisati protiv koronavirusa, što je prvi takav sveobuhvatni mandat u Evropskoj uniji za vakcinu protiv COVID-19, proglašen je u petak i stupio je na snagu u subotu.

Gornji dom austrijskog parlamenta usvojio je u četvrtak zakon sa velikom razlikom. Zvanično je objavljen u petak poslijepodne nakon što su ga potpisali predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Karl Nehammer, što znači da stupita na snagu sljedećeg dana.

Otprilike 69 posto stanovništva Austrije u potpunosti je vakcinisano protiv COVID-19, jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi, za koju vlada predvođena konzervativcima kaže da opravdava tu mjeru i kazne do 3.600 eura (4.109 dolara) za kršenja.

Sve su, međutim, sve veće sumnje da će mandat biti u potpunosti implementiran jer rekordan broj infekcija zbog visoko zarazne varijante Omicron povećava imunitet stanovništva.

“Zakon je neustavan i nije proporcionalan”, rekao je Herbert Kickl, lider krajnje desničarske i antivakcinalne Slobodarske stranke, jedine stranke u parlamentu koja se protivi zakonu, u izjavi nakon što ga je Van der Bellen potpisao.

Kickl je obećao da će se protiv ove mjere boriti na sudovima. U Beču se subotom održavaju i sedmični protesti protiv ograničenja uključujući i mandat, kojima često prisustvuju desetine hiljada ljudi.

Obavezna vakcinacija će se provoditi u fazama. Provjera neće biti do 15. marta, kada će policija početi provjeravati vakcinalni status osoba koje zaustavlja u svojim redovnim patrolama. Detaljnije provjere će početi kasnijeg, neutvrđenog datuma u trećoj fazi nakon što registar vakcinacije bude pokrenut.

Ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein je, međutim, dodao zabunu oko provođenja mjere rekavši da se nada da treća faza neće biti potrebna.

Izvor: Agencije

Previous Adis Ahmetović podržao aktivnosti i usaglašene Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine
Next Ne prestaje zastrašivanje Bošnjaka u Vlasenici

You might also like

NAŠI DANI

Tuzla: Oklopna vozila iz Kanade za MUP TK stižu naredne sedmice

“Vjerujem do petka da će u Tuzlu stići sva četiri oklopna vozila za potrebe MUP-a TK koja su stigla u Ploče.  Čeka se transportna dozvola kroz Hrvatsku i, nadam se

NAŠI DANI

Sattler kaže da je iznenađen dinamikom ispunjavanja evropskih uslova u Ukrajini i da je u Bosni i Hercegovini nedovoljno učinjeno

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je u Banjoj Luci da će Bosna i Hercegovina postati članica EU, ali da evropski partneri nisu zadovoljni

OTPOR BOSNE

Septembarski dani slobode u Bosanskoj Krupi

17. septembra 1995. godine, borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile su Bosansku Krupu. Ove se godine navršava 29.