U Austriji danas stupio na snagu zakon o obaveznoj vakcinaciji

U Austriji danas stupio na snagu zakon o obaveznoj vakcinaciji

Austrijski zakon po kojem se odrasli moraju vakcinisati protiv koronavirusa, što je prvi takav sveobuhvatni mandat u Evropskoj uniji za vakcinu protiv COVID-19, proglašen je u petak i stupio je na snagu u subotu.

Gornji dom austrijskog parlamenta usvojio je u četvrtak zakon sa velikom razlikom. Zvanično je objavljen u petak poslijepodne nakon što su ga potpisali predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Karl Nehammer, što znači da stupita na snagu sljedećeg dana.

Otprilike 69 posto stanovništva Austrije u potpunosti je vakcinisano protiv COVID-19, jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi, za koju vlada predvođena konzervativcima kaže da opravdava tu mjeru i kazne do 3.600 eura (4.109 dolara) za kršenja.

Sve su, međutim, sve veće sumnje da će mandat biti u potpunosti implementiran jer rekordan broj infekcija zbog visoko zarazne varijante Omicron povećava imunitet stanovništva.

“Zakon je neustavan i nije proporcionalan”, rekao je Herbert Kickl, lider krajnje desničarske i antivakcinalne Slobodarske stranke, jedine stranke u parlamentu koja se protivi zakonu, u izjavi nakon što ga je Van der Bellen potpisao.

Kickl je obećao da će se protiv ove mjere boriti na sudovima. U Beču se subotom održavaju i sedmični protesti protiv ograničenja uključujući i mandat, kojima često prisustvuju desetine hiljada ljudi.

Obavezna vakcinacija će se provoditi u fazama. Provjera neće biti do 15. marta, kada će policija početi provjeravati vakcinalni status osoba koje zaustavlja u svojim redovnim patrolama. Detaljnije provjere će početi kasnijeg, neutvrđenog datuma u trećoj fazi nakon što registar vakcinacije bude pokrenut.

Ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein je, međutim, dodao zabunu oko provođenja mjere rekavši da se nada da treća faza neće biti potrebna.

Izvor: Agencije

Previous Adis Ahmetović podržao aktivnosti i usaglašene Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine
Next Ne prestaje zastrašivanje Bošnjaka u Vlasenici

You might also like

NAŠI DANI

Novinarka iz Vareša saslušana u SIPA-i zbog FB komentara o Milanoviću i Čavari

Elmedina Muftić, novinarka i spisateljica iz Vareša, saslušana je jučer u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog komentara koje je napisala na

NAŠI DANI

Pripreme za obilježavanje godišnjice 2. Korpusa Armije RBiH (Video)

Uveliko teku pripreme za obilježavanje centralne svečanosti povodom obilježavanja Dana formiranja 2. Korpusa Armije Republike BiH 29.septembra. Ovogodišnji nosilac aktivnosti obilježavanja je Savez RVI Tuzlanskog kantona. Novina u obilježavanju je

NAŠI DANI

Po 500 KM od Općine Novi Grad dobit će još 35 porodica sa troje i više djece

U Općini Novi Grad jučer je upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći od po 500 KM za 35 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće,