U Bihaću otvorena izložba i predstavljena knjiga „Pišem ti bosančicom“

U Bihaću otvorena izložba i predstavljena knjiga „Pišem ti bosančicom“

U petak 24. februara u Gradskoj galeriji Bihać, u sklopu obilježavanja 757. Dana Grada Bihaća, otvorena je izložba i promovirana knjiga “Pišem ti bosančicom”.

S obzirom na to da je profesorica Zulfikarpašić dugogodišnja članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, izložba je realizirana u organizaciji ULUPUBiH-a, a u okviru projekta “Dijalog za budućnost” donatora UNDP, UNICEF i UNESCO. U realizaciji projekta su učestvovale 4 akademije likovnih umjetnosti, u Sarajevu, Trebinju, Širokom Brijegu i Cetinju (Crna Gora).

Izložbu i publikaciju su u Bihaću promovirale sekretarka ULUPUBIH-a Mila Melank i autorica prof. Amra Zulfikarpašić.

“Koliko je je ovaj projekat interesantan sa umjetničko-dokumentarističkog aspetka, toliko je bitna i njegova edukativna komponenta. Činjenica da su na njemu radile četiri akdemije iz BiH i regiona daje mu posebnu dimenziju. Ovo je izvanredna prilika da se i bihaćka javnost upozna sa historijom bosančice koja je do sada na neki način bila nepravedno zapostavljena. Čast je što imamo priliku da ugostimo uvažene profesorice Melank i Zulfikarpašić u Bihaću i na taj način iskažemo poštovanje i divljenje prema onom što su učinile kako bi naše autohtono pismo bilo spašeno od zaborava”, rekao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić prilikom otvaranja izložbe.


Knjiga ”Pišem ti bosančicom” u stručnom kontekstu knjiga se bavi historijatom pisma bosančica, uz objašnjenja geografske rasprostranjenosti, morfoloških osobina i nekih pojavnih oblika pisma koje je bilo rasprostranjeno na teritoriji široj od današnje Bosne i Hercegovine.

“Moja ljubav prema bosančici nastala je još u djetinstvu i posebno je cijenjena u mojoj porodici. Naime, moj djed je majki pisao pisma na bosančici jer je bio pismen jedino na bosančici. Veoma mi je drago što su mladi dizajneri zainteresirani za izučavanje bosančice i počinju je koristiti u svojim radovima. To je pismo toliko lijepo da se mladi odmah zaljube u njega. Uskoro ćemo je digitalizirati u deset različiti fontova i na taj način vječno sačuvati od zaborava”, istakla je profesorica Zulfikarpašić.

Izložba ostaje otvorena do 10. marta 2017.

Izvor: abc.ba

Previous U BKC-u Tuzla 27. februara premijera predstave Bosanska bajka
Next Stari bosanski grad - Maglaj

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Djela iz Umjetničke galerije BiH na Google Arts& Culture

  Više od 90 umjetničkih djela iz kolekcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine dostupno je ljudima širom svijeta putem interneta na Google Arts & Culture, što je rezultat saradnje Googlea

KULTURA I UMJETNOST

U ponedjeljak promocija autentičnog i definitivnog izdanja Kamenog spavača Maka Dizdara

U ponedjeljak, 3. aprila 2017. godine u 18:00 sati u Bošnjačkom institutu bit će održana promocija autentičnog i definitivnog izdanja Kamenog spavača Maka Dizdara. U pogovoru priređivača prof. dr. Sanjina

KULTURA I UMJETNOST

Tuzla: Nedžad Salković 60 godina karijere proslavit će koncertom u rodnom gradu

  Nedžad Salković, nagrađivani pjevač uz čije se ime veže i titula ˝princa sevdaha˝ koju mu je dodijelila publika, 60. godišnjicu svog plodonosnog rada proslavit će koncertom u svojoj rodnoj