U Bijeljini pretučen advokat Duško Tomić: ‘Njima smeta zastava Bosne i Hercegovine’

U Bijeljini pretučen advokat Duško Tomić: ‘Njima smeta zastava Bosne i Hercegovine’

Advokat Duško Tomić pretučen je jučer u Bijeljini. Tomić je zadobio povrede u dvorištu jedne kuće u naselju Međaši.

Kako je ispričao za N1, pretukao ga je lider lokalne boračke organizacije, čovjek inicijala M.S. koji je nakon incidenta, prijavljen policiji.

 ”Kako se osjećam? Nikako… Ja sam u vašoj emisiji i najavio da će biti reakcije. Ovo je dno dna, da predsjednik boračke organizacije na skupu u znak sjećanja na mog prijatelja priđe i pretuče me uz poruku da ovdje trebaju samo ulice za djecu Rusije”, rekao je Tomić.

Osnivač i generalni sekretar Dječje ambasade Međaši pojasnio je da lider boračke organizacije želi preferbati bandere u Međašima koji su, uz sva potrebna odobrenja, ofarbane u olimpijske boje.

”Rekli su da će da povade zelene bandere. To je mrak, dno i nisam očekivao da me u 64. godini pretuče jedan balavac. Imam visok šećer i pritisak, ali više boli poniženje nego udaraci. Žalosno je što niko nije prišao, shvatio sam kako se Nelson Mandela osjećao u Južnoj Africi. Njima smeta zastava Bosne i Hercegovine, ne odgovara im ulica za djecu Evropu, to je fašizam – ništa manje nego 1992. godine”, dodao je Tomić i zaključio.

”Slučaj je odmah prijavljen policiji i vidjećemo hoće li biti poduzeti ikakvi koraci.”

On je gostujući na televiziji N1  prije nekoliko dana kazao je da će Milorad Dodik završiti pred organima gonjenja.

Tomić je poznat javnosti zbog pravosudne borbe sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, a on je lično podnio dokaze koji Dodika navodno povezuju sa aferom oko Pavlović banke.

Podsjetimo da je Tomić zastupnik  roditelja 489 učenika iz Janje kod Bijeljine, oni traže pravo da im se djeci u knjižice upiše bosanski jezik.

– Duže od deceniju u rubriku jezik upisivao se naziv bosanski, a učenici su posljednje ocjene iz navedenog jezika dobili na polugodištu ove školske godine. Prilikom zaključivanja ocjena prošle sedmice, pojavio se jezik bošnjačkog naroda – naveli su roditelji.

Tomić je nedavno uputio otvoreno pismo Miloradu Dodiku, u kojem stoji:

Pozivam vas u ime učenika OŠ “Meša Selimović” iz Janje da odmah u obrazovanju uspostavite mir i ravnopravnost, poštujući Ustav BiH, međunarodne konvencije i Ustav RS-a. U petak, 24. juna, bio sam u Janji i osjetio mučninu zbog velikog broja pripadnika policije oko škole. Pitam se koji je funkcioner to naredio i ima li u tome vaše volje, piše Tomić Dodiku.

Advokat roditelja podsjeća entitetskog predsjednika kako ista policija nije uspjela sačuvati Bošnjake iz Janje od progona tokom 1992. do 1995, a sad ih zastrašuje.

– Svidjelo se to vama ili ne, bosanski jezik stariji je i od vas i nemojte se iznenaditi ako se sretnemo na jednom od sudova u BiH, napisao je Tomić.
Za Oslobođenje je Tomić izjavio kako čeka odluku Ustavnog suda naše države, kako bi mogao napisati krivične prijave počevši od direktorice škole u Janji, preko Ministarstva prosvjete RS-a sa Danetom Maleševićem na čelu, pa do Dodika.

– Ne možete jednoj djeci dozvoliti naziv srpski jezik, a drugoj osporiti bosanski. Niko od roditelja koje zastupam nije uzeo knjižicu, dodao je Tomić.

(MiruhBosne)

Previous Na današnji dan svečano otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru
Next Veliko srce Ibiševića: Izbjeglicama donirao 50.000 eura

You might also like

NAŠI DANI

Tegeltija savjetuje i ‘trojku’ – ‘Uklanjanje SDA iz vlasti je vitalni nacionalni interes svih naroda u BiH’

Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika i bivši čelnik VSTV-a (iz tog perioda najpoznatiji po aferi ‘Potkivanje’) aktivan je i na društvenim mrežama. Objava nerijetko u skladu s izjavama političara kojeg

ŽIVOT

Priča o pomoći komšija Muji Geroviću

Početkom augusta porodica Muje Gerovića iz Bratunca ostala je bez krova nad glavom. Nasreću, u požaru koji je zbrisao njihovu kompletnu imovinu, nije bilo ljudskih žrtava. Tu počinje priča o

NAŠI DANI

Tužilaštvo BiH: Italijanski novinar lažirao priču o kupovini oružja, akteri iz snimka sve priznali

U proteklih 48 sati, Tužilaštvo BiH, Operativna grupa za borbu protiv terorizma, te SIPA i Granična policija, proveli su više istražnih aktivnosti i pretresa, temeljem tv priloga italijanskog novinara, koji je