U Bosni i Hercegovini se prave dijelovi za automobile, kruzere, jahte, avione…

U Bosni i Hercegovini se prave dijelovi za automobile, kruzere, jahte, avione…

 

U Bosni i Hercegovini proizvode se dijelovi za skoro sva prevozna sredstva: automobile, kruzere, luksuzne jahte, pa čak i avione, piše BiznisInfo.

Automobili

Najviše dijelova radi se za autoindustriju i tu je angažovan čitav niz kompanija. Uglavnom je riječ o dijelovima od plastike, kože ili metala koji se rade u fabrikama širom Bosne i Hercegovine. Najveći izvoznik je Prevent grupacija.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je nedavno da ne postoji nijedan proizvođača evropskog modela auta koji u svoja vozila ne ugradi bar jedan dio proizveden u Bosni i Hercegovini.

Kruzeri

Kompanija VS-Trend iz Bihaća radi ventilacione sisteme i interijere za neke od najvećih kruzera na svijetu. Između ostalog, imaju ugovor s najvećim svjetskim operatorom kruzera, američkom kompanijom Carnival.

VS-Trend s Carnivalom ima ugovor do 2027. godine i ovog trenutka oko 60 ljudi bihaćke firme radi u SAD-u. U ovoj godini trebaju završiti 8 brodova.

Proizvodnja ventilacije i ventilacijskih sistema radi se u Bihaću te kao finalni proizvod ide direktno na kruzere. Dakle, riječ je o bh. radnoj snazi i pameti, odnosno o 100 posto domaćem proizvodu.

Jahte

Posljednje tri jahte Romana Abramoviča, jednog od najpoznatijih svjetskih bogataša, imaju dio izrađen u BiH, tačnije u Tešnju. Riječ je o ogradi koja je urađena u firmi Inox Ajanović.

Proizvodi iz ove fabrike idu na jahte koje vrijede od 300 miliona eura do milijarde.

– Zadnje tri Abramovičeve jahte, preko jedne holandske firme, imaju naše ograde, rekao je nedavno vlasnik ove firme Dženan Ajanović.

Osim toga, ne treba zaboraviti da sastavu Preventa u Hrvatskoj posluje firma za izradu jahti Salona.

Avioni

U Bosni i Hercegovini se rade sjedišta za vodeće svjetske avio-kompanije. Kompanija Greiner Aerospace od prošle godine uspješno posluje u BiH. Kompanija je, naime, lani kupila firmu Cartrim aircraft čime je došla u posjed i fabrike u Žepču.

Greiner Aerospace, čije je sjedište u Austriji, pravi jastuke i presvlake za avione i u tome su jedan od globalnih lidera. Među desetinama njihovih klijenata nalaze se British Airways, Austrian Airlines, Turkish Airlines, US Airways i mnogi drugi.

Osim toga, u Livnu je nedavno izgrađena fabrika kompanije B-Spring. Firma B-Spring u vlasništvu je grupacije Mecaspring iz Belgije. Riječ je o vodećem proizvođaču opruga u zemljama Beneluxa. Osnovna djelatnost ove firme je proizvodnja opruga i alata za sve industrije, posebno za auto i avio-industriju.

Previous U Travniku obilježena godišnjica 7. Korpusa Armije Bosne i Hercegovine (VIDEO)
Next Ćamil Metiljević: Zvuk saza je čaroban, kada ga čujem moja duša se nahrani

You might also like

NAŠI DANI

Ljiljani na ulicama Zenice: Pobjeda Bosne je imperativ

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20.45 sati na Bilinom polju igra utakmicu iz kategorije “biti ili ne biti”. Zmajevi dočekuju Kazahstan, a pobjeda je imperativ, ako žele

NAŠI DANI

CIK BIH: Opći izbori 2. oktobra

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 2. oktobra ove godine, rekao je danas predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) Suad Arnautović, a to tijelo 4. maja objavit će odluku o

NAŠI DANI

Unuka prvog bosanskog predsjednika o svom političkom angažmanu: Vjerujem da ću dobiti povjerenje

Na listi kandidata SDA za vijećnike u općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo nalazi se i ime Nađe Berberović-Dizdarević, unuke Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prvog predsjednika SDA. Berberović-Dizdarević