U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba: Najvjerovatnije da su žrtve žene i djeca

U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba: Najvjerovatnije da su žrtve žene i djeca

Posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Joševa u općini Bratunac, a kako se navodi najvjerovatnije je riječ o posmrtnim ostacima žena i djece, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Iz INO-a BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu da su na teško pristupačnom području ekshumirali posmrtne ostatke pet žrtava.

“Pretpostavlja se da se u ovom slučaju radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su u svojim domovima ubijene 14. maja 1992. godine. Nakon toga su ukopane na ovom lokalitetu”, kazala je Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a BiH.

Fazlić dodaje da su posmrtni ostaci pronađeni u dvije zajedničke i jednoj pojedinačnoj grobnici. Patolog koji je učestvovao u ekshumaciji prilikom pregleda posmrtnih ostataka, kako je navela, ocijenio je da se radi o ženskim osobama, te da se najvjerojatnije radi o tri odrasle žene i dvije djevojčice.

“Informacije s kojima mi raspolažemo govore da se radi dakle o čitavoj jednoj porodici koja je ubijena i ukopana na ovom lokalitetu”, priopćila je Fazlić.

Ekshumacija je izvršena po naredbi Državnog suda i pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Previous Porodici Džanović zdravlje je bio motiv da napusti grad i započne život na selu
Next Dok pjeva Ibrahimoviću, Topčagić zgrožena time što su 'svi koji su baš ratovali protiv Srbije podigli velike kuće'

You might also like

NAŠI DANI

Preko dvije stotine članova NBL-a pristupilo GO SDA Tuzla

Gradskom odboru Stranke demokratske akcije (GOSDA) u Tuzli danas je pristupilo preko dvije stotine članova Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) na čelu sa Edimom Kadićem potpredsjednikom NBL-a. Prijem za nove članove

NAŠI DANI

“Izjava građana o protivljenju diskriminirajućem planu izborne reforme visokog predstavnika Schmidta”

Mi, dolje potpisani građani i saveznici BiH, proglašavamo svoje odlučno protivljenje nadolazećim odlukama Visokog predstavnika koje se tiču izborne reforme i funkcionalnosti Federacije BiH. Osuđujemo diskriminatorni plan koji bi isključio

NAŠI DANI

O hapšenju generala Dudakovića: ‘Nepotrebna predstava za nemoguću optužnicu’

  Gosti večerašnjeg Dnevnika TV1 Mirsad Tokača, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina i Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH komentarisali su hapšenje generala Atifa Dudakoviča, bivšeg