U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba: Najvjerovatnije da su žrtve žene i djeca

U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba: Najvjerovatnije da su žrtve žene i djeca

Posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Joševa u općini Bratunac, a kako se navodi najvjerovatnije je riječ o posmrtnim ostacima žena i djece, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Iz INO-a BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu da su na teško pristupačnom području ekshumirali posmrtne ostatke pet žrtava.

“Pretpostavlja se da se u ovom slučaju radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su u svojim domovima ubijene 14. maja 1992. godine. Nakon toga su ukopane na ovom lokalitetu”, kazala je Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a BiH.

Fazlić dodaje da su posmrtni ostaci pronađeni u dvije zajedničke i jednoj pojedinačnoj grobnici. Patolog koji je učestvovao u ekshumaciji prilikom pregleda posmrtnih ostataka, kako je navela, ocijenio je da se radi o ženskim osobama, te da se najvjerojatnije radi o tri odrasle žene i dvije djevojčice.

“Informacije s kojima mi raspolažemo govore da se radi dakle o čitavoj jednoj porodici koja je ubijena i ukopana na ovom lokalitetu”, priopćila je Fazlić.

Ekshumacija je izvršena po naredbi Državnog suda i pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Previous Porodici Džanović zdravlje je bio motiv da napusti grad i započne život na selu
Next Dok pjeva Ibrahimoviću, Topčagić zgrožena time što su 'svi koji su baš ratovali protiv Srbije podigli velike kuće'

You might also like

NAŠI DANI

Počela humanitarna akcija pomoći narodu Sirije: Narod u Bosni i Hercegovini zna šta znači solidarnost i pomoć drugih

Humanitarna kampanja “BiH za narod Sirije” zvanično je, nakon što je provedena u nekoliko muftijstava u Bosni i Hercegovini, počela danas i na području Muftijstva sarajevskog. Muftijstvo sarajevsko i domaća

NAŠI DANI

Ovo je unutrašnjost novog modela Aston Martina – izrađena na istoku Bosne

– Zadovoljstvo nam je konačno predstaviti izgled komponenti na kojima smo radili zajedno sa timom Aston Martina proteklih godinu dana. Kožna laminacija na sjedištima i plasitčnim komponentama ovog modela rađena

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Nizama Đuderija u Sijetlu će predstaviti istraživanje o agresiji i zločinima u Foči

Nizama Đuderija jedno je od desetina hiljada bosanske djece za koju njihova država ne zna ni gdje se nalaze, ali koja razmišljaju o domovini i nastoje pomoći da ona krene u