U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba: Najvjerovatnije da su žrtve žene i djeca

U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba: Najvjerovatnije da su žrtve žene i djeca

Posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Joševa u općini Bratunac, a kako se navodi najvjerovatnije je riječ o posmrtnim ostacima žena i djece, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Iz INO-a BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu da su na teško pristupačnom području ekshumirali posmrtne ostatke pet žrtava.

“Pretpostavlja se da se u ovom slučaju radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su u svojim domovima ubijene 14. maja 1992. godine. Nakon toga su ukopane na ovom lokalitetu”, kazala je Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a BiH.

Fazlić dodaje da su posmrtni ostaci pronađeni u dvije zajedničke i jednoj pojedinačnoj grobnici. Patolog koji je učestvovao u ekshumaciji prilikom pregleda posmrtnih ostataka, kako je navela, ocijenio je da se radi o ženskim osobama, te da se najvjerojatnije radi o tri odrasle žene i dvije djevojčice.

“Informacije s kojima mi raspolažemo govore da se radi dakle o čitavoj jednoj porodici koja je ubijena i ukopana na ovom lokalitetu”, priopćila je Fazlić.

Ekshumacija je izvršena po naredbi Državnog suda i pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Previous Porodici Džanović zdravlje je bio motiv da napusti grad i započne život na selu
Next Dok pjeva Ibrahimoviću, Topčagić zgrožena time što su 'svi koji su baš ratovali protiv Srbije podigli velike kuće'

You might also like

NAŠI DANI

Anto Nobilo: Postoje uslovi za podizanje tužbe prema RH. Za RH bi bilo jako dobro nagoditi se s logorašima BiH

Predstavnici Saveza logoraša Bosne i Hercegovine sastali su se u srijedu u Zagrebu s advokatom Antom Nobilom kako bi nakon punomoćne presude Prliću i drugima razmotrili mogućnosti tužbe protiv Republike

NAŠI DANI

Forto: Bosna i Hercegovina nije nefunkcionalna država, već je napadnuta izvana

Predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto tvrdi da je ruska agresija na Ukrajinu pokazala da Bosna i Hercegovina nije nefunkcionalna država, već da je napadnuta izvana, odnosno da ruski plaćenici

NAŠI DANI

Inicijativu imamo, studiju imamo, samo letjelice za gašenje požara u FBiH nemamo

Požari koji su prethodnih dana harali Hercegovinom ponovo su u prvi plan izbacili pitanje zbog čega Federacija Bosne i Hercegovine, i pored ogromnih sredstava koja se izdvajaju za zaštitu i