U Cazinu počeo festival kestena

U Cazinu počeo festival kestena

U Cazinu se održava drugi „Chest Fest“, festival kestena, kojem je cilj promocija proizvoda od kestena i razvoj turističkih kapaciteta ovog kraja, javlja Anadolu Agency.

„Želimo kroz ovu manifestaciju da promoviramo najveće bogatstvo koje Cazin ima, a to je kesten, kestenove šume i, naravno, kestenov med koji je brendiran. Želimo uvezati promociju kestena kroz sport, kulturu, privredu i poljoprivredu, i na koncu željeli smo da ovaj grad dobije novu turističku priču koja će svakako obogatiti društveni život Cazina u jesen“, kazao je Ermin Beganović, direktor Kulturnog centra Cazin.

U okviru Festivala organizirani su kulturni, naučni i muzički sadržaji, a u centru grada Cazina postavljene su drvene kućice u kojima se prodaju proizvodi od kestena.

Slika može predstavljati 1 osoba i hrana

„Evo, prodajemo med, kesten, kolače od kestena, ali i pite domaće bosanske, sirnice i ostalo. Ovo je dobra prilika i za izlaganje i što se tiče same hrane, već smo skoro sve prodali“, kazala je Asima Nuhić, izlagačica.

Od kestena se može napraviti 350 različitih proizvoda i delicija čija je kvaliteta neupitna i korisna za zdravlje. Kilogram brašna od kestena košta 35 KM, a prženi kesten je bogat vitaminima i mineralima. Uz brendirani med, grad Cazin ovakvim projektima nastavlja promovirati prirodna bogatstva Krajine.

„Kesten je i hrana i lijek i poslastica, i kestenov med je brendiran i kestenovo drvo kao prirodno impregnirano drvo i, naravno, promocija kroz ovaj festival šansa je za razvoj ovog kraja“, kazao je Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Cazina.

Od 2010. godine cazinski kestenov med je brendiran i upisan u intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, čime je zagarantirana kvaliteta, ali i očuvana autohtonost ovog meda u Bosanskoj krajini.

U Cazinu počeo festival kestena

„Jedinstveni je to proizvod koji ima jasnu oznaku geografskog porijekla i kao takav jak je turistički potencijal koji moramo adekvatno promovirati, ali i iskoristiti za razvoj ovog kraja“ objasnio je Beganović.

Završna manifestacija ovog festivala, pješačenje kestenovim šumama, na koju je već prijavljeno više stotina građana, planirana je za nedjelju, 30.oktobar.

Previous U školama tuzlanskog kantona obilježeni dani krunisanja kralja Bosne - Tvrtka I Kotromanića
Next Najbolji student Medicinskog fakulteta UNSA: Potrebniji sam u Bosni i Hercegovini nego u bilo kojoj drugoj državi

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Eminagića konak, mjesto u koje turisti rado svraćaju (FOTO)

  Tešanjski kraj poznat je po kulturno-historijskom naslijeđu. Jedan od objekata koji privlači pažnju turista svakako je begovska kuća Eminagića konak, koja radi u okviru Muzeja “Tešanj”. Eminagića konak je

BH RAZGLEDNICA

Prašuma Perućica, jedinstveni biser biodiverziteta na tlu Evrope

  Poslјednja i najočuvanija prašuma u modernoj Evropi Perućica čija se starost procjenjuje na 20.000 godina, prije ledenog doba, ugniježdena u okrilju Nacionalnog parka Sutjeska, mogla bi se naći na

BH RAZGLEDNICA

Kalesija: 75-godišnji Suljo Fejzić ne pamti ovakav rod šljive (Video)

Ova godina itekako je bila pogodna za rod šljive, pa je trenutno i berba ove slasne voćke u toku. Suljo Fejzić ima 75 godina i kako kaže ne pamti ovakav